Quantcast
Channel: ISOÄIDIN RESEPTILLÄ

VISPIPUURO & MUNAKOKKELI

$
0
0

Jos viime kesänä satoikin joka ikinen päivä, ei tänä vuonna ole tullut montaakaan pisaraa. Ei auta valittaa! Niin ihania piknik muistoja on trooppinen Suomi nyt muoistojen arkistoon loihtinut.

Kun ei ruoka helteellä maistu, on brunssi (= aamiaisen ja lounaan sekoitus) rannalla hyvä vaihtoehto. Pöytä ja tuolit vain rantaveteen, ja varpaat vilvoitukseen. Jääkaappikylmä vispipuuro ja sopivasti sulanut vaniljajäätelö on hellepäivän paras käynnistäjä.


Pääset mukaan brunssi-eväsretkelle TÄSTÄ LINKISTÄ.


VISPIPUURO
1 l vettä
5 dl marjoja
1-2 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
1 1/2 dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

Survo marjat rikki, lisää vesi ja keitä 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Siivilöi mehu talteen, lisää sokeri, suola ja mannasuurimot. Sekoita tasaiseksi ja hauduta miedolla lämmöllä toiset 10 minuuttia.

Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.


MUNAKOKKELI

2 luomu munaa
vajaa 1 dl maitoa
ripaus merisuolaa
1/2 dl ruohosipulisilppua
1 tl normaalisuolaista kotimaista voita

Riko munat kulhoon, riko munien rakenne, lisää maito, suola ja silputtu ruohosipuli. Sulata voi pannulla, kaada munaseos pannulle ja kypsennä miedolla lämmöllä Sekoita pohjia myöten (reunoilta keskellepäin) ja/tai ravistele pannua. (Älä ylipaista kuivaksi!)

"ANNA HILDA OIKEALLA"





PINAATTIMUHENNOS & PAISTETUT AHVENET

$
0
0

Iltapalaa viljapellon reunassa.... Tai niinkuin minä pienenä sanoin "leipäheinäpellon" reunassa...


PINAATTIMUHENNOS
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 1/2 rkl kotimaista normaalisuolaista voita
500 g kotimaista baby pinaattia
2 rkl luomu vehnäjauhoja
2-3 dl luomu kuohukermaa
merisuolaa ja jauhettua mustapippuria oman maun mukaan

Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipuli. Sulata voi kattilassa, kuullota sipuleita, lisää jauhot ja pinaatti. Sekoita kaikki kunnolla sekaisin ja lisää kerma. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes koostumus on sopivan jämäkkä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


PAISTETUT AHVENET
1/2 dl ruisjauhoja
1/4 tl merisuolaa
1/4 tel jauhettua mustapippuria
1-2 rkl voita
2 ahvenfileetä

Sekoita suola ja pippuri jauhoihin. Pyöräytä kalafileet jauhoissa. Sulata voi pannulla ja kuumenna  voisulaa, kunnes väri muuttuu kauniin ruskeaksi. (=pähkinävoi. Älä polta!) Lisää kalat pannulle ja paista muutama minuutti molemmilta puolilta. Kaada pähkinävoi lopuksi fileiden päälle. Tarjoa pinaattimuhennoksen kanssa.


Kyllä maalla on mukavaa!

"ISOISÄ: LAURI ALBIN"
Pilviin piirtyvä auringonlasku viljapellolla luo aika mahtavat kulissit pienelle iltapalahetkelle?!
Lisää kuvia löytyy tästä linkistä.


RAPUVOI

$
0
0
PAKASTIMESSA KÄYTETTY JÄHMEÄ RAPUVOI ON HELPPO  LUSIKOIDA TALTEEN.  
Isoäidin rapuvoi keitetään lempeällä lämmöllä; ravunkuorista, voista ja vedestä.  Nykytekniikka tulee apuun loppupelissä, kun pakastimessa käytetty jähmeä rapuvoi kuoriutuu kätevästi keitoksen pinnalta talteen.

Rapuvoissa on ravuille ja hummereille ominainen hienostunut tuoksu, ja se maku.... Tämän avulla pastakastike muuttuu gourmet-herkuksi, ja kalakeitto saa omintakeisen Ahti-umamin... Voisihan tätä sipaista vastapaahdetulle leivällekin, ihan sellaisenaan.

TÄSTÄ SE LÄHTEE...

RAPUVOI
20 ravun kuoret
150 g voita
3 dl kylmää vettä (tai niin paljon, että kuoret peittyvät)

Murskaa ravunkuoret preunasurvimella voin sekaan. Sulata kuorivoi miedolla lämmöllä, lisää kylmää vettä niin paljon, että kuoret peittyvät.

Keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Siivilöi kuoret pois ja kaada liemi kannelliseen lasipurkkiin. Nosta purkki hetkeksi pakastimeen, niin että saat kuorittua pinnalta jähmeän rapuvoin talteen.


Rapuvoi on isoäidin aikaisen "rapu- tahi hummerikastikkeen" peruskivi. Kastike sopii hyvin kalalle tai vaikkapa pastan kaveriksi.


RAPUKASTIKE PASTALLE

1 makea sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
2 rkl rapuvoita
1 rkl normaalisuolaista kotimaista voita
2 rkl luomu vehnäjauhoja
3 dl luomu kuohukermaa
4-5 dl kuorittuja, keitettyjä ravunpystöjä
2 dl persiljanlehtisilppua
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
kuumaa, "aldenteksi" keitettyä pastaa
2 luomumunan keltuaista

Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipuli. Sulata voit kattilassa, kuullota sipulisilppuja, ripottele jauhot päälle. Anna rasvan imeytyä jauhoihin, kaada sitten kerma sekaan. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä kasaan, käännä lämpö nollille ja lisää keitetyt ravunpyrstöt. Mausta kastike persiljalla, suolalla ja pippurilla.

Lisää keitetty pasta ja munankeltuaiset kastikkeen sekaan, sekoita pohjia myöten. Tarjoa parmesaaniraasteen kanssa.


Heippa kuuma kesä, tervetuloa suloinen syksy!


Jokirapupastaa joenrannassa... Lisää kuvia löytyy TÄÄLTÄ.







KAALIKÄÄRYLEET

$
0
0

Syyskaali taipuu ihaniksi herkkukääryleiksi... Ja metsä tarjoaa päälle vielä tuoreen, punaisen, kruunun. Onhan tämä syksykin hienoa aikaa?!


Isoäidin ohjeeseen tuli muutama muutos: lisäsin vähän meiramia, ja valkosipulia... Fariinisokerin muutin siirapiksi ja riisin keitin maidossa.


Niin; ja meidän Anna Hilda oli kova sienestäjä (ks. kuvat), siitä keksin käyttää metsä-umamia suolan seassa... Siis sienisuolaa. Sienet eivät siinä mitenkään erityisesti maistu, mutta tukevat sopivasti muita makuja ja tuovat mukanaan syvän ja pehmeän täyteläisyyden. Vaikea selittää, mutta hyvää se on.


Sienisuola on morttelissa jauhettuja, kuivattuja suppilovahveroita ja merisuolaa.


Helppoakin helpompaa puolukkahilloa ei tarvitse edes keittää. Hillokkeessa marjat ja sokeri vain sekoitetaan, siinä kaikki! Talvella tämän voi tehdä yhtä helposti pakastepuolukoista. Sokerin määrää  kannattaa säätää oman maun mukaan.


KAALIKÄÄRYLE- JA PUOLUKKAHILLOKEOHJE , sekä piknik sänkipellolla löytyvät  TÄÄLTÄ.




