Quantcast
Channel: ISOÄIDIN RESEPTILLÄ
Viewing all 249 articles
Browse latest View live

"JUHLAT TULOSSA"

0
0
RESEPTIPOSTAUS ON MYÖHÄSSÄ; MUTTA KOEKEITTIÖLLÄ KUHISEE... 

ISOÄIDIN RESEPTILLÄ valmistautuu oikein porukalla 8-vuotis syntymäpäiväjuhliin. Teini-ikään varttunutta blogia ja sen viimeistä vuotta juhlistetaan; missäs muualla kuin keittiössä. Kirja pääsee mukaan kesämatkalle lapnuusmaisemiini.

Kun olin kuusi vuotias, muutti perheeni uuteen pihapiiriin. Kaikki olivat vieraita, mutta kutsuin päättäväisesti naapurin parikymppisen kotiäidin "akvaariojuhliin". Muille totuus valkeni vasta illalla, ohjatessani Maijaa ulko-ovelta suoraan kylpyhuoneeseen, sinitarralla lavuaariin kiinnitettyjä muovikaloja ihastelemaan. Siitä illasta lähtien olemme olleet "yhtä perhettä".

Kuusivuotias ei muutenkaan turhia kainostele. Eräät toisetkin naapurit kutsuin kesäisenä lauantaina meille tupaantuliaisiin... Unohdin silloinkin kertoa asiasta kotona... Hämmästystä riitti, kun äitini avasi saunanraikkaana, kylpytakissaan, ulko-oven, kukkapuskan kanssa kyläilemään saapuneille  naapureille. Sen perheen kotikieli oli ruotsi, ja kesti monta vuotta, ennen kun oivalsin, että Maire-tädin kutsuhuuto: "Kariitta, kommoeeetta" tarkoitti "Carita, kom och ätä" (=Carita, syömään). Maire-täti oli keskisuomalaisen mittapuun mukaan muutenkin hurjan "eksoottinen"; sain ensikokemuksen tupakoivasta täti-ihmisestä, vieraasta kielestä ja läskisoosista.


Lisää eksotiikkaa keskisuomalaiseen arkeen toivat ovelta ovelle pitsiliinoja kaupustelleet  romanimummut. Voi niitä nilkkapituisia, mustia samettihameita, ja kirkkaan valkoisia  pitsiröyhelöpuseroita! Kun muut pihan lapset juoksivat "mustalaismummoja" karkuun,  pyytelin minä kaupustelijat sisälle levähtämään, ja ihastelin rouvien ruskeita silmiä.

No, mutta takaisin Maijaan... Ja ruokaan.
Siinä missä oma äitini teki makaroonilaatikkoa, keitteli Maire-täti läskisoosia, Maija paellaa ja mustalaismummot ties mitä. Siitä alkoi seikkailu makujen maailmaan. Kuusivuotiaskin ymmärsi, että erilaiset vaihtoehdot ovat valtava rikkaus.


Blogipostaus on hieman myöhässä, mutta älä hermostu; juhlan kunniaksi on leivottu kakku, savustettu kala, valmistettu makkaroita sekä saippuaa...Isoäitien jalanjäljissä... Ei kestä enää kauaa, uusi resepti ihan kohta linjoilla...



SAIPPUAN VALMISTUS/2.

0
0

Ihastelin saippuan valmistusreseptiä jo aikaisemminkin, mutten kuvitellutkaan pystyväni itse tositoimiin. Tänä vuonna Suomi on sata, blogi on seitsemän, ja tuli sellainen tunne, että on yllettävä tavallista korkeammalle.... Päätin lopultakin pystyttää pienen saippuatehtaan.


Tukkoisten viemäreiden pelastus: viemärirae, sisältää juuri sopivasti lipeää kotitekoisen saippuan valmistukseen. Rasvana käytin oliiviöljyä (en Xtra virginiä, vaan halvinta mahdollista) ja kookosöljyä. Mausteina pikakahvia ja koivunlehtisilppua.

Vanhassa ohjeessa rasvat on keitetty eläinten teurasjätteistä ja saippuaa on tehtailtu oikein urakalla.
Vanhalla tyylillä vettä, rasvaa ja lipeää keitetään avoimessa kattilassa, kunnes seoksesta muodostuu saippuaa. Kun suola lisätään, saa se saippuan nousemaan pintaan... Siitä se on helppo siivilöidä talteen. Perusidea ei ole sadassa vuodessa muuttunut mitenkään; saippua sekoitetaan aina vedestä, rasvasta ja lipeästä. Jos haluat kehitellä oman uniikin saippuaohjeesi, kannattaa ensin perehtyä kemian kaavoihin tai käyttää netistä löytyvää lipeälaskuria. Muodostuvia höyryjä ei luonnollisestikaan saa hengittää, joten paras paikka saippuan valmistamiseen löytyy ulkoa. Suojakäsineet kuuluvat saippuatehtaan perusvarustuksiin. Raesokerin näköinen lipeä on viattomasta ulkonäöstään huolimatta voimakkaasti emäksinen = ärhäkkäästi syövyttävä.


Saippuanvalmistus on jännittävää ja palkitsevaa. Aika sopiva feng shui:n virittelyrituaali ennen  kesäistä savusaunavisiittiä. Muttei tätä hetken mielijohteesta saa valmiiksi... PH-arvo tekeytyy sopivaksi vain ajan myötä. Vuorokauden kuluttua lipeä on muuttunut jo harmittomaksi, ja saippuaa voisi periaatteessa käyttääkin... Mutta; vasta kahden, tai kolmen kuukauden kuluttua se on parhaimmillaan. (Nyt alkaisi olla juuri sopiva hetki keitellä lahjasaippuat jouluksi.)

Kotitekoinen saippua jättää iholle pehmeän ja kosteutuneen tunteen, kuin olisin käyttänyt jotain terveysvaikutteista suihkusaippuaa... Hei, mutta sitähän tämä oikeasti onkin!
_____________________

SAIPPUAN VALMISTUS vuodelta 1909

10 ltr. vettä
2 kg. rasvaa
1/2 kg. lipeäkiveä
3 dl. suolaa

Rasva pannaan tulelle 9 litrassa kylmää vettä ja keitetään, kunnes se on jonkun verran sulanut. Lipeäkivi lisätään kolmessa osassa 20 min. väliajoilla, ja kaiken tämän annetaan kiehua tasaisella tulella, kunnes seos juoksettuu. Sitte lisätään suola ja 1 ltr. kylmää vettä; seos saa kiehahtaa, siivilöidään ja annetaan hyytyä. Saippua leikataan sopivan suuriksi palasiksi, jotka kuivataan laudoilla lämpimässä paikassa.

_____________________

SAIPPUAN VALMISTUS nykykielellä

125 g vettä
64 g viemäriraetta (sisältää oikeaa natriomhydroxidia)
500 g oliiviöljyä (tai kookosrasvaa, tai rypsiöljyä, tai eläinten läskistä keitettyä rasvaa, tai näiden sekoitusta)
3 rkl pikakahvijauhetta (tai muuta tuoksua, yrttejä tai väriä)

Lisäksi tarvitset käyttövalmiinksi; puhdas maitotölkki, lämpömittari, kattila, nuolija, sauvasekoitin, vaaka, suojahanskat ja rauhallinen askarteluympäristö, missä on tehokas tuuletus (tai tee sekoitus- vaihe ulkona)

Sulata rasvat kattilassa, lämmitä max. +50℃ksi. Mittaa vesi ja lipeä, sekoita LIPEÄ VETEEN. (Tärkeää mitata vesi kattilaan, ja kaataa lipeä sekaan, ei toisin päin!) Älä säikähdä, seos kuumenee ja höyryää kuin noitamuorin liemi. Sekoita niin että saat kaiken lipeän liukenemaan veteen. Anna lipeäveden jäähtyä 40-50℃, max. 50℃. Mittaa myös rasvan lämpötila, kumpikaan ei saa olla yli +50℃.

