Quantcast
Channel: ISOÄIDIN RESEPTILLÄ
Viewing all 249 articles
Browse latest View live

APPELSIINIMARMELAATI

$
0
0

Paljon onnea vaan, paljon onneeaa vaaan, paljon onneeeeaaaaa Iskä, paljon onneeeaaaa vaaaaan!

Jos joskus, niin nyt on aika herätellä Isä laululla ja omatekoisella aamupalalla. Klassikko; Croque Madame, valmistuu paahdetusta leivästä, juustoraasteella höystetystä valkokastikkeesta, kinkkusiivuista ja häränsilmästä.  Ellet jaksa innostua leivästä, Tai; jos aamupala ei vaan kuulu Iskän tapoihin, saa tästä isoäidin marmelaati-ohjeesta kultaisen keskitien. Hillon voi keittää purkkiin valmiiksi, eikä H-hetkellä tarvitse kuin paahtaa leipä!

Aurinkoista Isänpäivää!
______________________

APPELSIINIMARMELAATI vuodelta 1909

5 appelsiinia
3 sitruunaa
2 ltr. 8 dl. vettä
2 kg. sokeria

Appelsiinit ja sitruunat huuhdotaan, pyyhitään kuiviksi ja kuoritaan. Valkoinen osa kuorista leikataan pois ja keltainen kuori leikataan hienoiksi suikaleiksi. Siemenet poistetaan, hedelmälohkoista, jotka paloitellaan ja pannaan kuorien kera 24 tunniksi kylmään veteen. Ne keitetään senjälkeen samassa vedessä pehmeiksi noin 1-2 tuntia ja jätetään silleen vielä seuraavaan päivään. Nyt lisätään sokeri, ja marmelaati saa hiljalleen kiehua kirkkaaksi ja kyllin sakeaksi. Kiehuessa kuoritaan vaahto tarkkaan pois. Marmelaati säilytetään lasipurkissa ja tarjotaan paahdetulle leivällä siveltynä teen ohella.

_____________________

APPELSIINIMARMELAATI nykykielellä
= joulumausteilla höystetty isäinpäivä-marmeladi

4 luomu appelsiinia
vettä niin paljon, että kuoret ja hedelmälohkot peittyvät
4 dl sokeria
2 kanelitankoa
6 mausteneilikkaa

Huuhtele ja kuivaa appelsiinit. Leikkaa molemmat päät pois, nosta hedelmät leikkuulaudalle pystyyn ja kuori mukaillen kaarevaa kylkeä, niin että saat mahdollisimman pitkiä kuorisiivuja. (Hedelmän pintaan ei saa jäädä valkoista kuorta.) Laita kuoren pala kerrallaan leikkuulaudalle ja vuole valkoinen kuoren osa terävällä veitsellä pois. Leikkaa trimmatut keltaiset kuoret 4 mm ohuiksi tikuiksi. Viillä terävällä veitsellä hedelmälohkojen ja kalvojen välistä lohkot yksitellen irti. (Tarkoitus on päästä kuoren alla olevasta valkoisesta kalvosta eroon, samoin kuin hedelmälohkojen sitkeistä välikalvoista.)

Laita appelsiinilohkot ja kuoritikut kattilaan, kaada vettä päälle niin paljon, että koko komeus peittyy reilusti. Liota kuoria huoneenlämmössä yön yli.

Lisää kattilaan sokeri ja mausteet. Kuumenna keitos kiehumispisteeseen, hämmennä niin kauan, että sokeri liukenee veteen. Keitä marmelaatia miedolla lämmöllä ainakin tunti, kunnes liemi on siirappimaista ja kuoren palat läpikuultavia. Nouki mausteet marmelaatista, purkita kuuma hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Säilytä viileässä.

____________________



PERUNAOHUKKAAT/3

$
0
0
Puolukkahillon kanssa aamiaiseksi, tai lounaaksi sellaisenaan... Vai; savulohen ja turkkilaisen jogurtin kanssa illallispöytään?!
Kolmas kerta toden sanoo.
Ensimmäisellä kerralla, vuonna 2013, perunaohukkaista tuli röstimäisiä. Toisella kerralla, vuosimallia 2016, raastoin potut niin hienoksi, että ohukkaat näyttivät ihan normi-laskiaisherkuilta. Nyt innostuin tyhjentämään jääkaapin vihanneslaatikon; ja ohukkaista tuli kokonainen lounas.Maku sai lisäpuhtia sipulista, pinaatista ja valkosipulista. Kananmunankeltuaiset olisi hyvin voinut jättää poiskin... Mutta helpottivat paistamista ja pitivät pihvit siististi kasassa.