FINN BENTO - LOHILAATIKKO

$
0
0
MODERNI EVÄSLAATIKKO, VANHAT KUVAT JA ISOÄIDIN MUISTIINPANOT...
NIISTÄ TÄMÄN KESÄN INSPIRAATIOT SYNTYVÄT. 
Hei vaan kaikki, ihana palata tänne, pitkän talvitauon jälkeen...
Nyt onkin paras aika vuodesta ideoida jotain uutta, kun taivaalta sataa kukkien terälehtiä ja ilma tuoksuu hunajalle. No, niin... "uusi" on vähän koominen ilmaus, nämä isoäidin aarteethan ovat 1930- 1940-luvun vaihteesta, ja repaleinen keittokirjakin painettu jo yli 100 vuotta sitten.


Vaikea sanoa, jäikö talven tuiskeissa kukaan näitä suomenkielisiä sivuja kaipailemaan...
Englanniksi sain maailmalta, linjoja pitkin, käännöstoiveita. Googlen kääntäjä kun saattaa vääristää tekstin joskus täysin lukukelvottomaksi versioksi. Siksi päätin tehdä tämän kesän "mykkäfilmit" englanniksi. Täältä blogin puolelta löytyvät ohjeiden kotikieliset versiot saateteksteineen, tuttuun tapaan.


Tänä kesänä annokset asetellaan erikoisvalmisteiseen eväslaatikkoon, bento boxiin. Japanissa äidit pakkaavat tämäntapaisiin laatikoihin lastensa kouluruoat, vaimot valmistavat miehilleen työpaikkalounaita, eikä niin lyhyttä junamatkaa olekaan, etteikö bento-lounasta ehtisi nauttia.
Ensisilmäyksellä laatikko näyttää pieneltä, mutta sinne mahtuu kyllä ihan kokonainen lounas.

Oman äidin sairastelu, ja jo rutiiniksi muodostunut pakastettavien lounasrasioiden tehtailu saivat minutkin kiinnostumaan kauniista bento boxeista. Äidin lounaat teen toki edelleenkin arkisiin pakasterasioihin, mutta laatikkomenún voi hyvin soveltaa kumpaan tahansa rasiaan. Salaatteja luonnollisestikaan ei voi pakastaa, joten tuoreosuus täytyy pakasterasialounaisiin lisätä vasta juuri ennen ruokailua.

Tässä tämän kesän vinkki-vitonen: jos sinullakin on lähipiirissä vanhus, kenelle ateriapalvelun keitokset eivät oikein maistu, kokeile näitä vanhanajan ohjeita. Aina ei listalla ole mitään terveysruokia, mutta jos annos maistuu kotoisalta, kuin "oman äidin tekemältä", tulee ainakin syötyä!

ISOÄIDIN LOHILAATIKKO
LOHILAATIKKO

3 1/2 dl vettä
ripaus merisuolaa
1 1/2 dl puuroriisiä
1 luomumuna
2-3 dl luomu kuohukermaa (tai punaista maitoa)
ripaus jauhettua valkopippuria
ripaus sokeria
150 g kylmäsavustettua lohta
1 ruukkutilli
normaalisuolaista suomalaista voita
1 dl korppujauhoja

Kiehauta vesi, mausta suolalla ja keitä riisiä kannen alla, miedolla lämmöllä, noin 20 minuuttia. Sekoita kerma ja muna, mausta pippurilla ja sokerilla. Leikkaa lohi viipaleiksi, silppua tilli.

Voitele uunivuoka voilla, levitä pohjalle puolet riisistä. Asettele lohisiivut riisipedille ja ripottele tilli päälle. Levitä jäljellä oleva riisi kanneksi, laita pinnalle pieniä voinokareita, kaada muna-kerma päälle. Ripottele päälle korppujauhot.

Paista 180℃ uunissa vajaa tunti, kunnes pinta muuttuu kullan keltaiseksi. Tarjoa tilliöljyn ja kurkkusalaatin kanssa.


TILLIÖLJY
Hurauta kylmäpuristettua oliiviöljyä, tilliä, luomusitruunan mehua ja merisuolaa tekosekoittimella tasaiseksi liemeksi. Maista ja lisää tarpeen mukaan suolaa, tilliä ja sitruunamenua.

KURKKUSALAATTI
1 tuorekurkku
1/2 dl tillisilppua
1 dl etikkaa
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa

Viipaloi kurkut ohuiksi, silppua tilli. Sekoita etikka ja sokeri. Laita kurkut kulhoon, ripottele suola väliin, anna mehustua puoli tuntia. Kaada nesta pois, ripottele tillisilppu sekaan ja  kaada etikkaliemi päälle.


Hyvää eväsretkikesää meille kaikille! Ja paljon uusvanhoja lounasideoita tulevan talven varalle....
Tämän kesän ensimmäisen mykkäfilmin näet, jos klikkaat: LOHILAATIKKO-sanaa.








ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / KAALIKAKKU & MAITOKIISSELI

$
0
0
KAALIKAKKU, PERINTEISISTÄ KÄÄRYLEAINEKSISTA.
Nyt jos milloin, on isoäidin resepteillä käyttöä. Kun on pakko opetella uudenlaisia kättäytymismalleja, niin miksei samalla opettelisi "uusvanhaa" kokkausmeininkiäkin?! Nämä reseptit  ovat ennenkin kantaneet läpi vaikeiden aikojen!

Isoäidin ohjeilla ruokit helposti suurenkin perheen... Tai; jos asut yksin, saat oman lounaan lisäksi monta pakasterasiallista valmiita annoksia tutulle ikäihmiselle vietäväksi...

IKINÄ EI OLE KIISSELI MAISTUNUT PAREMMALTA!
Tai; pakkaa lounas koriin ja kata piknikpöytä pihalle. Ei lähikontaktia, eikä sisätilan vaaroja, mutta juttuseuraa riittävän turvavälin päässä, ja desifioiduin, omin pikku kätösin tehtyä perinneruokaa, raikkaassa kevätilmassa.

Ehkä parasta tässä koko koronavitsauksessa.

KYLLÄ; MUISTAMME PITÄÄ TURVAVÄLIN!
Vaikka aikaa nyt olisikin, ei aina jaksa näpertää ja nähdä vaivaa... Siksi muutin kaalikääryleiden muodon ranskalaistyyliseksi "kaalikakuksi". Kaalinlehdet kiehautetaan ihan samaan tyyliin kuin kääryleitä tehdessä, mutta niillä vuorataankin uuninkestävä vuoka. Täyte muhii uunissa kaalinlehtien sisällä, ja valmis kakkuu keikautetaan ylösalaisin, juuri ennen tarjoamista. Jälkiruoaksi vielä kiisseliä... Siinä on isoäidin karanteenikeittiön ensimmäinen lohtuannos.


KAALIKAKKU kääryleaineksista

1/2 dl puuroriisiä
3 dl (punaista) maitoa
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 kaali
400 g jauhelihaa (sika-nauta/nauta/kana/kalkkuna/lammas, mieluiten rasvapitoisuus 17-20%)
2 dl lihalientä/kasvislientä/kanalientä (mieluiten kotitekoista, kuutiostakin onnistuu, ja hätätilassa      
        pelkkä vesikin käy)
1 dl tummaa siirappia
50 g normaalisuolaista kotimaista voita
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
(ripaus jauhettua muskottipähkinää)

Keitä riisistä ja maidosta löysä riisipuuro, mausta suolalla. Kuori ja silppua sipulit, kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulisilppu läpikuultavaksi (älä ruskista). Koverra kaalin kanta irti, keitä kaali suolavedessä, irrota lehdet ja leikkaa paksut lehtiruodit pois (Silppua leikattu osa ja kuullota hetki voissa pannulla). Sekoita täyte riisipuurosta, jauhelihasta, sipulista ja kuullostetusta kaalista. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottia.