Kaada lipeäliemi rasvoihin (taas lipeä nesteeseen) ja laita sauvasekoitin kattilan pohjaan kiinni. Anna sauvasekoittimen surista, kunnes saat kiisselimäisen seoksen. Lisää tuoksut tai väriaineet. Anna sauvasekoittimen jatkaa työtä kunnes kiisseli muuttuu vanukkaaksi.

Kaada saippuatahna muottiin/muotteihin, Kopauta muotin pohjalla muutaman kerran pöytään (ilmakuplat häviävät) ja peitä muotti pyyheliinalla.

Anna tekeytyä vuorokausi (älä säikähdä, saippuassa tapahtuu joku kemiallinen reaktio ja massa lämpenee). Ota saippua muoteista. Jos olet käyttänyt maitotölkkiä, leikkaa saippuatanko paloiksi tässä vaiheessa, massa on vielä sopivan pehmeää. Laita saippuat avonaiseen pahvilaatikkoon ja anna tekeytyä vähintään kuukausi, mieluiten kolme. (Raakana saippua saattaa kuivattaa ihoa, kypsänä luonne muuttuu helläksi ja miedommaksi).

Poraa saippuapaloihin keskelle reiät, pujota paloja juuttinaruun, pyöräytä väleihin löyhät solmut (niin että saat ne helposti auki ja saippuapalat yksi kerrallaan käyttöön).

__________________________




KUORRUTETTU SOKERIKAKKU

0
0

Blogin 7-vuotis syntymäpäiviä vietettiin vaaleanpunaisten pelargonioiden koristamalla lasiverannalla.


Isoäidin aikainen juhlakakku tuo vaihtelua perinteiselle mansikka-kermakakulle. Sokerikakkupohjan täytteinä oli murskattuja mansikoita ja vaniljakiisseliä. Pinta sai koristeekseen paahdettua valkuaisvaahtoa.


Uskolliset koemaistajat ja väsymättömät oikolukijat olivat blogin viimeisten synttärijuhlien kunniavieraita... Lasiveranta täyttyi naisenergiasta... olipa mukana aitoa isoäitienergiaakin.

JUHLAKAKSIKKO: MAIJA&MINÄ. 45 VUOTTA SITTEN  AKVAARIOKUTSUILLA, NYT ISOÄIDIN BLOGIA JUHLISTAMASSA.
Täydellisen sokerikakkkupohjan salaisuus löytyy perunajauhoista. Kun korvaat puolet vehnäjauhoista  perunajauhoilla, tulee pohjasta ilmava kuin kesäpilvi. Valkuaisvaahto tekee myös kakun luonteelle hyvää. Kevyt kuorrute pysyy ryhdikkäänä myös lämpimällä ilmalla. Sveitsiläinen marenki kypsyy vesihauteessa, ja sopii niillekin, ketkä vierastavat raakaa kananmunaa. Perinteinen "suomalainen marenki", eli sokerilla maustettu valkuaisvaahto, kannattaisi ehkä käyttää alkuperäisen ohjeen mukaisesti uunissa.
_______________

KUORRUTETTU SOKERIKAKKU vuodelta 1909

Sokerikakku

täyte 1:
vaniljakiiseliä:
5 munankeltuaista
2 rkl. sokeria
vaniljaa
3 dl. kermaa
1-2 rkl. hyvää voita

täyte2:
marja- tahi hedelmähilloketta

munanvalkuaiskurrotus:
2 munanvalkuaista
7-9 rkl. sokeria

sokerivesikuorrutus:
2 rkl. vettä
1/2 rkl. etikkaa
2-4 dl. hienoa sokeria

koristamiseen:
1/2 munanvalkuaista
1/2 dl. hienoa sokeria

Munankeltuaiset, sokeri, vanilja ja kerma vispilöidään kasarissa tulella, kunnes kiiseli sakoaa. Kiiseliä jäähdyttäissä vispilöidään voi pieninä palasina sekaan.

Sokerikakku leikataan kolmeen päällekkäiseen osaan. Vaniljakiiseliä, hedelmä- tahi marjahilloketta levitetään kerroksien väliin.

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, ja sokeri seulotaan vähitellen sekaan. Kuorrutus hierotaan tasaiseksi ja kiiltäväksi. Kakku peitetään munanvalkuaiskuorrutuksella ja pannaan vienoon uuninlämpöön kuivumaan. Sokeri hierotaan huhmarissa vielä hienommaksi ja seulotaan siivilän läpi. Kuta hienompaa sokeri on, sen parempaa kuorrutusta saadaan. Sokeri sekoitetaan vesi ja etikkaseokseen, ja seos hierotaan aivan tasaiseksi ja kiiltäväksi. Sokerivesikuorrutus kaadetaan kakun päälle, jota käännellään niin, että kuorrutus valuu tasaisesti ja peittää kakkun kokonaisuudessaan. Sitte kakku pannaan vetoiseen paikkaan, jotta kuorrutus pikemmin kuivuisi.

Hieno sokeri hierotaan huhmarissa vielä hienommaksi ja seulotaan. Munanvalkuaista vatkattaessa lisätään seulottua sokeria silloin tällöin noin 1/2 tl. verran kerrallaan. Seosta vatkataan, kunnes se on notkeata, mutta ei lainkaan valuvaa. Pienen paperitötterön läpi, jonka hieno kärki leikataan pois, puserretaan munanvalkuaisseos eri muotoisiin kuvioihin kakun pinnalle.


KUORRUTETTU SOKERIKAKKU nykykielellä

Sokerikakkupohja:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
4 luomumunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
Lisäksi: voita ja korppujauhoja kakkuvuoan voiteluun ja jauhottamiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, yhdistä jauhot ja lisää siivilän läpi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 180℃ uunissa kypsäksi (kunnes puiseen koetikkuun ei jää enää kiinni taikinaa).

Mansikkahilloke:
mansikoita
sokeria
cointreau-likööriä
Murskaa mansikat ronskisti haarukalla, ripottele päälle sokeria ja pirskottele hieman sitruslikööriä. Anna mehustua 15 minuuttia.

vaniljakiisseli:
2 1/2 dl luomu täysmaitoa (tai luomu kuohukermaa)
1/2 halkaistu vaniljatanko
3 luomumunan keltuaista
2 rkl sokeria (tai oman maun mukaan)
10 g voita
Yhdistä kaikki ainekset paitsi voi, kiehauta seos, herkeämättä vatkaten. Kuumenna miedolla lämmössä, kunnes saat haluamasi paksuista kastiketta. Lisää sitten voi ja anna jäähtyä ennen käyttöä.

Sveitsiläinen marenki:
3 luomumunan valkuaista
1-2 dl tomusokeria (tai oman maun mukaan)
Kypsennä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa , koko ajan sekoittaen, kunnes lämpötila on 60℃. Siirrä kulho vesihauteesta ja vatkaa marenki kylmäksi.
TAI tee perinteinen "suomalainen marenki":
 3 luomumumunan valkuaista
1-2 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri.