Reseptiä voi muokata sen mukaan, mitä jääkaapista milloinkin löytyy. Sekaan voisi raastaa perunan kaveriksi muitakin juureksia... Tai; silputa pinaatin sijasta lehtikaalia... Tai lehtimangoldia. Näihin pihveihin saa myös kätevästi hävitettyä kaikki ruukkuyrttien jämät...



PERUNAOHUKKAAT vuodelta 1909

5-6 perunaa
1/2 ltr. maitoa
2 dl. vehnäjauhoja
suolaa
voita paistamiseen

Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja hienonnetaan raastimella. Raastetut perunat, vehnäjauhot j asuolaa sekoitetaan maitoon, jotka jätetään silleen tunniksi. Ohukaispannu kuumennetaan, sivellään voilla, ja siinä paistetaan taikinasta ohukkaita. Tarjotaan puolukkahillon kera.

__________________

PERUNAOHUKKAAT nykykielellä
=peruna-pinaattipihvit

3 jauhoista perunaa
1/2 sipuli (tai nippu ruohosipulia)
(1 valkosipulin kynsi)
reilu kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä
1 tl persiljasilppua (tai jotain muuta tuoreyrttiä)
2 luomumunan keltuaista
1 dl luomu vehnäjauhoja
1/2 dl (homogenoimatonta) täysmaitoa (tai luomu kuohukermaa)
merisuolaa
mustapippuria
normaalisuolaista kotimaista voita paistamiseen

Kuori ja raasta perunat karkeaksi raasteeksi. Nosta raaste puhtaan kankaisen lautasliinan (tai keittiöpyyhkeen) päälle, tee liinasta nyytti ja puristele tärkkelysvesi pois. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Hienonna pinaatti ja persilja.

Sekoita kulhossa keltuaiset, perunaraaste, sipulisilppu, pinaatti, ja persilja, mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla. Lisää jauhot ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi.

Sulata voinokare pannulla, nosta ruokalusikallinen taikinaa pannulle ja paista ohukkaat, molemmilta puolilta, kypsiksi. Tarjoa turkkilaisen jogurtin tai ranskankerman, ruohosipulisilpun ja chlimaustemyllystä jauhetun tujauksen kanssa.

_________________




SIANKYLKIPAISTI

$
0
0
NYT NAUTITAAN INKIVÄÄRILLÄ, LUUMULLA JA OMENALLA MAUSTETTUA POSSUPATAA. 
Sateinen sunnuntai oli tämän syksyn ensimmäinen pataruokapäivä... Sellainen, kun mieli tekee vain jotain höyryävän kuumaa... Jotain täyteläistä ja mehevää... Kun lihatiski vetää ruokaostoksilla  puoleensa kuin magneetti.

NYKYKIELINEN SIANKYLKIPAISTI MUHI UUNISSA NIIN KYPSÄKSI, ETTÄ OMENAT SULIVAT KASTIKKEESEEN, LIHA MUREUTUI PEHMEÄKSI JA LIEMI SUURUSTUI  KASTIKKEEKSI ILMAN VEHNÄJAUHOJAKIN... 
Siankylkipaisti on maistunut Anna Hildanllekin; siitä kertoo reseptin reunaan lyijykynällä raapustettu muistiinpano "Erinomaista".


SIANKYLKIPAISTI vuodelts 1909

1 1/2 kg. siankylkeä
1/2 sitruunaa
1 rkl. suolaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. hienonn valkopippuria
5 luumua
2 hapanta omenaa
vettä

kastike:
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
2 tl. sinappia

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, kamara poistetaan, ja luut säretään. Sen pinta hierotaan sitruunalla, ja sitte liha paloitellaan sopivan suuruisiksi palasiksi. Nämä asetellaan uunipannuun, lihapuoli ylöspäin, mausteet ripotellaan päälle, ja kylkipaisti pannaan kuumaan uuniin paistumaan. Vähän ajan kuluttua lisätään pannuun kiehuvaa vettä, huuhdotut, viipaleiksi leikatut omenat ja luumut asetetaan lihapalasien päälle. Palaset käännetään, kun ovat ruskeutuneet, ja saavat paistua, kunnes tuntuvat mureilta. Liha valellaan paistumisen aikana usein liemellään.