Voitele uunivuoka. Vuoraa vuoka kaalinlehdillä, lusikoi täyte vuokaan ja aseta kaalinlehtiä päälle kanneksi. Kaada liemi päälle, valuta siirappi ja laita kruunuksi voinokareita. paista 160℃ uunissa puolisentoista tuntia. (Kunnes pinta on kauniin ruskea ja jauhelihatäyte kypsynyt). Anna kaalikakun vetäytyä hetki, nosta tarjoilulautanen vuoan päälle, keikauta koko komeus ylösalaisin ja nosta pöytään. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.


JÄLKIRUOKAKIISSELI

1 l maitoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl maissijauhoa (maizena)

Mittaa kattilaan kylmä maito, maissijauhot ja sokerit. Kuumenna seos kiehumispisteeseen, samalla sekoittaen. Anna pulpahdella hetki, ja käännä liesi nollille. Kypsennä vielä jälkilämmöllä, kunnes saat haluamasi paksuisen kiisselin. Lusikoi kuumana lasipurkkeihin tai jälkiruoka-astioihin, jätä tilaa marjoille ja/tai hillolle. Anna jäähtyä, ja nosta jääkaappiin. Tarjoa jääkaappikylmänä esim. mansikkahillon kanssa.




ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ/  BANAANIKAKKU & SUOLAKINUSKI KASTIKE

$
0
0

Helppoja herkkuja, niitä tämä elämäntilanne nyt vaatii!
Kun isoäidin saksanpähkinäkakkuun lisää pari banskua, ja kinuskikastikkeeseen ripauksen merisuolaa, tulee vanhat ohjeet päivitettyä Korona-aikakauden vaatimustasolle... Eikä karanteenikansalle jää taatusti makeannälkä!


Meneehän se näinkin; päiväkahvit piknikkoriin ja privaatti pop up kahvila pystyyn parkkipaikalle.


BANAANI-PÄHKINÄKAKKU

200 g normaalisuolaista voita
80 g (n. 1 dl) sokeria
2 (luomu) kananmunaa
1 dl saksanpähkinäruohetta
100 g (n. 1,5 dl) vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
2 kypsää banaania
1 leivinpaperiarkki

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri tahnaksi, lisää munat ja pähkinärouhe. Sekoita sooda ja suola jauhoihin, lisää jauhot voiseokseen. Kuori ja murskaa banaanit haarukalla, lisää taikinaan.

Vuoraa pitkulainen leipävuoka leivinpaperilla, kaada taikina vuokaan ja paista 180℃ uunissa vajaa tunti, kunnes kakkuun painettuun bambutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa, nosta kakku leivinpaperin avulla leikkuulaudalle ja viipaloi annospaloiksi. Herkuttele sellaisenaan, tai vaniljajäätelön ja suolakinuski kastikkeen kanssa.


Banaanikakku ei oikeastaan tarvitse mitään kastiketta... Mutta onhan tämä ihan hävyttömän hyvä makupari!


SUOLAKINUSKI KASTIKE

120 g (reilu desi) sokeria
50 g svoita
2 dl (luomu) kuohukermaa
1/2 tl merisuolaa

Sulata sokeri ja voi kattilassa, sekoita ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes väri muuttuu astetta tummemmaksi., Lisää kerma ja vispaa kastike sileäksi. (Älä säikähdä, kylmä kerma saattaa jähmettää sokerin... Jatka keittämistä, sokeri sulaa ja kastike tekeytyy ajan kanssa). Mausta suolalla, keitä kasaan, kunnes saat sopivan paksuisen kastikkeen.

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / LOHILAATIKKO & TILLIVOI

$
0
0
TILLIVOI VIIMEISTELEE PYHÄHERKUN
Tässä tulee isoäidin karanteenikeittiön pyhäpäivän lohtuannos. Lohilaatikko ei näytä oikein miltään, mutta voin vakuuttaa; maistuu kyllä. Tilllisilpun voi mainiosti piilottaa laatikon sisään ja levittää suoraan lohipalojen päälle... Mutta; jos käytät tillin lisukkeeseen, muuttuu tämä arkilaatikko silmänräpäyksessä salonkikelpoiseksi pyhäruoaksi.


LOHILAATIKKO

300 g tuoretta lohta (tai savulohta, tai graavattua lohta)
1 kg perunoita
1 sipuli
1 tl voita+ ylimääräistä uunivuoan voiteluun

munamaito:
3 kananmunaa
1 dl maitoa
2 dl kermaa
1 tl merisuolaa
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1 dl korppujauhoja + ylimääräistä pinnalle

Leikkaa lohi viipaleiksi, kuori ja viipaloi perunat. Mausta kala suolalla. Jos teet pikaversion, käytä keitettyjä perunoita ja savu- tai graavilohta (ja jätä lohen suolaus väliin).

Kuori ja silppua sipuli, sulata nokare voita pannulla ja kuullota siinä sipulisilppu.Vatkaa munat, maito ja kerma sekaisin, lisää mausteet ja korppujauho. (Jos kaapista ei löydy korppujauhoja, murenna yksi leipäviipale hienoksi ja käytä korppujauhojen sijasta.)

Voitele uunivuoka, vuoraa vuoan pohja perunoilla (puolet perunoista), levitä lohet ja sipulit perunapedille. Lado loput perunat kanneksi.

Kaada munamaito vuokaan ja ripottele korppujauhoja pinnalle. Paista lohilaatikkoa 175℃ uunissa puolisentoista tai pari tuntia, kunnes perunat pehmenevät ja pinta saa kauniin värin. Jos teet pikaversion keitetyistä perunoista ja savu/graavilohesta, riittää kypsennykseen 200℃ uunissa reilut  puoli tuntia. Tarjoa tillivoin kanssa


TILLIVOI

50 g normaalisuolaista kotimaista voita
1/2 dl  hienoksi hakattua tilliä
1/4 hienoksi raastettua luomusitruunan kuorta

Sulata voi, anna kiehahtaa. Lisää sekaan tilli ja sitruunankuori.



ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / KASTIKE PARSALLE 

$
0
0

Saanko esitellä; klassikkokastike HOLLANDAISE:n suomalainen, kauan kadoksissa ollut, pikkuserkku.


Tätä kastiketta tehdessä turhat kommervenkit voi unohtaa. Kaikki ainekset vain vesihauteeseen, ja kastike on vispaamista vaille valmis. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa voi ensin sulattaa juoksevaksi, kuten Hollandaise kastiketta tehdessä... Mutta karanteenikeittiössä tehdään, mitä milloinkin huvittaa... Ja hyvinhän tämä kastike valmistuu huoneenlämpöisestä voistakin.

Voi kannattaa pilkkoa, jotta se sulaa ennen kun keltuaiset alkavat hyytyä... Kun voi on sulanut, näyttää kastike liemeltä. Tämä vaihe tuntuu pitkäveteiseltä, mutta kastiketta kannattaa vispata herkeämättä vesihauteen päällä. Kun munankeltuaiset lämpenevät, alkaa lopultakin tapahtua. Välillä  kastike kannattaa nostaa höyrystä jäähylle, sillä liika lämpö saattaa juoksettaa sen. Peli ei ole silti menetetty, jos vain toimit nopeasti. Ensin kastike pois kiehuvan veden päältä, ja sitten kaikki energia voimakkaaseen vispaamiseen. Jos tämäkään ei auta, lisää kastikkeeseen ylimääräinen keltuainen ja tilkka vettä, ja vispaa kastike sileäksi hauteessa, ei niin villisti kiehuvan veden päällä.


VANHANAJAN HOLLANTILAINEN KASTIKE

2 kananmunankeltuaista
150 g huoneenlämpöistä voita (pilkottuna)
1 tl sitrunamehua (mieluiten luomua)
1/4 dl valkoviiniä (tai vettä)
ripaus merisuolaa
ripaus sokeria
ripaus jauhettua valkopippuria

Laita kaikki ainekset vesihaudekattilaan. (Tai vatkaa metellikulhossa ainekset sekaisin, ja laita kulho höyryävän vesikattilan päälle). Vatkaa seosta koko ajan, ja nosta välillä höyrystä pois, etteivät  keltuaiset kypsy liian nopeasti ja kastike juoksetu. Kun kastike ei maistu enää kananmunalle, mausta suolalla, valkopippurilla ja ripauksella sokeria. Tarjoa höyrytetyn parsan tai pariloidun lohen kanssa.


ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / LIHAPULLAT & PERUNAMUUSI

$
0
0

Lihapullat ja pottumuusi... Pettämätön parivaljakko! Kuvan pyörykät eivät ole mitään muotovalioita, ne on tehty kananpojanjauhelihasta. Se on luonnostaan niin notkeaa, että nesteen määrää olisi voinut vähentää. Nostelin vain kahdella ruokalusikalla suuria "lusikkaleipiä" pannulle. Puuttuvan silmänruoan korvasi mehevä maku.  Maustepippuri antaa isoäidin lihapullille syvän ja pyöreän umamin... Sellaisen, mitä haluaisi maistella aina vielä yhden lisää...

EI MITÄÄN MUOTOVALIOITA NÄMÄ BROILERIN JAUHELIHASTA TEHDYT, MUTTA; AAH MIKÄ MAKU....JA TUOKSU!

ISOÄIDIN LIHAPULLAT
Lihapullamassa:
1 punasipuli
100 g voita (tai 1/2 dl oliiviöljyä)
1 dl korppujauhoja tai murennettu paahtoleipäviipale
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
1 punasipuli
1/2 tl jauhettua maustepippuria
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
500 g (sika-nauta)jauhelihaa

Kastike:
1 rkl voita, 1 rkl vehnäjauhoja, 1-2 dl kermaa, suolaa ja pippuria

Kuori ja silppua sipuli. Sulata 1 rkl voita pannulla ja kuullota sipulisilppu.

Liota korppujauhot (tai hienoksi murennettu leipä) kermassa ja maidossa, anna turvota parikymmentä minuuttia. Lisää muna, sipuli, ja maustepippuri. Vaivaa seos jauhelhihan sekaan. Mausta lihapullamassa suolalla ja mustapippurilla. (Ellet osaa arvioida mausteiden määrää, tee koepulla, paista se ja maista! Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.) Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä n.10 minuuttia.

Pyörittele taikina pulliksi, ja paista pintaan voissa (tai öljyssä) kaunis väri, lisää vesitilkka pannulle ja nosta kansi päälle. Anna lihapullien kypsyä vesihöyryssä. Nosta valmiit pullat kannelliseen astiaan odottelemaan kastiketta. Paista pyörykät erissä, kunnes kaikki lihapullataikina on käytetty.

Lisää pannulle nokare voita, ripottele päälle vehnäjauhot, sekoita ja anna jauhojen imeä rasva itseensä. Anna seoksen vielä kypsyä hetki. Lisää sitten reilu desi kermaa ja vispaa kaikki jauhokokkareet sileäksi. (Siivilöi, jos haluat). Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa lihapullat kastikkeen, puolukkasurvoksen ja pottumuusin kanssa.


PERUNAMUUSI
1 kg jauhoisia perunoita (mieluiten lapin puikulaa)
vettä sen verran että perunat peittyvät
merisuolaa
1 dl kermaa
50 g voita

Kuori ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois, mutta ota talteen 2 dl keitinvettä.

Survo perunat perunasurvimella, lämmitä kerma melkein kiehuvaksi, ja lisää nesteet sekä voi preunasurvokseen. Sekoita tasaiseksi, ja mausta suolalla.





ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / PERUNARIESKAT

$
0
0

HYVÄÄ HUOMENTA, KARANTEENIKANSA!
Nyt on aamu ja aurinko paistaa!

TÄMÄ PÄIVÄ LÄHTEE KÄYNTIIN UUNILÄMPIMILLÄ PERUNARIESKOILLA
Älkää nyt loukkaantuko, kun katoin pöydän vain kahdelle... Kutsun teidät kaikki virtuaaliin aamiaispöytään! Jos tämä karanteeni jatkuu vielä pitkään, saatte varmasti nähdä kattauksia mielikuvitus suurperheelleni ja mielikuvitus illanistujaisiin, valtavalle määärlle (mielikutitus)ystäviä. Maailma ympärillä on pysähtynyt, mutta keittiössä eletään kasoiselämää. Pieni karanteenikeittiö tuoksahtaa jo suurtalouskeittiöltä. Aina on jotain uunissa, tänä aamuna perunamuusin jämät.

KAIKKI AINEKSET VAIN SEKAISIN, TAIKINAKEKOJA PELLILLE JA NE RIESKOIKSI,                                    NÄIN HELPPOA SE ON!

PERUNARIESKAT

3 dl perunamuusia
1 kananmuna
3 dl ohrajauhoja
1 tl merisuolaa

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi. Nostele kahden ruokalusikan avulla taikinakekoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele nokareet jauhotetuilla käsillä rieskoiksi. Pistele pinta haarukalla ja paista 250℃ uunissa viitisentoista minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä. Anna rieskojen levätä hetki keittiöpyyhkeen alla ennen herkuttelua. 

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ/ LOHIKEITTO

$
0
0

Lohikeitto-lounas on karanteenikeittiön ylivoimaisesti suosituin lohtupaketti. Iso lautasellinen keittoa ja ronskisti voideltu ruisleivän pala; se on siinä! Ei sen rehellisempää nälänsammuttajaa ja makunystyröiden kutkuttelijaa ole olemassakaan.


Jos ostat kokonaisen lohen, riittää siitä moneen muuhunkin ruokaan... Ja roippeista saat keitettyä herkullisen liemen... Mutta onnistuu se fileestäkin. Kun fileoit nahan, leikkaat rasvat pois ja  ruotorivin irti, pidä ne tallessa. Tarvitset vain sipulia, palsternakkaa, maustepippuria, laakerinlehtiä, persiljaa ja vettä... Liemeen voi ja kannattaakin heittää muitakin vihanneslaatikosta löytyviä juureksia ja yrttejä. Puoli tuntia kun keittelet tätä kokoonpanoa, on sinulla siivilöimistä vaille valmis kotitekoinen kalaliemi.

VAROITUS: Kerran jos keität oman liemen, eivät kaupan liemet tai liemikuutiot enää maistu miltään!


LOHISOPPA

1 (kirjo)lohifilee
peukalonkokoinen pala palsternakkaa
muutama persilja varsineen
2 laakerinlehteä
10 kokonaista maustepippuria
1 1/2 l vettä
1 sipuli
2 porkkanaa
8 keskikokoista perunaa (parhaita ovat lapin puikulat)
1 rkl voita
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
1 ruukkutilli
1 viipale ruisleipää
(tilkka kuivaa sherryä)
2 dl kermaa

Poista lohesta nahka ja ruodot, leikkaa kala kuutioiksi.

Mittaa kattilaan puolitoista litraa kylmää vettä, laita sekaan kalan rooippeet (ruodot sun muut), pilkottu palsternakka, persilja, maustepippurit, laakerinlehdet ja pala sipulia. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Siivilöi liemi. TAI... pilko vain lohi ja tee keittopohja 1 lirtasta valmista lientä tai liemikuutio+ 1 l vettä.

Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja pilko porkkanat ja perunat. Sulat voi kattilassa, kuullota vihanneksia siinä hetki ja kaada  kalalemi päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä n.10 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat melkein kypsiä.

Pilko tilli hienoksi, lisää keittoon lohipalat ja ruisleipä (ja pyhäversioon tilkka kuivaa sherryä). Kypsennä vielä muutama minuutti, kaada kerma sekaan, anna kiehahtaa. Mausta keitto tillillä, maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.





ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ /  PUOLUKKAMARENKI & KINUSKIKASTIKE 

$
0
0

Ethän vaan heittänyt niitä parsakastikkeesta jääneitä valkuaisia roskiin?! Tai jos innostut varta vasten tekemään näitä marenkeja, niin muistathan säilyttää keltuaiset ja tehdä niistä sitten sen parsakastikkeen!

Marengin voi maustaa kaakaojauheella, marjajauheella, piparminttuöljyllä, kookoshiutaleilla, salmiakkijauheella, tai; niinkuin minä tein, pakastepuolukoilla. Kotikaranteeni alkaa vissiin vaikuttaa hiljalleen ajatusmaailmaankin. Juuri nyt kaipaan jälkiruokaani, (lue arkeen ja elämään), yllätyksiä ja vaihtelua.... Siksi valitsin mausteeksi puolukat.

Maistelet ensin ilmavaa marenkia, mitään ajattelematta, ja hups, yht'äkkiä räjähtää pirteä puolukka suussasi. Ta-daa!!! Samaan pyrin suolakinuskin kanssa; sormisuolan kiteet piiloutuvat näkymättömiksi kinuskiin, ja yks kaks yllättäen silkkisestä karamellikastikkeesta löytyykin raikas merisuolasattuma.
Pieniä ovat karanteeni-ihmisen ilot!

VANHANAJAN MARENKI
2 kananmunan valkuaista
2-3 dl tomusokeria (tai oman maun mukaan)
1 dl pakastepuolukoita (tai jotain muuta makuainetta)

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, kunnes marenki on kiiltävää ja kiinteää. Lisää sokeri. Käänetele sekaan pakastepuolukat (tai muu makuaine). Nosta marenkinokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kypsennä marenkeja 50-70℃ uunissa, luukku välillä raollaan, kunnes marengit tuntuvat kuivilta ja kevyiltä. Voit nopeuttaa kuivumista kääntämällä uunin max. 100℃, mutta tarkkaile marenkeja herkeämättä, pinta ottaa helposti väriä, varsinkin korkeimmat huiput. Tavoite olisi säilyttää väri puhtaan valkoisena.


Valitsin suolakinuskiin tarkoituksella sormisuolaa. Jos haluat sileän kastikkeen, ilman suolasattumia, jauha merisuola myllystä. Niin, ja eihän kinuskikastike välttämättä tarvitse suolaa ollenkaan. Perinteinen kinuski koostuu vain kermasta, sokerista ja voista. Suola antaa kinuskille kuitenkin sopivasti ryhtiä.


SUOLAKINUSKI KASTIKE
120 g (reilu desi) sokeria
50 g voita
2 dl kuohukermaa
1/2 tl merisuolaa

Sulata sokeri ja voi kattilassa, sekoita ja keitä medolla lämmöllä, kunnes seos saa hieman väriä. Lisää kerma ja vispaa kastike sileäksi. Älä säikähdä; kylmä kerma saattaa jähmettää sokerin... Kun jatkat keittämistä, sokeri sulaa taas juoksevaksi ja sekoittuu kermaan. Keitä kastiketta kasaan, kunnes se on sopivan paksuista. Mausta suolalla.



ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / MÄMMI

$
0
0

🐣HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ, KARANTEENIKANSA!🐥
Nyt meillä on aikaa. Jos joskus, niin tänä pääsiäisenä kannattaa "uhrata" yksi päivä mämmitehtailuun.


Mämmin valmistus ei ole vaikeaa, vaikka puuhasteluun saa varatakin koko päivän. Isoäidin ohjeessa imellytys kestää 5 tuntia, keittäminen 15 minuuttia ja paistaminen vielä 3 tuntia... Nyt jos aloitat, on pääsiäisherkku valmista 8 tunnin ja 15 minuutin kuluttua.


VANHANAJAN PÄÄSIÄISMÄMMI
2 1/2 l vettä
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1 dl siirappia
2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta
lisäksi tarvitset uuninkestäviä vuokia ja siirappivettä pinnan voiteluun

HUOM. tästä määrästä tulee melkein täysi 5 litran kattilallinen mämmimassaa!

Kuumenna 1 l vettä poreilevaksi (n. 60 asteiseksi, älä anna kiehua). Vispaa veteen 100 g (noin 1,5 dl) maltaita ja 150 g (vajaa 3 dl) ruisjauhoja. Vispaa velli sileäksi kaikista jauhokokkareista. Ripottele pinnalle ruisjauhoja ja nosta kansi päälle. Anna vellin imeltyä 50℃ uunissa tunnin ajan.

Sekoita pinnan jauhokerros mämmivelliin ja lisää 5 dl poreilevaa vettä, 100 g maltaita ja 150 g ruisjauhoja. Sekoita tasaiseksi, levitä uusi jauhokerros pinnalle, sulje kansi ja nosta kattila uuniin... Ja tee sama jälleen tunnin välein kunnes kaikki jauhot, maltaat ja vedet on käytetty.

Keitä mämmiä miedolla lämmöllä 15 minuuttia, herkeämättä hämmentäen. Älä anna palaa pohjaan. Lisää hämmentäessä suola, siirappi ja pomeranssinkuori. Maista ja lisää tarvittaessa siirappia ja pomeranssinkuorta.

Kaada haalea seos vuokiin, täytä vuoat vain 2/3. Voitele mämmin pinta siirappivedellä (1/2 dl siirappia+1 dl vettä), tämä estää kuoren kovettumisen. Paista 130℃ uunissa kolmisen tuntia. Säilytä mämmi jääkaapissa, ja tarjoa sokerin ja kerman kanssa. Mämmi on parhaimmillaan viiden päivän kuluttua paistamisesta. 

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / JUUSTO-KERMAPERUNAT

$
0
0
KONSTAILEMATONTA, YKSINKERTAISTA... MUTTA NIIN HYVÄÄ!
Karitsan potkaa ja perunamuusia?  Ei...Karitsan potkaa ja uunijuureksia? EI TAAS... Karitsan potkaa ja isoäidin juusto-kermaperunoita, kyllä kiitos!

NÄMÄ UUNIIN, JUUSTO-KERMAPERUNAT ODOTTAMAAN VUOROAAN, JA KOKKI PÄIKKÄREILLE!
Potkat muhivat uunissa miedolla lämmöllä ainakin 4 tuntia... Aikaa siis on jos jonkinmoisen perunalisukkeen väsäämiseen. Isoäidin peruna ja juustolaatikko = juusto-kermaperunat valmistuvat kuitenkin silmänräpäyksessä... Tämä tarkoittaa siis päivänokosia kokille! 💤


VANHANAJAN JUUSTO-KERMAPERUNAT

1 kg kiinteitä perunoita
4 dl kuohukermaa
2 tl merisuolaa
1/2-1 tl jauhettua muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
1 kananmuna
(2 valkosipulin kynttä)
2 rkl normaalisuolaista voita
1 dl punaleima emmental raastetta
1/2-1 dl korppujauhoja

Kuori ja keitä perunat suolatussa vedessä melkein kypsiksi. Viipaloi hieman jäähtyneet perunat ohuiksi siivuksi. Mausta kerma suolalla, muskotilla ja mustapippurilla, vatkaa sekaan muna.

Pinoa perunaviipaleet uunivuokaan, levitä juustoraaste, voinokareet, (ja jos haluat valkosipuliperunoita; niin kuoritut ja ohuiksi viipaloidut valkosipulin kynnet) perunakerrosten väliin. Kaada kermaseos perunoiden päälle ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 180℃ uunissa vajaa tunti, kunnes pinta on kauniin ruskea ja perunat sopivan pehmeitä.


ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / SITRUUNAVANUKAS

$
0
0

Ai niin, ja pitäähän sitä jälkiruokaakin olla... Kuka nyt mämmiä jaksaisi syödä päivästä toiseen?!
Sitruunavanukas tuo aterialle raikkaan päätöksen. Helppotekoinen vanhanajan jälkiruoka on oikeastaan aika hienostunut kokonaisuus. Kerma pyöristää sitruunan kirpeyden, ja kuohkea rakenne on kuin pala poutapilveä.