Paista kakkupohja, leikkaa jäähtyneenä kolmeen osaan. Valmista mansikkahilloke, kiisseli ja marenki. Täytä ja kokoa kakku, kuorruta marengilla. Paahda pintaan ruskeita kohtia polttopuhaltimella (=kaasutöhötin).

_______________________








SISKONMAKKARA

0
0

Kuvat ovat vähän hämäriä... Mutta hyvästä syystä!
Aurinko säteili kiviportaikon ylätasolla... Siskonmakkarat nautiskeltiin perunakellarin hämyssä. Luit oikein; vanhassa vaajakoskelaisessa perunakellarissa. Tämä halkopinojen taakse kätketty kiviluola pääsee nyt "isoäidin reseptillä- suomi 100" - mieleenpainuvat miljööt osioon.



Keskisuomalainen kekseliäisyys yhdistettynä pilke silmäkulmassa- meininkiin loihtii perunakellaristakin tunnelmallisen herkuttelukeitaan. Eihän näille siskonmakkaroille olisi voinut sopivampaa miljöötä kuvitellakaan. Tiedän; kattaus on puoli ruokaa... Tuskinpa osaan enää koskaan tehdä näin maukasta makkaraa.


VINKKI: 🍖Ei hätää, vaikkeivat suolet kuuluisikaan lähikauppasi valikoimaan. Makkaran voi ihan hyvin valmistaa ilman suoliakin. Talouskelmu pitää makkaramassan kypsennyksen ajan kasassa. Huomaa kuitenkin, että kelmumakkarat kannattaa liemessä keittämisen sijasta kypsentää uunissa, vesihauteessa. Mausteita makkaraan kannattaa laittaa mielummin vähän liikaa kuin liian vähän. Ruohosipuli tekee makkaramassalle ihmeitä, eikä valkosipulikaan olisi pahasta. Voissa paistaminen tuo pintaan kauniin värin ja makuun"sitä jotain".🍖


______________________

SISKONMAKKARA vuodelta 1909

600 gr. sianlihaa
425 gr. vasikanlihaa
1 kg. silavaa
1/2 tl. hienonn. valkopippuria
1 tl. hienonn. maustepippuria
1 1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. hienonn. muskottikukkaa
2 rkl. suolaa
1 1/2 dl. kermaa
1 1/2 dl. maitoa

Sian- ja vasikanliha pestään kylmään veteen kastetulla lihapyyhkeellä ja jauhetaan kolmeen kertaa lihamyllyssä. Silava leikataan erittäin hienoiksi kuutioiksi, jotka sekoitetaan mausteiden kera hienonnettuun lihaan. Seosta vaivataan hyvin, keitetty, kylmäksi jäähdytetty kerma ja maito lisätään vähin erin joukkoon, ja vaivaamista jatketaan vielä edelleen hetken aikaa.

Seos pannaan vasikan tahi lampaansuoliin, jotka sidotaan noin 7-10 sm. pitkiksi makkaroiksi ja keitetään jälkilihaliemessä. Jäähdyttyä säilytetään ne miedossa suolavedessä. Makkarat tarjotaan vihanneksien ja muhennettujen makaroonien kera.



SISKONMAKKARA nykykielellä

140 g pekonia
peukalon paksuinen nippu ruohosipulia
700 g sika-nauta jauhelihaa
2 dl luomu kuohukermaa
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua muskottia
1-2 rkl hienoa merisuolaa

lisäksi tarvitset pestyjä suolia ja lihalientä tai tuorekelmua

Kuutio pekoni hienoksi. Silppua ruohosipuli. Sekoita jauheliha, pekoni, ja ruohosipulisilppu, isää kerma ja mausteet. Vaivaa seos tasaiseksi.
Täytä suolet makkaramassalla, tee solmut sopiviin kohtiin ja jatka, kunnes kaikki massa on käytetty. Jos käytät kelmua, leikkaa kelmusta sopivan pituinen pala, aseta makkaramassaa keskelle, kääri rullaksi ja muotoile pötkilöksi. Tee päihin solmut.

Kuumenna lihaliemi ja pistele makkaroiden pintaan pieniä reikiä. Keitä makkarat liemessä kypsiksi. TAI aseta talouskelmuun käärityt makkarat uunivuokaan, saumapuoli ylöspäin. Kaada pohjalle kuumaa vettä makkaroiden puoliväliin saakka. Paista makkarat kypsiksi 150℃ uunissa (n. 25-30 min.) Nosta makkarat varovasti vedestä pois ja poista kelmut ennen tarjoamista. Jos haluat, ota vielä pintaan kaunis väri kuumalla pannulla, voisulassa, juuri ennen tarjoamista.

_____________________






ÖLJYNSEKAINEN LEHTISALAATTI

0
0

Isoäidin öljynsekaiseen lehtisalaattin kätkeytyy perinteinen vinaigrette-ohje. Perus hyvä-ja helppo - salaattikastike valmistuu kätevästi hillopurkkia ravistamalla. Niin yksinkertaista, mutta niin hyvää!

______________________

ÖLJYNSEKAINEN LEHTISALAATTI vuodelta 1909

tuoreita salaatinlehtiä
kastike:
3-4 rkl. ruokaöljyä
2 rkl. etikkaa tahi sitruunanmehua
1/2 tl. suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 tl. sokeria
1 tl. sinappia

Salaatin lehdet perataan, huuhdotaan, kuivataan puuhkeen välissä ja leikataan palasiksi. Etikka tahi sitruunan mehu sekoitetaan öljyyn, mausteet lisätään, ja kastike kaadetaan salaatin lehtien päälle.

_____________________

ÖLJYNSEKAINEN LEHTISALAATTI nykykielellä
= vinaigrette = viinietikkakastike

Huuhdeltuja, lingottuja (tai talouspyyhkeellä kuivaksi taputeltuja) salaatinlehtiä, mieluiten suoraan omalta kasvimaalta

3 dl rypsiöljyä
1 dl punaviinietikkaa
1/2 tl merisuolaa
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1/2 tl sokeria
1 tl sinappia, kotitekoista, tai esim. Dijon

Sekoita kaikki ainekset kulhossa (tai hillopurkissa) ja anna kastikkeen maustua hetki. Pirskottele salaatin päälle ja tarjoa heti.

____________________

KÄÄREPANNUKAKKU

0
0

Päivät lyhenevät, ilmat viilenevät... Ja herkutteluhetket lisäätyvät. Se on luonnon laki.

Isoäidin syyspannukakku täytetään hillolla, ja rullataan kääretortuksi. Nykykielisessä versiossa hillo muuttuu tuoreiksi mansikoiksi ja vadelmiksi, ja lisukkeena tarjoiltava kermavaahto kätketään marjojen mukana kääretortun sisään.


KÄÄREPANNUKAKKU vuodelta 1909

110 gr. voita
110 gr. vehnäjauhoja
3 dl. maitoa
2 rkl. sokeria
2 munaa
2 munanvalkuaista

täytteeksi:
hilloa tahi hyytelöä

Voi ja jauhot käristetään, kiehuva maito lisätään, saa kiehua 10 min. ja kaadetaan jäähtymään. Nyt sekoitetaan joukkoon sokerin kanssa vatkatut munankeltuaiset ja viimeksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Voideltu pelti peitetään voidellulla paperilla, seos levitetään päälle ja paistetaan lämpimässä uunissa. Kakku kaadetaan sokeroidulle paperille, sivellään hillolla tahi hyytelöllä, ja kääritään kokoon. Tarjotaan kuumana vatkatun kerman kera.