Rasva kuoritaan liemestä pois ja kastike suurustetaan vehnäjauhoilla. Se saa kiehua vähän aikaa, maustetaan sinapilla ja siivilöidään.
_______________________

SIANKYLKIPAISTI nykykielellä

700-800 g possun kylkilihaa tai kassleria
nokare voita
1/2 luomu sitruuna
mustapippuria/valkopippuria myllystä
merisuolaa myllystä
1 laakerinlehti (tai rosmariinin oksa)
1 valkosipulin kynsi
2 kotimaista, hapanta omenaa
peukalonpään kokoinen pala luomu inkivääriä
100g kuivattuja kivettömiä luumuja
(loraus punaviiniä, ei välttämätön, mutta hyvä lisä)
lihalientä tai vettä

Kuutioi liha, sulata voi kuumalla pannulla ja paista lihapaloihin kauniin ruskea pinta. Laita lihat pataan, halkaise sitruuna ja raasta ensin puolikkaan sitruunan kuori hienoksi, purista sitten mehu talteen. Lisää kuoriraaste ja mehu pataan. Jauha päälle pippuria ja suolaa, lorauta sekaan desin verran punaviiniä ja niin paljon lihalientä (tai vettä), että lihat peittyvät. Poista omenien siemenkodat, lohko hedelmäliha, kuori ja raasta inkivääri. Heitä pataan laakerinlehti (tai rosmariinin oksa), kokonainen valkosipulin kynsi, lohkotut omenat, kuivatut luumut ja raastettu inkivääri.

Hauduta pataa 160℃ uunissa pari-kolme tuntia, kunnes liha on sopivan mureaa. Tarkista maku ja lisää halutessasi  suolaa ja pippuria. Tarjoa pinaattimuhennoksen kanssa.

________________________












SUKLAAKASTIKE

$
0
0

Suklaakastike ja churro-munkit... Serranon TV-perheen makea aamupala... Ne munkkitangot, mitkä tekevät espanjalaisista aamukahveista vähän muita makeampia.

Voisitko kuvitella, että ihan samanlaista leivonnaista on tehty isoäidinaikaisessa Suomessakin?! Totta se on! Anna Hildan sata vuotta vanhasta keittokirjasta löytyy erikseen kohomunkkien ohje, ja niille sopivan dipin; suklaakastikkeen resepti. Por favor, tässä tulee suomalais-espanjalainen perinneherkku; kohomunkit ja suklaakastike.



SUKLAAKASTIKE vuodelta 1909

8 dl. vettä
1 suklaakakku
sokeria
1/2 rkl. perunajauhoja

Suklaa liotetaan kiehuvassa vedessä, maustetaan sokerilla ja suurustetaan kylmään vesitilkkaseen sekoitetuilla perunajauhoilla. Kastike saa kiehahtaa ja tarjotaan joko kuumana tahi kylmänä.

_________________

SUKLAAKASTIKE nykykielellä

1 dl luomu kuohukermaa
2 dl kiehuvan kuumaa vettä
200 g mahdollisimman tummaa suklaata
(vanilja)sokeria
1 tl perunajauhoja
tilkka kylmää vettä

Kuumenna kerma ja vesi kiehumispisteeseen, pilko suklaa sekaan ja sekoita, kunnes suklaa sulaa. Mausta sokerilla.

Sekoita perunajauhot kylmään veteen, kaada suklaaliemen sekaan. Pidä kastike kuumalla keittolevyllä, kunnes seos pulpahtaa kerran.  Tarjoa KOHOMUNKKITANKOJEN dippikastikkeena.

_________________









SUKLAALEIVÄT

$
0
0
"MUSTIKKA-VALKOSUKLAA MARENKI, VANILJAKERMAA, MUSTIKKAMELBAA                                                JA KETUNLEIPÄSYDÄMIÄ"
Näitä isoäidin suklaaleipiä tarjoan itsenäisyyspäivänä. Onhan Anna Hildakin antanut reseptille täyden kympin. Nykykielelle jalostetussa versiossa jälkiruoan päätähtenä loistavat, kotimaisten luomumunien lisäksi, mustikat. Yksinkertaista, mutta herkullista. Konstailematonta... hmmmmm.... ja  herkullista.... Niin herkullista, että kannattaa nostaa marengit näkyviltä, etteivät häviä ennen keskiviikkoa...