VANHANAJAN SITRUUNAVANUKAS
2 liivatelehteä
1/2 luomusitruuna
2 kananmunankeltuaista
1/4 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kuohukermaa

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä, raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Laita kattilaan kuoriraaste, sitruunamehu, sokeri, vesi ja viini. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Puristele liivatteista vesi pois ja lisää pehmentyneet lehdet kattilaan. Sekoita vanukasmassa tasaiseksi ja siirrä sivuun jäähtymään.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jäähtyneen vanukasmassan sekaan. Kaada sitruunavanukas jälkiruokakuppeihin ja nosta jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi. 

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / VATKULI

$
0
0
VATKULI MAISTUU ERITYISEN HYVÄLLE  ULKONA VIETETYN PÄIVÄN PÄÄTTEEKSI.
Nyt kun kevät on ottanut askeleen takapakkia, ja maa on valkoinen.... Niin; voidaan aivan yhtä hyvin  palata saman tien talviruokien maailmaan. Vatkuli on kylmän ilman lohturuokaa parhaimmillaan. Haudutusvaihe vie aikaa, mutta, sen jälkeen pata on valmista "pikaruokaa".  Ja maku vain paranee uudelleenlämmitettäessä.


VATKULI
1 kg palapaistia (kalvotonta ulkopaistia tai lapaa)
voita ja loraus rypsiöljyä paistamiseen
2 keltasipulia
n. 7 dl (niin paljon, että lihapalat peittyvät) lihalientä (tai vettä)
kourallinen kokonaisia maustepippureita
2 laakerinlehteä
merisuolaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa

Kuumenna liemi (tai vesi) kiehuvaksi, osta sivuun odottamaan vuoroaan. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna pata, laita voinokare ja öljyloraus padan pohjalle, ruskista lihapalat. Kuullota sipuliviipaleita lihapalojen seassa, ripottele jauhot pälle, ja anna muhia hetki. Kaada sitten kuuma liemi (tai vesi) sekaan. Laita pataan maustepippurit, laakerinlehdet ja ripaus suolaa, nosta kansi päälle. Hauduta miedolla lämmöllä ainakin 2 tuntia, kunnes liha on sopivan mureaa. Maista, lisää tarvittaessa suolaa ja lorauta sekaan kerma. Keitä lisukkeeksi perunoita ja porkkanoita.



ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / KORVAPUUSTIT

$
0
0

Korvapuusti toimii kuin täsmälääke. Tämän ilopillerin teho on kolmiolääkkeen luokkaa, ja se auttaa mihin vaivaan tahansa!


Erityisen hyvältä korvapuusti maistuu ulkona, kuuman kaakaon kanssa.


VANHANAJAN KORVAPUUSTIT
5 dl 42℃ maitoa (reilusti kädenlämpöinen)
2 dl sokeria
1 tl meriauolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
2 pussia (22 g) kuivahiivaa
14 dl (900 g) vehnäjauhoja
200 g notkeaa, huoneenlämpöistä voita

täyte:
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
(vaniljasokeria, ei välttämätön mutta antaa hyvän säväyksen)
2-4 rkl kanelia

lisäksi tarvitset 1 kananmuna voiteluun, raesokeria koristeluun ja ylimääräistä jauhoa leivinalustan jauhottamiseen

Lämmitä maito 42℃:ksi, sekoita siihen sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää kuivahiiva 2 desiin jauhoja, ja vispilöi seos nesteeseen. Lisää loput jauhot erissä, ja vaivaa taikina sileäksi ja kimmoisaksi (=sitko). Vaivaa lopuksi sekaan myös voi. Anna taikinan kohota puoli tuntia, lämpimässä paikassa, liinan alla.

Jauhota leivinalusta, kaada taikina alustalle ja jaa kahtia. Kauli kummastakin puoliskosta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä pinnalle pehmeää rasvaa, ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kääri taikina rullaksi, nipistä saumakohta kiinni ja käännä sauma rullan alle. Paloittele rulla vinoin viilloin korvapuusteiksi, nosta palat pystyyn kapea puoli ylöspäin ja paina sormilla palojen kapea kärki alas. (Niin, että korvapuustien reunakerrokset alkavat nauraa). Anna korvapuustien nousta leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä, liinan alla, vielä puolisen tuntia.

Vatkaa munan rakenne rikki (siivilöi muna vielä ennen käyttöä, jos haluat viimeisen päälle salonkikelpoisen lopputuloksen). Voitele korvapuustit vatkatulla munalla, ripottele päälle raesokeria. Paista 225℃ uunissa kymmenisen minuuttia. (Kunnes pinta saa vähän väriä ja puustin sydänkin on kypsä).

Anna korvapuustien levätä leivinliinan alla hetki ennen herkuttelua.



ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / NOKKOSRÄISKÄLEET

$
0
0

Nokkonen on suomalaista superfoodia ja täällä Etelä-Suomessa sen kausi on juuri nyt parhaimmillaan... Vapun jälkeen varmasti jo pohjoisemmassakin. Nokkosen ensimmäiset miniatyyrilehdet ovat syvän vihreitä, ja kauniin violetin sävyisiä. Nokkonen kannattaa kerätä ennen kun se kerkeää kasvattaa vartta Priimalaatu on vain viiden sentin mittaista, juuri maasta versonutta.

Tarvitset vain hanskat, sakset ja pussin... Ja nokkosenkeruu voi alkaa. Jos et kuitenkaan jaksa innostua nokkosista, voi räiskäleet tehdä samalla ohjeella ilman viherää lisää. Tai; voit myös korvata nokkosen pinaatilla.


VANHANAJAN NOKKOSLETUT

5 dl tuoreita nokkosenlehtiä
4 kananmunaa
1 l maitoa
1 tl sokeria
1 tl merisuolaa
2 dl (nokkosten keitto)vettä
50 g sulatettua voita (tai 1/2 dl öljyä)
4-5 dl vehnäjauhoja
voita tai öljyä paistamiseen

Huuhtele nokkoset kylmällä vedellä. Kiehauta kattilassa vettä, ryöppää nokkoset nopeasti ja nosta lävikköön valumaan. Hienonna jäähtyneet nokkoset ja lisää valmiiseen lettutaikinaan. TAI; laita ryöpätyt nokkoset tehosekoittimen kulhoon, kaada 2 dl nokkosten keitinlientä sekaan, ja anna koneen käydä. Lisää munat, maito, sokeri, suola ja voisula. Sekoita taikina tasaiseksi muutamalla painalluksella. Lisää jauhot ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista ja kaikki jauhokokkareet ovat hävinneet. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä ainakin puoli tuntia.

Kuumenna rasva pannulla ja paista ohukkaat molemmilta puolilta kuparin ruskeiksi. Tarjoa makeat letut hillon kanssa, ja suolaiset räiskäleet lämminsavulohen ja kermaviilikastikkeen kanssa.


ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / SIMA

$
0
0
TÄSTÄ SE LÄHTEE; RUSINOIDEN VAELLUS PINNALLE...
Kotitekoisen, vanhanajan siman makua ei voi verrata kaupan valmisversioihin. Ei vaan yksinkertaisesti voi, kun kyse on täysin eri tuotteesta. No joo; raaka-aineet saattavat olla samantyyppisiä, ja ehkä valmistustapakin... Mutta kotisiman salainen ainesosa on "tunne". Tunteella tehtyä ja muistoja herättelevää simaa ei kaupan hyllyltä löydy.