____________________

KÄÄREPANNUKAKKU nykykielellä
=juhlapannari

100 g normaalisuolaista voita
100 g luomu vehnäjauhoja
3 dl lämmintä maitoa
2 luomu munaa
2 rkl sokeria

täytteeksi:
hilloa tai marjoja ja vaniljaista kermavaahtoa

Sulata voi kattilassa, ripottele jauhot päälle. Anna jauhojen imeä kaikki rasva itseensä, vispaa sekaan lämmin maito. Erottele keltuaiset valkuaisista, vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä jäähtynyt taikina, keltuais- ja valkuaisvaahdot. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista pannukakku kypsäksi, vajaa tunti, 190℃ uunissa. Ripottele leivinpaperin päälle sokeria, kumoa pannukakku sokeripedille ja anna jäähtyä.

Leivitä huoneenlämpöiselle pannukakulle tuoreita marjoja (tai hilloa) ja kermavaahtoa. Rullaa pannukakku kääretortun tyyliin. Leikkaa annospaloiksi, koristele tuoreilla marjoilla, (ja kermavaahtojämillä) ja tarjoa heti.

_____________________





MAKAROONIT TOMAATIN KERA

0
0
PIMENEVIEN ILTOJEN PASTA-ANNOS.
Tässä tulee täsmäresepti sellaisen päivän varalle, kun ulkona tihuttaa vettä, eikä viitsisi edes ruokaostoksille kauppaan lähteä. Isoäidin putkimakarooniannos valmistuu pelkän tomaattimurskan avulla...  Jos kastikkeen tuunaa valkosipulilla, oliiviöljyllä ja basilikan lehdillä, niin edessäsi on kelpo  pasta-annos. Voisihan tähän lisätä jauhelihaakin...

Tomaattikastike tykkää hitaasta hauduttamisesta, mutta oliiviöljy kannattaa lisätä vasta loppuvaiheessa. Kun raaka-aineita on vain muutama, pitää silloin panostaa laatuun. Säilyketomaateissa on suuria eroja; parhaita olisivat oman kasvimaan, auringon kypsyttämät, lasipurkkeihin säilötyt luomutomaatit... Mutta italialaiset, ilman sitruunahappoa säilötyt tomaatit tulevat hyvinä kakkosina. (Sitruunahappo, E330 = yleensä Kiinassa, homesienen avulla biokemiallisesti valmistettu, aidon sitruunan sisältämän hapon keinotekoinen kopio).
____________________

MAKAROONIT TOMAATIN KERA vuodelta 1909

250 gr. makaroonia
vettä
suolaa
2 rkl. voita
7 rkl. tomaattisosetta
2 rkl. raastettua juustoa

Makaronit katkotaan palasiksi, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Vesi kaadetaan pois ja makaroonit pudistetaan voissa kasarissa. Tomaattisose sekoitetaan joukkoon, ja makaroonit pudistellaan kasarissa tulella hetken aikaa. Raastettu juusto joko ripotellaan päälle tahi tarjotaan erikseen.

__________________

MAKARONIT TOMAATIN KERA nykykielellä

vanhanaikaista putkimakaronia

2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 rkl normaalisuolaista kotimaista voita
1 tölkki tomaattimurskaa (esim. Mutti)
l/2 dl punaviiniä
sokeria
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
2 basilikan oksaa
1-2 dl extra virgin oliiviöljyä
1/2 dl raastettua parmigiano reggiano juustoa

Kuori ja silppua sipuli ja valkospipuli. Sulata voi pannulla, kuullota sipulisilput, kaada sekaan tomaattimurska ja punaviini. Ripauta mauksi sokeria, suolaa ja pippuria. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes maku "pyöristyy". Nypi basilikan lehdet, silppua hienoiksi. Nosta kattila hellalta, lisää basilikasilppu, oliiviöljy ja parmesaaniraaste, sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Keitä makaronit al denteiksi, suolatussa vedessä, pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois ja kaada kastike makaronien sekaan. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele parmesaanilla ja/tai basilikan lehdillä.
_____________________
















KIRNUPIIMÄOHUKKAAT

0
0

Kirnupiimä antaa ohukkaille omalaatuista happamuutta... Ruokasooda tuo taikinaan kuohkeutta. Maku on jotenkin erilainen, mutta riittävän ohukasmainen. Retkievääksi syysmetsälle?!


KIRNUPIIMÄOHUKKAAT vuodelta 1909

1 muna
1 ltr. kirnupiimää
1 tl. soodaa
1/2 tl. suolaa
4 1/2 dl. vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Muna vatkataan, ja muut ainekset sekoitetaan joukkoon. Vehnäjauhot saavat taikinassa paisua tunnin. Ohukaspannu kuumennetaan, sivellään voilla ja siinä paistetaan ohukkaat. Tarjotaan sokerin kera.

_________________

KIRNUPIIMÄOHUKKAAT nykykielellä

2 luomu munaa
5 dl kirnupiimää
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl merisuolaa
2 1/2 dl luomu vehnäjauhoja
normaalisuolaista kotimaista voita paistamiseen

Vatkaa muna ja piimä sekaisin, lisää kuiva-aineet ja anna taikinan tekeytyä varttitunti. Paista ohukkaat voissa molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

________________





PEHMEÄT PIPARKAKUT

0
0
PULLAN JA KEKSIN VÄLIMUOTO; PEHMEÄ PIPARKAKKU.
Älä anna nimen hämätä; kyse ei ole joulupipareista... Ei vaikka pipareiksi näitä vanhaan aikaan on kutsuttukin. Pehmeät piparkakut ovat pullan ja piparin yhdistelmä. Se mitä ensipuraisulta jää kaipaamaan, tulee jälkimaun mukana. Joulumausteiden nerokas yhtälö tekee näistä kahvileivistä mielenkiintoisia. Sellaisia, mitä mielellään maistelee aina vaan, vielä yhden puraisun lisää...

Nykykieliseen ohjeeseen lisäsin salaattimix- nimistä pähkinä-siemensekoitusta. Valkosuklaasattumat olisivat tehneet pehmeistä piparkakuista entistäkin mehevämpiä. Niitä lisään seuraavalla kerralla.


PEHMEÄT PIPARKAKUT vuodelta 1909

3 dl. siirappia
1 dl. sokeria
1 tl. hienonn. neilikoita
1 tl. hienonn, kardemummaa
1 tl. hienonn. kaneelia
1 tl. hienonn, pomeranssinkuoria
212 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
5 rkl. (hapanta) kermaa
2 tl. soodaa
5 munaa
10 dl. vehnäjauhoja

Sokeri ja kiehautettu siirappi hierotaan hyvin, siihen sekoitetaan mausteet, pesty ja hierottu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda, vatkatut munat ja vehnäjauhot. Taikina jätetään silleen seuraavaan päivään, senjälkeen muodostetaan siitä pieniä pyöryköitä, joteka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

_____________________

PEHMEÄT PIPARKAKUT nykykielellä

1 dl siirappia
1/2 dl sokeria
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1/2 dl pähkinöitä ja siemeniä (esim. salaattisekoitus)
1/2 dl pieniä valkosuklaakuutioita (tai valkosuklaarouhetta)
100 g huoneenlämpöistä normaalisuolaista kotimaista voita
2 rkl luomu kuohukermaa
1 tl ruokasoodaa
3 luomu munaa
5 dl luomu vehnäjauhoja


Sekoita sokeri siirappiin, lisää mausteet, pähkinäsekoitus, valkosuklaa ja voi. Sekoita sooda kermaan, lisää taikinaan kananmunien kanssa. Lisää jauhot pienissä erissä. Anna taikinan tekeytyä puoli tuntia ennen paistamista. Nosta lusikalla taikinakasoja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 200℃ uunissa, n. 20 minuuttia, kunnes reunat saavat hieman väriä mutta sisälmys on vielä pehmeä.