MUSTIKAN VÄRI KUIVUU MARENGIN PINNASSA HILLITYN HARMAHTAVAKSI, MUTTA MAKU SÄILYY. 
Mustikka-valkosuklaamarenki vie kielen jo yksinäänkin. Vaniljakerma tekee siitä salonkikelpoisen leivoksen, ja ketunleipäsydämet viimeistelevät herkun raikkaasti.



SUKLAALEIVÄT vuodelta 1909

6 munanvalkuaista
12 rkl. sokeria
1 1/2 rkl. hienonn. suklaata

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja vatkaamista jatketaan vielä noin 15 min. Sitten seulotaanhienoimpia sokerijauhoja ja hienonn. suklaata varovasti ja vähitellen sekaan. Lusikalla pannaan voidellulle ja perunajauhoilla jauhotetulle pellille pieniä, korkeita kakkuja, tahi painetaan paperitötterön läpi eri muotoisia leivoksia, jotka kuivataan heikossa uuninlämmössä.

__________________

SUKLAALEIVÄT nykykielellä
= valkosuklaa-mustikka marengit

2 luomumunan  valkuaista
ripaus suolaa
1 desi tomusokeria (tai oman maun mukaan)
100 g valkoista leivontasuklaata
3-4 tl kotimaista mustikkajauhetta (Biokia)

lisäksi
mustikkamelbaan:
1 dl pakastemustikoita (kotimaisia, tietenkin)
1/2 dl sokeria

vaniljakermaan:
luomu kuohukermaa
vaniljatanko+hienoa sokeria (tai vaniljasokerin ja hienon sokerin sekoitusta)

koristeeksi:
ketunleipiä (=käenkaaleja)

työkaluksi:
bambutikku (varras)

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää suola ja sokeri, vatkaa tasaiseksi. Sulata suklaa vesihauteessa, lisää mustikkajauhe suklaan sekaan. Nostele marenkikasoja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, valuta mustikkasuklaata marenkien päälle. Jatka, kunnes koko marenkimassa ja mustikkasuklaa on käytetty. Piirrä bambutikulla mustikkasuklaan pintaan koukeroita ja sukella välillä marenkimassan pohjalle saakka, niin, että saat kauniin marmorimaisen kuvion.

Paista marenkeja 120℃ uunissa tunti. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljalla ja sokerilla. Laita jäiset mustikat ja sokeri kattilaan, keitä, kunnes mustikat soseutuvat ja sokeri liukenee. Siivilöi ja jäähdytä seos. Nypi ketunleipien lehdet irralleen, niin, että saat vihreitä sydämiä.

Kokoa leivokset juuri ennen tarjoamista: aseta marenki jälkiruokalautaselle, levitä vaniljakermavaahtoa päälle, valuta pinnalle "mustikkamelbaa" ja ripottele koristeeksi ketunleipäsydämiä.

_____________________





HIILILLÄ PAISTETUT SILAKAT

$
0
0
JOS SILAKKA EI MAISTU, NIIN OHJE SOPII MUILLEKIN KALOILLE... ESIMERKIKSI KOTIMAINEN KIRJOLOHI KYPSYY HALSTERISSA VARSINAISEKSI HERKUKSI.
Juhlatunnelmaan johtaa monta polkua. Itsenäisyyspäivä on paljon muutakin kuin pukuloistetta ja salamavalojen räiskettä... Kokkaamiseen kyllästynyt nautiskelee ravintolan juhlaillallista. Joku toinen pakkaa eväät reppuun ja kuuntelee metsänuotiolla hiljaisuutta. Kolmas hypnotisitoituu takkatulesta ja herkuttelee kodikkaasti.

Valinnanvapaus on itsenäisyyttä parhaimmillaan! Miten sinä juhlistat satavuotiasta Suomea?