Simatehtailu palkitsee tekijänsä jo ennen pullon korkkaamistakin. Rusinoiden matkan seuraaminen pohjalta pinnalle on karanteeni-ihmiselle kuin terapiaa. Ensin ei näyttäisi tapahtuvan mitään, aika pysähtyy, mutta sitten starttaa ensimmäinen rusina matkaan... Niin hitaasti, että kaverit ehtivät mukaan... Kunnes koko rusinajengi leijuu simassa kuin astronautit painottomassa avaruusaluksessa.  Eikä niillä ole minnekään kiire. Olla möllöttävät, päivästä toiseen, meditoivat suurimman osan ajastaan. Suuntaavat kuitenkin päättäväisinä; niin hitaasti, mutta varmasti, kohti pintaa. Ja sitten; yhtenä aamuna vaellus on ohi, rusinat köllöttelevät pinnalla ja poreileva sima on valmista. TA-DAAA!


VANHANAJAN SIMA
2 (luomu) sitruunaa
7 l vettä
(1 dl humalan kukkia)
1/2 kg fariinisokeria
1/2 kg taloussokeria
1/2 tl tuorehiivaa
lisäksi tarvitset 8 viinipullon kokoista (750 ml) puhdasta pulloa, sekä 1 tl sokeria + 5 rusinaa per pullo

Vuole sitruunankuori pitkäksi kiekuraksi, leikkaa kitkerä valkoinen osa pois (sekä kuoresta että sitruunan ympäriltä). Leikkaa sitruuna viipaleiksi ja laita kuorien kanssa ämpärin pohjalle. Jos käytät humalaa, huuhdo käpymäiset kukat kuumalla vedellä ja laita ne sitruunoiden sekaan.

Keitä vesi kiehuvaksi, sulata sokerit kuumassa vedessä ja kaada ämpäriin. Anna liemen jäähtyä haaleaksi.

Sekoita hiiva ja 1 dl kylmää vettä, kaada seos sokeriliemeen ja sekoita pohjia myöten.

Anna siman käydä huoneenlämmössä yön yli. Siivilöi liemi ennen pullottamista. Laita jokaisen pollon pohjalle 1 tl sokeria ja 5 rusinaa, kaada siivilöity sima pulloihin ja sulje korkit. Nosta simapullot jääkaappiin tekeytymään. Juoma on valmista noin viikon kuluttua, kun rusinat nousevat pintaan.

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / TIPPALEIVÄT

$
0
0

Tänä keväänä kaikki on vähän omituista; oli sitten kyse arjesta tai juhlasta. Kun tavallisesti kokoonnutaan räntäsateessa puistopikinikille, on sekin nyt peruttu. Karanteenikansa viettää kuuliaisesti erakkovappua kaukana kaikista, keskellä ei mitään. Noh, menehän se näinkin; tippaleipiä, linnunlaulua ja simaa sammalpöydältä.


VANHANAJAN TIPPALEIVÄT
(kahdelle, 6-8 tippistä)
1 kananmuna
2 kananmunan valkuaista
50 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
lisäksi tarvitset reikäkauhan, suljettavan pakastepussin ja rypsiöljyä uppopaistamiseen,
(varotoimena tarvitset myös kattilan kannen ja sammustuspeitteen kädenulottuville aina kun uppopaistat)


Vispaa valkuaiset ja keltuainen, lisää sokeri ja jauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lusikoi taikina pakastepussiin ja sulje pussin suu.

Kuumenna öljy kattilassa 180℃:ksi, öljy on sopivaa, kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu alle minuutissa. Leikkaa pakastepussin alakulmaan reikä ja pursota öljykattilaan varovasti zik-zak kuivioita niin, että saat linnunpesän näköisen nyytin. Käännä tippaleipä toisinpäin ja paista toiseltakin puolelta kauniin ruskeaksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan, ripottele tomusokeria pinnalle juuri ennen tarjoamista.

SIMAA SAMMMALPÖYDÄLTÄ; VOI TÄTÄ ERAKON VAPPUILOTTELUA!

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ /  TOMAATTIKASTIKE PASTALLE

$
0
0

NONIIN, tämä päivä tulee jokaiselle kotikaranteenia harrastavalle vastaan joskus. Jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, edes kauppaan ei viitsi lähteä, ja nälkä kurnii vatsassa. En ole oikeastaan ollenkaan yllättynyt, että isoäidin vanhasta kirjasta löytyy ratkaisu tähänkin. Onhan näillä ohjeilla selvitty ennenkin läpi vaikeiden aikojen.

Nämä raaka-aineet löytyivät minun kotivarastani. Säästyin kauppareissulta ja sain melkein tyhjästä yksinkertaisen, mutta täyttävän pasta-annoksen. Isoäidin kastikkeessa ei ollut aikoinaan basilikaa, eikä punaviiniä, eikä oliiviöljyäkään... Peruskastike syntyi vain tomaattisoseesta, voista ja juustosta. Hyvä pohja, mistä on helppo muokata oman kotivaran mukainen pastaherkku.

TOMAATTIKASTIKE PASTALLE
vanhanaikaista putkimakaroonia (tai mitä pastaa nyt kaapista löytyy)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl voita
1 tölkki tomaattimurskaa (maustamatonta)
1/2 dl punaviiniä (ei välttämätön)
sokeria
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
2 basilikan vartta
1-2 dl extra virgin oliiviöljyä
1/2 dl juustoraastetta (mieluiten parmigiano reggianoa)

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Sulata voi pannulla, kuullota sipulisilput, kaada sekaan (punaviini ja) tomaattimurska. Ripauta mauksi sokeria, suolaa ja mustapippuria. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes maku "pyöristyy". Lisää tarvittaessa sokeria ja suolaa.

Nypi basilikan lehdet, silppua hienoiksi. Nosta kattila hellalta, lisää basilikasilppu, oliiviöljy ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Keitä makaroonit al denteiksi, suolatussa vedessä, pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois ja kaada kastike makaroonien sekaan. Kaada tarjouluastiaan ja tarjoa ylimääräisen juustoraasteen ja basilikan lehtien kanssa.


ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / PAAHTOVANUKAS

$
0
0
SOKERI MEHUSTAA ESPANJAN PUUMAISET MANSIKAT "MELKEIN" METSÄMANSIKOIKSI...  JA RAIKKAAT HERUKANLEHDET KRUUNAAVAT ÄITIENPÄIVÄHERKUN.
Paahtovanukas on meidän äidin lempijälkkäri.
Emmekä me äidin kanssa voi ymmärtää, miksi isoäiti kirjoitti aikoinaan paahtovanukasreseptin viereen, koukeroisella käsialallaan, kommentin "Ei juuri mitään".

EI JUURI MITÄÄN? Tämähän vasta herkkua on! Creme Caramel ja valkovuokot kuuluvat meidän äitienpäiväperinteeseen... Kuten myös tämä jokavuotinen "Ei juuri mitään" pähkäily.

CREME CARAMEL & VALKOVUOKOT; NIISTÄ ÄITI TYKKÄÄ!
VANHANAJAN PAAHTOVANUKAS

2 dl sokeria (vuokien kuorrutukseen)
4 dl kermaa (tai 2 dl kermaa + 2 dl maitoa)
1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko
4 kananmunaa (luomu)

Sulata kuorrutussokeri kattilassa. Kun liemi muuttuu kullankeltaiseksi, kaada seos annosvuokien pohjalle ja kääntele vuokia niin että sokeri vuoraa pohjat ja reunat.

Viillä vaniljatanko halki pitkää pituuttaan, kuumenna kerma ja vanilja melkein kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä ja poista vanilja, lisää sokeri ja munat. Vatkaa seos tasaiseksi ja kaada vuokiin.

Nosta annosvuoat uunivuokaan ja kaada vuokaan kuumaa vettä annosvuokien puoleenväliin asti. Paista 175℃ asteisessa uunissa 40-50 minuuttia, kunnes vanukkaat hyytyvät.