KAURARYYNIKEKSIT

0
0
KEKSITAIKINAA VOI KÄYTTÄÄ MYÖS OMENA-KAURAPAISTOKSEEN. 
Ui-jui-juiiiiii!
Jos edellisen postauksen pehmeät piparkakut olivat "mielenkiintoisia", ovat nämä kauraryynikeksit "gourméta". Vanhassa ohjeessa on 250 g rasvaa ja 125 g voita. Rasvaa? Inventoin kaappejani ja päädyin kylmäpuristettuun neitsytkookosöljyyn... (Vai pitäisikö lusikoitavan kiinteää öljyä kutsua kookosvoiksi?) Kauraryyneinä käytin Fazerin Alku-sadonkorjuu puurohiutaleita (täysjyväkauraa+kurpitsansiemeniä+auringonkukansiemeniä+pellavansiemeniä).

Sekoittelin ihan sattumalta aika hienostuneen yhdistelmän. Kookosöljy antaa kekseille täyteläisyyttä ja syvyyttä, mutta jättää taikinan "kuivaksi". Sama määrä voita olisi valunut ja hikoillut uunissa kiiltäväksi. On voillakin oma tehtävänsä, "voilla leivottu" vivahde on juuri se, mikä erottaa teollisen tusinatuotteen ja käsityönä valmistetun gourmét keksin.  

EHKÄ SE AURAKIN VIELÄ LÖYTYY ENNEN HANHIMIEHISTÖN ETELÄN LENTOA... ONHAN TÄTÄ SYKSYÄ VIELÄ JÄJELLÄ...

Syksyisen vapaapäivän iloja; hanhien lentoharjoitukset ilta-auringossa, ja gourmét kaura-kookoskeksit, missäs muuallakaan kuin; kaurapellon reunassa.


KAURARYYNIKEKSIT vuodelta 1909

250 gr. kaulattuja kauraryyniä
250 gr. rasvaa
125 gr. voita
250 gr. sokeria
1/2 tl. soodaa
2 1/2 dl maitoa
450 gr. vehnäjauhoja

Ryynit, rasva ja pesty voi vaivataan erittäin hyvin; sokeri, maito ja siihen luotettu sooda sekä vehnäjauhot lisätään, ja taikina jätetään kovettumaan seuraavaan päivään. Sitte se kaulitaan ohueksi, pistellään ja muotilla otetaan pieniä pyöreitä kakkuja, jotka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.
____________________

KAURARYYNIKEKSIT nykykielellä

125 g (n. 3 dl) kauraryynejä
125 g kookosöljyä
60 g normaalisuolaista kotimaista voita
125 g (n. 1 1/2 dl) sokeria
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 dl luomu kuohukermaa
225 g (vajaa 5 dl) luomu vehnäjauhoja

Laita yleiskoneen kulhoon kauraryynit, kookosöljy ja huoneenlämpöinen voi. Aja seos koneella tasaiseksi taikinaksi. Sekoita sooda kermaan, lisää kaikki loput ainekset taikinaan ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista.

Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia palloja, litistä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille kekseiksi. Jatka, kunnes koko taikina on kekseinä, paista 200℃ uunissa kunnes raunat saavat hieman väriä, 45-55 min.

VINKKI: Jos taikinaa jää, pilko uunivuoan pohjalle omenoita, ripottele päälle vähän fariinisokeria ja peitä omenat keksitaikinalla. Paista 200℃ uunissa, kunnes omenat pehmenevät ja pinta saa vähän väriä.
____________________

RUUSUKAALI-SOSEKEITTO

0
0

Ruusukaali sosekeitto aloittaa syyskaaliruokien sesongin, ja käynnistää samalla keittokaudenkin. Ei siis ihan mikä tahansa soppa, vaikkei maku nyt kovin suuri elämys olekaan.


Nykykielisessä versiossa kaaleja käytetään pannulla, sipulin ja valkosipulin kanssa. Ja keitosta tulee  tarkoituksella gluteeniton, eli jauhosuurus jää kokonaan pois. Loppuviimeistelyn hoitavat täyteläinen saksanpähkinäöljy, rapea pekoni, samettinen turkkilainen jogurtti ja raikas mintunlehtisilppu... Aivan oikein; tästähän tulee ihan kokonainen lounas.




RUUSUKAALI-SOSEKEITTO vuodelta 1909

2 1/2 ltr. jälkilihalientä
1 ltr. ruusukaalia
2 rkl. voita
3-4 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
sokeria
2 munankeltuasita
1 dl. kermaa

Ruusukaalit perataan, huuhdotaan ja keitetään pehmeäksi lihaliemessä. Liemi siivilöidään ja kaalit puserretaan siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, siivilöity keitto vispilöidään vähitellen sekaan, saa kiehua 10 min. ja maustetaan. Munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa, keitto kaadetaan vähitellen hyvin vispilöiden joukkoon.
_________________

RUUSUKAALISOSEKEITTO nykykielellä
(gluteeniton)

1 sipuli tai purjosipuli
1 valkosipulin kynsi
500 g ruusukaaleja (= Brysselin kaali)
4 rkl normaalisuolaista kotimaista voita
1l kanalientä tai kasvislientä (mieluiten itse keitettyä)
merisuolaa
valkopippuria myllystä
sokeria
2 luomu munan keltuaista
1 dl luomu kuohukermaa

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Jos käytät purjoa; leikkaa kanta pois, halkaise varsi ja huuhdo  huolellisesti ennen pilkkomista. Leikkaa ruusukaaleista kannat pois ja halkaise kaalit kahteen osaan. Sulata 2 rkl voita kattilassa, kuullota sipulia/purjoa hetki, lisää kaalit ja loput voista. Kuullota vielä hetki, lisää sitten liemi. Kuumenna kiehumispisteeseen, laske lämpöä ja hauduta kaalit kannen alla ylikypsiksi, n. 15-20 min.

Soseuta keitto sauvaseskoittimella, siivilöi jos haluat rakenteesta sileää. Mausta suolalla, valkopippurilla ja ripauksella sokeria. Sekoita munankeltuaiset ja kerma tasaiseksi, ja vatkaa seos  kuumaan keittoon. Tarkista keiton maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoa pähkinäöljyn, turkkilaisen jogurtin, minttusilpun ja rapeaksi paahdettujen pekoonilastujen kanssa.

__________________


NOUGAA-KARAMELLIT

0
0

Nougaa karamelli onnistuu keneltä hyvänsä. Raaka-aineitakin on vain kaksi. Salaisuus piilee PAAHTAMISESSA, se tekee sokerista ja manteleista salonkikelpoisen herkun.

Tätä voi ruoskutella makeanmälkään sellaisenaan... Tai, jos lisäät kulhoon muutaman jäätelöpallon, olet huomaamattasi loihtinut kokonaisen jälkiruoka-annoksen.


NOUGAA-KARAMELLIT vuodelta 1909

1/2 kg. sokeria
150 gr. mantelia

Sokeri sulatetaan paistinpannussa ja hämmennetään koko ajan. Karkeaksi leikattu, kuumennettu manteli sekoitetaan sitte joukkoon. Seos kaadetaan heti ruokaöljyllä tahi pestyllä voilla sivellylle vadille. Kun karamelli alkaa sitkistyä, leikataan se neliskulmaisiksi palasiksi.