Niin tylsältä kun se kuulostaakin; minun halsterissani tirisee kotimainen kirjolohi. Siitä vaan tulee niin mieletöntä herkkua, nahkoineen päivineen. Eikä edes alkupalaksi väsäämistäni kampasimpukoista, ravunpyrstöistä, tai sinisimpukoista ole hiilloskalan haastajaksi.

KALAA EI AUTA JÄTTÄÄ HETKEKSIKÄÄN HIILLOKSEEN YKSIN... LOHEN RASVA AIHEUTTAA HERKÄSTI "ILOTULITUKSEN". 
Anna Hilda olisi nyt 120 vuotias, eli sata vuotta sitten isoäiti oli vasta 20-vuotias nuori nainen. Mitenköhän itsenäisyyden julistusta on silloin juhlistettu? Ja mitä on kokattu, ja syöty? Millainen tunnelma silloin on mahtanut olla? Jännittynyt? Epävarma? Sekava? Suomesta tuli itsenäinen, mutta sisällissota ja uudet sotkut odottelivat jo ovella...

ONNEA ITSENÄISEN SUOMEN ITSENÄISILLE PIKKULINNUILLEKIN!



                        🇫🇮 ONNEA RAKAS ISÄNMAA 🇫🇮
        💙IKIMUISTOISTA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ KAIKILLE💙

SATAVUOTIAAN KUNNIAKSI... MELKEIN 100 KYNTTILÄÄ.

HIILILLÄ PAISTETUT SILAKAT vuodelta 1909

Tuoreet silakat perataan, suolataan hienolla suolalla ja saavat olla suolattuina muutaman tunnin. Senjälkeen ne paistetaan halstarilla kummaltakin puolen tasaisella hiilloksella. Jos suolaisia silakoita paistetaan halstarilla, liotetaan ne ensin vedessä.


HIILLOSKALA nykykielellä

Halkaise kotimainen kirjolohi, (perattu, päätön ja kiduksekseton), niin että selkäevä pitää kalan kokonaisena ja saat siitä litteän filee-levyn. (Tai osta valmis filee). Pyyhi mahdollinen lima talouspaperilla, ripottele kalan molemmille puolille hienoa merisuolaa, ja anna imeytyä 3 tuntia.

Valmistele hiillos. Paras tulee koivuklapeista, lepästäkin kuulemma kohtalainen, sanoo asiantuntija.

Laita kala halsteriin ja nosta se hiillokselle noin 10 cm korkeudelle, nahkapuoli alaspäin. Pue silikonirukkaset käsiin (ettei tulikuuma halsteri polta näppejä), käännä halsteri 2-3 minuutin kuluttua. Vahdi vieressä herkeämättä, sillä kalan rasva leimahtaa helposti liekkeihin. Käännä halsteria hiilloksella muutaman minuutin välein, kunnes kalan nahka muuttuu rapeaksi ja kärähtäneen näköiseksi, ja lihan pinta saa kauniin kuparin sävyn. (max. 10-15 minuuttia, älä ylikkypsennä). Nosta kala tarjoiluastiaan, anna levätä hetki ja tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

_____________________

LUUMUKASTIKE

$
0
0

Luumukastike on joulukiisselin ja sekametilisopan pikkuserkku. Se järjestää makunystyröille kauden ensimmäiset kunnolliset pikkujoulut. Kuivatuista taateleista saa keitokseen mehevää lisämakua... Tai,  jos luumut loppuvat, voi tällä samalla reseptillä loihtia taatelikastiketta.

Luumukastike ja joulunpunaiset puolukat kruunaavat peruspannacotan pikkujoulujen jälkiruokasuosiksiksi. Kokeile vaikka.


LUUMUKASTIKE vuodelta 1909

250 gr. luumuja
1/2 ltr. vettä
1 dl. sokeria

Huuhdotut luumut liotetaan vedessä muutamia tunteja. Keitetään samassa vedessä pehmeiksi, kivet  poistetaan, luumut liemineen puserretaan siivilän läpi, maustetaan sokerilla ja kiehautetaan.

___________________

LUUMUKASTIKE nykykielellä

200 g kivettömiä kuivattuja luumuja (ja/tai taateleita)
4 dl vettä (tai niin paljon, että luumut peittyvät)
1 dl sokeria
1 kanelitanko


Laita kuivatut luumut ja vesi kattilaan, anna liota 1/2 tuntia. Lisää sokeri ja kanelitanko, keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia, tai kunnes luumut pehmenevät. Poisa kaneli, soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi kastike.