Anna vanukkaiden jäähtyä huoneenlämmössä, nosta ne sitten jääkaappiin odottamaan tarjoamista. Irrota vanukkaat kuljettamalla teräväkärkistä veistä vuoan reunaa pitkin ja kumoa vanukkaat tarjoilulautasille. Tarjoa mehustettujen mansikoiden kanssa.

MEHUSTUNEET MANSIKAT
kuutioituja mansikoita
sokeria
pieniä mustaviinimarjan lehtiä (tai jos et saa herukan lehtiä, käytä mintun, tai basilikan lehtiä)

Rullaa kolme mustaherukan lehteä tiiviiksi tikuksi ja leikkaa siitä tervävällä veitsellä ohuita siivuja. Ripottele mansikoiden päälle sokeria ja herukanlehtisilppua. Anna mehustua jääkaapissa tunnin ajan, kunnes mansikoista irtoaa nestettä. Sekoita ja tarjoa paahtovanukkaan lisukkeena.


ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / SAIPPUAN VALMISTUS

$
0
0

Kukapa olisi arvannut, että vanhan ajan saippuareseptillä olisi ihan oikeasti käyttöä? Nyt kun kädet on jynssätty karheiksi, saa kotitekoisesta palasaippuasta mukavaa vaihtelua. Tavoitteena oli  mahdollisimman yksinkertainen, ja luonnollinen saippua: ei hajusteita, eikä väriaineita, ja rasvana  kylmäpuristettua oliiviöljyä. Extra virginiä en olisi kyllä muuten raaskinut saippuaksi jalostaa, mutta löysin ihan sattumalta alle 4€ hintaisen, puolen litran muovipullon Rainbow kylmäpuristettua oliiviöljyä. (5 dl öljyä = 450g, eli lorautin tilkan ruoanlaittoöljyä sekaan, jotta sain reseptiin tarvittavat, täydet 500g).

PIDÄ SAUVASEKOITIN POHJASSA, ETTEI MUODOSTU ILMAKUPLIA (=REIKIÄ SAIPPUAAN)
Muottina käytin litran maitotölkkiä, ja lipeänä tällä kerralla Thermolux viemärinavaajaa (natriumhydroksidia = lipeää). Tämän saippuan jäljiltä käsiin jää ihanan sileä pehmeys... Mutta; nälkäiselle tätä ei voi suositella. Palojen koosta riippuen muistuttaa vaaleankeltaisen saippuan ulkonäkö epäilyttävästi voita... Tai juustoa.


SAIPPUAN VALMISTUS
125 g vettä
64 g lipeää (viemäriraetta esim. Thermolux)
500 g oliiviöljyä

lisäksi:
puhdas maitotölkki
lämpömittari
kattila
nuolija
sauvasekoitin
vaaka
suojakäsineet
rauhallinen ympäristö, missä on hyvä tuuletus

Lämmitä öljy max. 50℃:ksi. Mittaa vesi ja lipeä. Sekoita LIPEÄ VETEEN (tärkeää mitata vesi kattilaan ja kaataa lipeä sekaan, ei toisinpäin!) Älä säikähdä, seos kuumenee ja höyryää. (Tämän takia pitää olla hyvä tuuletus, höyry on myrkkyä, sitä ei saa hengittää!) Sekoita niin että saat kaiken lipeän liukenemaan veteen. Anna lipeäveden jäähtyä 40-50℃, max. 50℃.

Kaada lipeäliemi rasvaan (taas lipeä nesteeseen), ja laita sauvasekoitin kattilan pohjaan kiinni. Anna sauvan surista, kunnes saat kiisselimäisen seoksen. Kaada saippuatahna muotiin, kopauta muotin pohjaa muutaman kerran pöytään (ilmakuplat häviävät), ja peitä muotti pyyheliinalla.

Anna saippuan tekeytyä vuorokausi (tai odota ainakin yön yli). Saippuassa tapahtuu kemiallinen reaktio ja massa lämpenee. Ota saippua seuraavana päivänä, vielä pehmeänä, muotista. Revi maitotölkki pois ja leikkaa saippua palasiksi. Jos haluat pujottaa saippuan naruun, poraa paloihin reiät ja tee löysä solmu jokaisen palan väliin.

Anna saippuan kypsyä vähintään kuukausi, mieluiten kolme. (Tuoreeltaan saippua saattaa kuivattaa ihoa, mutta odotus palkitaan. Valmis oliivisaippua hoitaa käsiä hellästi.)

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / KARJALANPIIRAKAT

$
0
0

Karanteenikeittiö kiittää ja sulkee ovensa. Paluu normiarkeen on alkanut, ja toivotaan, että tämä oli tässä... Mutta JOS toinen aalto vielä tulee, niin isoäidin karanteenikeitiö avaa ovensa uudelleen, se on lupaus!

Palautuvan arjen juhlistajaksi valikoitui, tietenkin, itseoikeutetusti; karjalanpiirakka. Siitä on aikaa, kun olen karjalaisia piirakoita leiponut. Näistä tuli kummallisia "kirkkoveneitä", mutta maku oli sentään kohdallaan. Pohjataikinaa olisi helpompi käsitellä, jos siihen lisäisi vehnäjauhoja... Mutta itse tykkään rukiisesta mausta, ja tein taikinan pelkistä ruisjauhoista.


Näistä piirakoista jää jälkimaku. Hieman paahteinen, pähkinäinen ja syvä. Hyvin kaukana kaupan karjanpiirakoiden makupaletista... Ehkä juuri siksi tykkään 100% ruispojasta.

LEVITÄ TÄYTE KUOREN PÄÄLLE, KÄÄNNÄ VASTAKKAISET REUNAT TÄYTTEEN PÄÄLLE JA NIPISTÄ REUNAAN PEUKALOILLA JA ETURORMILLA AALTOKUVIOITA
KARJALAISET PIIRAKAT
pohja:
2 dl vettä
5 1/2 dl täysjuväruisjauhoja (sihti)
1 tl suolaa

täyte:
2 1/2 dl vettä
1 dl riisiryyniä
1 rkl voita
5 dl maitoa
ripaus suolaa

Sulata riisitäytten voi kattilassa, lisää vesi ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Kaada riisit kattilaan, sekoita hyvin ja keitä n. 10 minuuttia, kunnes riisi on imenyt veden itseensä. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, välillä hämmentäen. Mausta suolalla ja anna täytteen jäähtyä.

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja kiinteää. Jaa taikina neljään osaan. Kääri taikinanokareet tuorekelmuun. Jauhota leivinalusta ja rullaa jokaisesta nokareesta taikinapötkö. Leikkaa pötkilöt kuuteen tai seitsemään osaan. Laita taikinapalat tuorekelmun alle, etteivät ne kuivu.

Kauli taikinapalat jauhotetulla leivinalustalla ovaalinmuotoisiksi, mahdollisimman ohuiksi. Levitä täytettä kuoren päälle (älä kuitenkaan ihan reunoille asti), käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja nipistä reunaan aaltokuvioita. (Ensin keskeltä ylös, käännä sitten piirakka ja jatka samaan tyyliin).

Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Varmista, ettei leivinpaperi ole peltiä suurempi, muuten paperi palaa kuumassa uunissa. Paista karjalapiirakoita 275℃ uunissa noin 15 minuuttia. Avaa uunin luukku hetkeksi ja päästä vesihöyry ulos ensimmäisen viiden minuutin jälkeen (tämä vain sähköuunin kanssa, puu-uunissa ei vesihöyryistä tarvitse huolehtia).

Vedä uunista otetut piirakat pelliltä leivinpaperin avulla pöydälle, peitä hetkeksi keittiöpyyhkeellä. Voitele piirakat voisulalla, anna vielä hetken vetäytyä keittiöpyyhkeen alla enne herkuttelua.

TÄYDELLINEN ILTAPALA: ITSETEHTYJÄ KARJALANPIIRAKOITA, MUNAVOITA JA SAVUKALAA!