______________

NOUGAA KARAMELLIT nykykielellä

saman verran sokeria kuin mantelilastuja

Paahda mantelilastut kuumalla, kuivalla pannulla kuparinruskeiksi. Sulata sokeri juoksevaksi, kuumenna, kunnes väri paahtuu manteleiden kanssa sävy-sävyyn. Sekoita mantelit sokeriin, ja levitä massa ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Jos haluat symmetrisiä paloja, leikkaa karamellilevy ennen kun se kovettuu kokonaan.

______________

OMENASOSE

0
0

Omppusose on vaan niin hyvää, vaikkei raaka-ainelistalta löydy kuin sokeri, vesi ja kotimaiset omenat. Isoäidin aikainen ohje on salisyylihappoineen asteen verran "eksoottisempi". Täytyy tunnustaa; salisyylihappo oli minulle tuttu vain särkylääkepakkauksista, asetyyli-alkuliitteellisenä...

Tämän reseptin ansiosta opin; että salisyylihappoa voi eristää koivusta ja pajusta, että siitä juuri tehdään asetyylisalisyylihappoa, eli aspiriinia... Ja että salisyylihappoa on käytetty myös mm. syylien ja känsien paikallishoitoon, ja vanhanaikaisen kopiopaperin valmistukseen.

Tiedä häntä, miten salisyylihappo olisi omenasoseen makua muuttanut, vai olisiko kenties parantanut säilyvyyttä? Jätin kuitenkin aspiriinit soseestani pois... Vaikka; särkyjä poistava ja verisuonitukoksia ennaltaehkäisevä jälkiruokasose kuulostaisikin loistavalta innovaatiolta?!


OMENASOSE vuodelta 1909

2 kg. happamia omenoita
1/2 kg. sokeria
2 dl. vettä
1/2 tl. salisyylihappoa

Sokeri ja vesi keitetään kirkkaaksi liuokseksi, omenat kuoritaan ja leikataan lohkoiksi suoraan sokeriliemeen. Kaiken tämän annetaan kiehua, kunnes omenat täydellisesti soseutuvat. Salisyylihappo sekoitetaan viimeksi omenasoseeseen, ja kaadetaan kuivaan, kuumennettuun purkkiin jäähtymään. Homehtumisen välttämiseksi levitetään liinavaate soseen päälle ja sen päälle levitetään puolukkahilloketta. Purkki peitetään paperilla ja säilytetään kylmässä paikassa.

____________________

OMENASOSE nykykielellä

2 kg omenoita
500 g sokeria
2 dl vettä

Pese, (kuori) ja lohko omenat. Poista siemenkodat.

Keitä sokerista ja vedestä kirkas siirappi, lisää omenalohkot ja hauduta pehmeiksi kannen alla. Soseuta omenat sauvasekoittimella. Purkita sose pestyihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin, sulje kannet. Anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä, säilytä kylmässä.

___________________


ETIKKASILAKAT / 2.

0
0
SILAKKAMARKKINOIDEN INNOSTAMANA: ISOÄIDIN ETIKKASILAKAT.
Silakka se ei vieläkään ole kesyttänyt makunystyröitäni, vaikka ajatuksna onkin kiehtova. Kerran vuodessa testaan, josko olisin, ihan vahingossa, oppinut sillin ja silakan ystäväksi... Teen isoäidin etikkasilakoita, maistelen ja haistelen niitä... Ja sitten lahjoitan purkin eteenpäin.

Eihän näitä pakko ole omassa keittiössä tehdä. Helsingin kauppatorilla pääsee tällä viikolla helposti  saaristolaistunnelmaan. Kauppaveneiden rivistöstä löytyy mm. parrakas, juron näköinen, ei niin puhelias, kipparihattuinen mies... Ja kypsän iän saavuttanut, mutta selvästikin raikkaan meri-ilmaston kasvatti, saaristolaisvillapaitaan ja -pipoon pukeutunut, kuvankaunis eloveena-rouva... Ja sitten; reippaat nuoret tytöt, iloisesti taukoamatta äänessä, kuin varpusparvi. Ei mitään tusinatuotteita; myyjät eivätkä silakatkaan. Veneet on koristeltu kalaverkoilla, lasikohoilla, ruskalehdillä, puolukan varvuilla, havun oksilla ja pihlajan marjoilla... Löytyypä risvistöstä värikäs, Ahvenanmaan lippujen somistama kauppavenekin. Elämysmarkkinoilla kannattaa pistäytyä, jo pelkän tunnelman takia.

JA KUKA SILAKOISTA TYKKÄÄ, EIKÄ MARKKINOILLE PÄÄSE, LOIHTII TÄLLÄ OHJEELLA SAARISTOLAISTUNNELMAN OMAAN KEITTIÖÖN.

ETIKKASILAKAT vuodelta 1909

1/2 kg. tuoreita silakoita
3 dl. etikkaa
1/2 tl. sokeria
1 rkl. suolaa
1 laakerinlehti
1 tl. maustepippuriherneitä
1 rkl. hienonn. dilliä

Silakat perataan, huuhdotaan ja asetetaan kulhoon. Etikka ja mausteet keitetään 10 min., kaadetaan kuumana kalojen päälle, jotka peitetään heti. Kun liemi on jäähtynyt, keitetään se ja kaadetaan kuumana uudelleen kalojen päälle, jotka senjälkeen peitetään.

_________________

ETIKKASILAKAT nykykielellä

1 punasipuli
500 g silakkafileitä
1/2 dl tillisipppua
1 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl merisuolaa
1/2 dl sokeria (tai enemmänkin, oman maun mukaan)
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 tl valkopippuria myllystä
1/2 tl kokonaisia maustepippureita

Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Pinoa sipulirenkaat, silakat ja tillisilppu kerroksittain  lasipurkkiin. Sekoita vesi, etikka ja mausteet. Keitä liemi ja kaada höyryävän kuumana kalojen päälle. Sulje kansi ja anna tekeytyä viikko jääkaapissa.

_________________

HIENO VANILJAKASTIKE

0
0
HIENOAKIN HIENOMPI VANILJAKASTIKE OMENAPIIRAKAN KAVERIKSI - KIITOS KUN JAKSOIT ODOTTAA!
Vanilja ja omena.
Eipä tähän paljoa lisättävää.

Kun kiire vie kaiken ajan, palauttaa tämä kaksikko takaisin syysmakujen maailmaan.


HIENO VANILJAKASTIKE vuodelta 1909

4 dl. kermaa
vaniljatanko
3 munankeltuaista
2 rkl. sokeria
1 dl. hyvää kermaa

Vaniljatanko keitetään kermassa; sitte kerma kaadetaan sokerin kanssa vatkattujen munankeltuaisten joukkoon, vispilöidään ja kaadetaan takaisin kasariin. Vispilöimistä jatketaan tulella kunnes kastike sakoaa, ja sitten maljassa, kunnes se jäähtyy. Vaniljatanko otetaan pois, ja vaahdoksi vatkattu kerma sekoitetaan viimeksi kastikkeeseen.

___________________

HIENO VANILJAKASTIKE nykykielellä

4 dl luomu kuohukermaa
1 vaniljatanko
3-4 luomumunan keltuaista (munan koosta riippuen)
1/2 dl sokeria (tai vähän kerrallaan, oman maun mukaan)
(nokare voita)

Kiehauta kerma halkaistun vaniljatangon kanssa. Vatkaa keltuaiset ja sokeri sekaisin, kaada kiehuvankuuma maito keltuaisvaahdon sekaan. Kypsennä seosta vesihauteessa, kunnes kastikkeen rakenne on haluamasi paksuista. Poista vaniljatanko, (sulata sekaan nokare kotimaista normaalisuolaista voita), ja siivilöi kastike.