_________________


PORKKANALAATIKKO & LANTTULAATIKKO

$
0
0
"LANTTU-, PORKKANA- JA PERUNALAATIKKO"
NO NIIN; nyt alkaa näyttää joululta.... Lumi tulee ja menee, mutta takkatuleen ja havun tuoksuun voi onneksi luottaa. Ja yhdessätekemisen taikaan!


Ja vaikka "se oikea" kuusi kannettaisiinkin sisään vasta H-hetkellä, kaikkia perinteitä noudattaen, niin.... Pikkujoulukuusi on se varsinainen tunnelman herättelijä.

"PIENELLÄ KUUSELLA ON SUURI TUNNEARVO"
Keittiössä leijailee piparin tuoksu, taustalla soivat vanhat, tutut joululaulut... Uunin reunalla vuoroaan odottelevat porkkana- ja lanttulaatikko. Peruna on jo imeltymässä...


Piparitalo vetää puoleensa, pikkuväkeä, ja vähän vanhempiakin... Makeaa majaa ei millään malttaisi säästää jouluksi.

"PIKKU-HILDA-TONTUN ENSIMMÄINEN IHAN-ITSE-KORISTELTU JOULUKUUSI"
Porkkanalaatikon voi tehdä paistamista vaille valmiiksi ja jäädyttää pakasterasiassa.  Sulatettuun juurresmassaan sitten vain kananmunat sekaan, seos voideltuun uunivuokaan ja korppujauho pintaan. (Ehkä pari voinokarettakin...) Ei mitään uudellenlämmittelyjä; vaan uunituoretta joululaatikkoa!

Isoäidin porkkana- ja lanttulaatikko valmistuvat yhdellä ja samalla ohjeella. Vanhan ajan  porkkanavanukas on puolestaan muistuttanut nykyaikaista; riisiä sisältävää porkkanalaatikkoa. Tässä Anna Hildan ohje  muutaman vuoden takaisesta blogipostauksesta.

"LANTTUA VAI PORKKANAA? VAIKO VÄHÄN MOLEMPIA?!"

PORKKANA- ja LANTTULAATIKKKO vuodelta 1909

1/2 kg. porkkanoita
vettä
suolaa
2 1/2 dl. survottuja korppuja
2 1/2 dl. maitoa
3 rkl. sulattua voita
2 munaa
suolaa
sokeria
hienonn. muskottia

Porkkanat huuhdotaan puhtaiksi ja keitetään pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Sitten ne kuoritaan ja hienonnetaan raastimella, jolloin muut yllä mainitut ainekset hämmennetään sekaan. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunissa.

LANTTULAATIKKO valmistetaan samoin kuin porkkanalaatikko.

____________________

PORKKANALAATIKKO nykykielellä

1/2 kg porkkanoita
merisuolaa
2 dl punaista luomumaitoa (tai luomu kuohukermaa)
3 rkl voisulaa + ylimääräistä voita vuoan voiteluun
2 luomu munaa
1 tl sokeria
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1 dl korppujauhoja

Keitä porkkanat suolatussa vedessä pehmeiksi, kuori ja raasta karkeaksi raasteeksi. Lisää maito (tai kerma), voisula, munat, sokeri ja muskotti, sekoita tasaiseksi. Voitele uunivuoka, kaada porkkanaseos vuokaan ja ripottele korppujauot pinnalle. Tee ruokalusikalla aaltokuvioita pintaan ja paista 175℃ uunissa parisen tuntia.

____________________

LANTTULAATIKKO nykykielellä

1/2 kg kotimaisia lanttuja
 merisuolaa
1 dl luomu kuohukermaa
1/4 dl siirappia
2 luomu munaa
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1 dl korppujauhoja
50 g normaalisuolaista kotimaista voita

Keitä lantut suolatussa vedessä pehmeiksi, ja rapsuta kuori pois. (Isoäidin aikaan ensin keitettiin, sitten vasta kuorittiin. Voit halutessasi kuoria lantut jo ennen keittämistä). Raasta karkeaksi raasteeksi, lisää kerma, siirappi, munat ja mausteet sekaan. Voitele uunivuoka, kaada lanttuseos vuokaan, peitä korppujauhoilla ja tee ruokalusikalla pintaan aaltokuvioita. Pilko loput voista nokareiksi paistoksen pinnalle. Paista 200℃ vajaa tunti, alenna lämpöä ja jatka paistamista 150℃ vielä toinen tunti (tai; jos uuniisi mahtuu, paista porkkanalaatikon kanssa 175℃ uunissa pari tuntia).