________________

MUSTIKKAMEHU

0
0

Alkaa olla juuri sopiva glögireseptin kehittely aika. Sitäpaitsi; höyryävä mausteliemi lämmittää ruskamaisemissakin aika mukavasti. Isoäidin glögissä maistuu aito, kotimainen mustikka... Ja tietysti ne perinteiset joulumausteet.

Pukin konttiin?
Jos lisään joulumausteet mehun sekaan, kiehautan liemen, siivilöin ja pullotan glögipohjan, se on siinä. Sitten vaan pakettikorttiin keitto-ohje: "1 osa isoäidin mustikkaglögiä + 1 osa punaviiniä", koristeeksi kaunista joulunarua ja pari kanelitankoa. HYVÄÄ JOULUA!

PIPO PÄÄHÄN, LAPASET KÄSIIN JA GLÖGIÄ TERMARIIN...YLLÄTTÄVÄN HYVIN TOIMIVA YHTÄLÖ  RUSKAMAISEMASSAKIN!

MUSTIKKAMEHU vuodelta 1909

5 ltr. mustikoita
1/2 ltr. vettä
1/4 kg. sokeria 1 ltr:lle mehua

Marjat huuhdotaan ja keitetään veden kera kunnes marjat menevät rikki. Seos kaadetaan senjälkeen siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan. Sokeri sulatetaan valuneessa kirkkaassa mehussa, joka sitten keitetään, ja vaahto kuoritaan tarkkaan pois. Kiehauttaminen on tapahduttava äkkiä, syystä että mehu saattaa muuten helposti hyytyä hyytelöksi. Mehu pannaan heti kuumana kuiviin, kuumiin pulloihin. Jotta mehun saisi aivan kirkkaaksi, voi sen siivilöidä pumpulin läpi. Pullot korkataan heti ja hartsataan.

On katsottava, että korkit ovat ehjiä; ne keitetään vedessä hetken aikaa, pyyhitään kuiviksi ja kastetaan ennen käyttämistä sulatettuun parafiiniin.

Mehu säilytetään kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa.

__________________

MUSTIKKAMEHU nykykielellä

200 g kotimaisia pakastemustikoita
4 dl vettä
1 dl sokeria (tai oman maun mukaan)

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, keitä miedolla lämmöllä, kannen alla, 10 minuuttia. Siivilöi seos, maista mehua ja lisää tarvittaessa sokeria. Kiehauta ja pullota mehu kuumana.

_________________

MUSTIKKA GLÖGI

3 dl isoäidin mustikkamehua
3 dl punaviiniä
10 kokonaista mausteneilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua kanelia

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna liemi höyryäväksi, (älä keitä). Siivilöi glögi ja tarjoa kanelitanko-sekoitustikulla höystettynä.

_________________



KAALIKÄÄRYLEET 

0
0
TOIVEUUSINTA; ISOÄIDIN KAALIKÄÄRYLEET.
Syysruokien aatelistoa, nämä vanhanajan kaalikääryleet. Eikä mikään ihme, että reseptin perään joka syksy kyselläänkin.

Jos oikein hiuksia haluaisi halkoa, löytyy vanhasta ja nykykielisestä ohjeesta pieniä eroja... Tai; samat ainesosat ohjeissa kyllä on, ne esiintyvät vain eri muodoissa. Vanhanajan kääryleet tehtiin itsejauhetusta naudan kokolihasta, minä käytin valmiiksi jauhettua, rasvaista naudan jauhelihaa. Riisipuuro on ennen vanhaan keitetty veteen, mutta sekaan on sulatettu voita. Minä keitin puuron punaiseen luomumaitoon, ja jätin voin puurostani pois. Vanhan ohjeen makean viimeistelyn hoitaa fariinisokeri (= valkoisen sokerin + sokeriruokosiirapin sekoitus), nykykielisen reseptin makeus on peräisin tummasta siirapista (=ruokosokerisiirappi). Niin, ja entisajan kääryleet käytettiin pannulla; voisulassa, ennen uunihaudutusta. Minä ladoin tekeleet suoraan uunivuokaan ja kruunasin jokaisen kääryleen voinokareella.

Tee miten itse haluat, herkkua tästä tulee joka tapauksessa.



Kun riisipuuro on keitetty ja kaalinlehdet kiehautettu, suurin työ on jo takana.



KAALIKÄÄRYLEET vuodelta 1909

Iso kaalinkkupu, vettä suolaa
1 1/2dl riisiryyniä, vettä, suolaa
Lihatäyte:
1/2 kg. luutonta naudanlihaa
2 rkl. sulattua voita tahi rasvaa
1/2 dl. survottuja korppuja
1 dl. vettä
1 1/2 dl. kermaa
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen
1 rkl. fariinisokeria
1/2 rkl. suolaa
lihalientä tahi vettä
1 dl. kermaa

Kaalinkuvusta irroitetaan lehdet, ja ne kiehautetaan suolatussa vedessä, kunnes taipuvat; sitten vesi valutetaan niistä pois. Pääsuonen paksuin osa lehdistä poistetaan. Huuhdotut ryynit keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä, joka sitten siivilöidään pois.

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä muutamaan kertaan. Sulattu voi tahi rasva, survotut korput, vesi, kerma ja mausteet sekoitetaan lihaan, ja mureke vaivataan hyvin. Pienemmät kaalinlehdet hienonnetaan ja sekoitetaan ryynien kera murekkeeseen. Ruokalusikallinen täytettä pannaan joka lehdelle, jotka sitte kääritään kokoon ja ruskeutetaan voissa pannussa. Ne ladotaan senjälkeen voideltuun pataan, vähän suolaa ja sokeria sirotellaan päälle. Joka paistamisen jälkeen huuhdotaan pannu tilkkasella kiehuvaa lihalientä tahi vettä, joka kaadetaan pataan kääryleiden päälle. Ne saavat hiljalleen kiehua kannen alla, kunnes lehdet ovat pehmeät, ja valmistuneina asetetaan ne vadille. Kerma vispilöidään kastikkeeseen, joka siivilöidään ja kaadetaan kaalikääryleiden päälle. Kastikkeen voi myöskin suurustaa hiukan vehnäjauhoilla ja maustaa sinapilla.
___________________

KAALIKÄÄRYLEET nykykielellä

1/2 dl puuroriisiä
3 dl punaista luomumaitoa
1 iso sipuli
2 rkl rypsiöljyä
1 valkokaali tai littana "käärylekaali"
300 g kotimaista naudan jauhelihaa (rasvapitoisuus 17-20%)
2 dl kotitekoista lihalientä/kasvislientä (tai 1 1/2 dl vettä)
1 dl tummaa siirappia
50 g normaalisuolaista kotimaista voita + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Keitä riisistä ja maidosta löysä riisipuuro, mausta suolalla. Kuori ja silppua sipuli, kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli läpikuultavaksi (älä ruskista). Keitä kaali suolavedessä, irrota lehdet ja leikkaa paksut lehtiruodit pois. (Silppua leikattu osa ja kuullota hetki voissa pannulla). Sekoita täyte riisipuurosta, jauhelihasta, sipulista (ja kuullotetusta kaalista). Mausta suolalla ja pippurilla.