_______________________



RIISIRYYNI-UUNIPUURO

$
0
0
RIISIPUURO+KANELI+SOKERI= JOULU
Meillä lapsuudenkodissa riisipuuro syötiin aina joulurauhan julistamisen jälkeen. Siitä alkoi joulu.


Isoäidin repaleinen kirja on kulkenut pitkän matkan. Joulunakin se on toki mukana, mutta pääsee lepuuttelemaan kunniapaikalle; reseptitelineeseen.

YÖN YLI HAUTUNUTTA UUNIPUUROA EI VOITA MIKÄÄN!
RIISIRYYNIPUURO vuodtelta 1909

1/2 ltr. vettä
3 dl. riisiryyniä
2 rkl. voita
1 1/2 ltr. maitoa
1-2 rkl. suolaa

Kuumassa vedessä huuhdotut riisiryynit pannaan voin kera kuumaan veteen kiehumaan vienolla tulella, ja kiehuva maito lisätään siihen vähitellen. Puuro saa kiehahtaa joka kerta, kun maitoa on lisätty, ja hämmennetään hiukan. Kiehauttamisien välillä saa se hautua kannen alla hellan syrjällä. Kun ryynit ovat pehmeät, maustetaan puuro suolalla.

_____________________

RIISIRYYNI-UUNIPUURO vuodelta 1909

Kylmään riisiryynipuuroon sekoitetaan pari vatkattua munaa. Puuro kaadetaan voideltuun vuokaan, pinnalle sirotellaan hienonnettua kaneelia ja sokeria, ja ruoka pannaan uuniin paistumaan.



RIISIRYYNIPUURO nykykielellä

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l punaista (kotimaista) luomumaitoa
1/2 tl merisuolaa

Sulata voi kattilassa, kaada vesi sekaan ja kuumenna kiehumispisteeseen, lisää riisi. Keitä pari minuuttia, kunnes riisit ovat imeneet kaiken veden. Lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä, kannen alla, noin 40 minuuttia. Ota puuro välillä sivuun ja sekoita pohjia myöten. Mausta puuro suolalla.

____________________

RIISIUUNIPUURO nykykielellä

2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1/2 tl merisuolaa
nokare voita
(1/2 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta)

Voitele uunivuoka, laita maito ja riisit vuokaan. Sekoita pohjia myöten. Hauduta 175℃ uunissa, alatasolla, noin 1 1/2 tuntia. Sekoita puuroa muutaman kerran kypsennyksen aikana.

______________________

ISOÄIDIN JÄLKIRUOKARIISIPUURO nykykielellä

valmista riisipuuroa
luomumunia
(hienoksiraastettua luomuappelsiinin kuorta)
jauhettua kanelia
hienoa sokeria

Sekoita riisipuuroon munat, ( ja appelsiininkuoriraaste). Ripottele pinnalle kaneli ja sokeri, paista  175℃ uunissa 20-30 minuuttia.

_____________________






MAKSAPIIRAS 

$
0
0
YLEMPÄNÄ SIENILLÄ MAUSTETTU JOULUPATEE, ALLA ISOÄIDIN VANHALLA OHJEELLA VALMISTETTU MAKSAPIIRAS. 
Maksapiiras tuo joulun kielelle. Pateesta saa herkullisen alkupalan... Tai ihanan huikopalan illaksi... Tai mehevän joululimpun päällysteen aamiaispöytään... Ja mikä parasta; joulupateen voi tehdä etukäteen; vaikka nyt jo. Maku vain syvenee jääkaapissa.

"PATEET PAISTETTU; GLÖGIT ANSAITTU!"