Voiotele uunivuoka. Levitä kaalin lehdet työtasolle, nosta ruokalusikallinen täytettä kullekin lehdelle, käännä reunat täytteen päälle ja rullaa kääryleeksi. Asettele kääryleet uunivuokaan, kaada liemi (tai vesi) päälle, valuta pinnalle zik-zak-siirappikuvioita ja aseta jokaisen kääryleen päälle nokare voita. Paista 160℃ uunissa puolisentoista tuntia. (Kunnes pinta on kauniin ruskistunut ja jauhelihatäyte kypsynyt). Valele kääryleitä liemellään paistamisen aikana.

Haudutusliemi maistuu kastikkeena sellaisenaankin, mutta siitä saa helposti tuunattua myös vaalean tai tumman kermakastikkeen.

____________________







SIENIEN KUIVAAMINEN

0
0


Sienet osaamme kuivata ilman ohjettakin. Varsinkin suppilovahverot, mustat torvisienet ja keltavahverot... Roskat pois, ja sienet niin kuivaan paikkaan, että käpristyvät koppuroiksi. Uuni, sauna ja kuivuri lienevät parhaita kuivauspaikkoja. Isoäidin aikaan säilyvyyttä on varmisteltu etikalla ja suolalla, ja onhan se tuonut makuunkin oman vivahteensa.

Teet niin tai näin, kuivatuista sienistä ja merisuolasta saa morttelissa jauhamalla maukasta sienisuolaa. Sienestäjän joululahjaidea?



SIENIEN KUIVAAMINEN vuodelta 1909

Sienet perataan ja kiehuvaa, suolalla ja etikalla maustettua vettä (2 rkl. suolaa ja 1 rkl etikkaa 1 ltr:lle vettä) kaadetaan päälle. Kun vesi on jäähtynyt, nostetaan sienet pyyhkeelle valumaan, ja saavat ensin hiukan kuivua, ennenkuin ne pannaan uuniin tai kuivauskoneeseen kuivumaan.

____________________


SIENIEN KUIVAAMINEN nykykielellä,
SIENISUOLA

Putsaa ja pilko sienet, levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kuivaa täysin kuiviksi (kuivurissa, 50℃ uunissa tai huoneenlämmössä). Jauha koppuroiksi kuivuneet sienet (ja samalla tavalla kuivattuja yrttejä) merisuolan kanssa morttelissa. Purkita puhtaisiin ja kuiviin lasipurkkeihin. Käytä pöytämausteena ja/tai ruoanlaitossa.

__________________



HILLOTUT APPELSIININKUORET

0
0

Isoäidin hillotuista appelsiininkuorista saa halloween juhlien tyylikkäimmät kakkukoristeet?!

Tummanpuhuva suklaa ja raikas appelsiini on "match made in heaven"; kuin luodut toisilleen. Jos vielä keitinliemeen lorauttaisi Cointrau-likööriä, kelpaisi näitä kuppikakkuja tarjota fiinimmissäkin  kekkereissä.
____________________

HILLOTUT APPELSIININKUORET vuodelta 1909

Appelsiininkuoria
vettä

sokeriliuos:
1 kg. sokeria
4 dl. vettä

Kuoret liotetaan viikon ajan kylmässä vedessä, jota on muutettava joka päivä. Ne keitetään senjälkeen runsaassa vedessä pehmeiksi 1s-2 tuntia ja nostetaan valumaan. Joka kilolle keitettyjä appelsiinin kuoria otetaan 1 kg. sokeria ja 4 dl. vettä, joka keitetään paksuksi liuokseksi. Siinä liuoksessa keitetään appelsiininkuoret, kunnes näyttävät läpikuultavilta ja kunnes liemi on kiehunut kokoon. Näitä käytetään leivoksien mausteena ja kakkujen koristuksena.

___________________

HILLOTUT APPELSIININKUORET nykykielellä

2 luomu appelsiinia
sokerisiirappi:
1 dl sokeria
2 dl vettä

Vuole appelsiineista kuoret pitkiksi lastuiksi. Fileroi valkoinen osa varovasti pois, leikkaa lastut 5 mm paksuisiksi nauhoiksi. Kuumenna 2 dl vettä kiehumispisteeseen, lisää kuorinauhat ja keitä 10 minuuttia, tai kunnes kuoret pehmenevät. Valuta vesi pois.

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, kuumenna kiehumispisteeseen ja sekoita niin kauan, että sokeri liukenee veteen. Lisää kuoret ja keitä vielä ainakin 10 minuuttia, kunnes kuoret näyttävät kiiltäväpintaisilta ja läpikuultavilta. Nouki kuoret siirapista, levitä lautaselle ja anna kuivua huoneenlämmössä pari tuntia. Kierittele ennen käyttöä sokerissa.

___________________



UUNISSA PAISTETTU TURSKA

0
0
NÄYTTÄÄ TYLSÄLTÄ, MUTTA USKO TAI ÄLÄ; VIE KIELEN MENNESSÄÄN.
Värittömästä ja tylsääkin tylsemmän näköisestä annoksesta harvoin innostuu tällä tavalla. Ajattelin vähän vain maistaa, mutta löysinkin itseni kaapimasta tyhjän lautasen pojalta perunamuhennoksen ja kermakastikkeen rippeitä.

Pottumuusi muuttui salonkikelpoiseksi sienisuolan  avustuksella, (sen, mitä tein kuivatuista suppilovahveroista pari postausta sitten). Turska sai täyteläisyyttä pähkinävoista ja luomukermasta. Rouhitut mantelit olisi voinut jättää poiskin, mutta toivat annokseen mukavaa purutuntumaa... Sama  asia hoituisi vaihtamalla tavalliset korppujauhot rapeiksi, japanilaisiksi, pankojauhoiksi.

Isoäidin uuniturska-ohje tekee vanhasta kouluruoasta yliopistoversion... Ja näin kalapuikko kasvoi aikuiseksi.

__________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA vuodelta 1909

1 1/2 kg. turskaa
3-4 rkl. voita
1 muna
2 rkl. survottuja korppuja
1 1/2 rkl. suolaa
3 dl. kermaa

Turska perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuivaksi. Se asetetaan voilla voideltuun uunipannuun ja sivellään vatkatulla munalla; päälle sirotellaan survotut korput ja suola, sitte pannaan kala uuniin paistumaan. Kun se alkaa ruskeutua, kaadetaan kerma päälle, ja kala saa paistua valmiiksi. Turska tarjotaan kastikkeineen.

_________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA nykykielellä
= aikuisten kalapuikot

200 g ruodotonta turskafileetä
3 rkl voita
1 luomu muna
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
2 rkl. korppujauhoja
1 dl luomu kuohukermaa
2  (savustettua) mantelia

Taputtele turskafileet kuiviksi talouspaperilla, voitele uunivuoka (tai vuoraa leivinpaperilla). Vatkaa kananmuna kulhossa, kierittele fileet kananmunassa ja aseta uunivuokaan. Jauha päälle suolaa ja pippuria, ripottele pinnalle korppujauhot. Kuumenna pari ruokalusikallista voita pannulla, miedolla lämmöllä, kunnes voi saa kauniin ruskean sävyn ja pähkinäisen tuoksun (älä käristä). Kaada ruskistettu pähkinävoi kalafileiden päälle.

Paista 180℃ uunissa 10 minuuttia, kaada kerma päälle ja paista vielä 10-15 minuuttia. Ota kerma vuoan pohjalta talteen, tarjoa turskafileet sienisuolalla maustetun perunamuhennoksen, kermakastikkeen ja kuivan sherrytilkan kanssa. Viimeistele annos rouhitulla mantelilla.

_________________


Viewing all 249 articles
Browse latest View live