MAKSAPIIRAS vuodelta 1909

150 gr. raastettua vasikan maksaa
2 munaa
3 rkl. survottuja korppuja
1 rkl. anshovislientä
2 dl. kermaa
3 rkl. voita
1 sipuli
1 tl. suolaa
1/2 tl. sokeria
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
silavaa

Huuhdottu ja raastettu vasikanmaksa vaivataan sihdin läpi. vatkatut munat, survotut korput, anshovisliemi, kerma, sipulin kera ruskeutettu ja siivilöity voi, sekä mausteet sekoitetaan maksaan. Soikean läkkivuoan pohja ja reunat sisustetaan ohjeisilla silavaviipaleilla; seos kaadetaan siihen, peitetään silavaviipaleilla ja paperi sidotaan vielä vuoan päälle. Piiras pannaan uuniin vedessä paistumaan kypsäksi, johon menee noin 1-2 tunnin aika, koetellaan vispilän varvulla ja annetaan jäähtyä, ennenkun kaadetaan vuoasta pois.

______________________

MAKSAPIIRAS nykykielellä

1 sipuli
3 rkl normaalisuolaista kotimaista voita
150 g jauhettua kotimaisen naudan maksaa
2 luomu munaa
3 rkl korppujauhoja
1 rkl anjovislientä
2 dl luomu kuohukermaa
(tilkka konjakkia tai sherryä)
1 tl kuivattuja ja jauhettuja suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
1 tl merisuolaa
1/2 tl sokeria
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua valkopippuria
170 g kotimaisia pekoonifileitä
(Koristeiksi laakerinlehtiä ja rosepippureita)

Kuori ja silppua sipuli. Sulata voi pannulla, kuullota siinä sipulisilppua ja nosta pannu sivuun jäähtymään. Purista maksa siivilän läpi (tai hurauta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi). Vatkaa kulhossa munat, korppujauhot, anjovisliemi, kerma, (konjakki/sherry), sienijauhe, suola, sokeri, inkivääri, valkopippuri, voisula ja sipulisilppu. Lisää maksa ja sekoita tasaiseksi.

Vuoraa pateevuoka pekonilla, kaada maksaseos vuokaan (peitä pintakin pekonilla). Koristele laakerinlehdillä ja kokonaisilla rosepippureilla. Paista vesihauteessa 175℃ uunissa noin tunti, kunnes patee on kiinteää ja irtoaa vuoan reunoista. Tarjoa jäähtyneenä joululimpun ja herkkukurkkujen kanssa.

___________________________






SINAPPI

$
0
0
MATTI-MYÖHÄSEN JOULULAHJAIDEA; HELPPOAKIN HELPOMPI, OMIN PIKKU KÄTÖSIN VÄSÄTTY (=SEKOITETTU) JOULUSINAPPI.
Sinappi nyt vaan kuuluu joulukattaukseen, eikä kinkku maistu kinkulle ilman kotitekoista maustetahnaa! Näin se vaan on! Onneksi tämä gourmet-välttämättömyys valmistuu kaiken muun sivussa, lähes itsestään. Ja on kestosuosikki pukinkontissa.



Anna Hildan sinappi on ollut juoksevaa, litkumaista maustelientä. Nykyaikainen sinappi on tukevampaa. Vanhassa ohjeessa on kuitenkin maku kohdallaan. Kuka kiinteämmästä sinapista pitää, voi lisätä seokseen jauhoja. Öljytilkalla saa mukavasti pyöristettyä makua. Pienen pieni konjakkitujaus viimeistelee juhlasinapin, muttei ole mikään välttämättömyys.

"JOULULAHJAKULJETUS POTKURIKYYDILLÄ; PIKKUPAKETTEJA LAPSILLE, SINAPPIA JOULUPÖYTÄÄN  JA LYHDE LINNUILLE"

SINAPPI vuodelta 1909

4 rkl. sinappijauhoja
4 rkl. sokeria
4 rkl. vettä
2 rkl. etikkaa
1/2 tl. suolaa

Sinappijauhot ja sokeri hierotaan huolellisesti sekaisin. Kiehuva vesi lisätään vähitellen, koko ajan hämmentäen, senjälkeen etikka ja suola pannaan sekaan. Sinappi asetetaan lämpimään paikkaan vähäksi aikaa, jotta maku saataisiin kirpeämmäksi. Sama tulos saadaan sekoittamalla sinappia kuumennetulla raudalla.

________________

SINAPPI nykykielellä

4 rkl sinappijauhetta
4 rkl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
4 1/2 rkl vettä
2 rkl viinietikkaa
2 rkl öljyä
valkopippuria
suolaa
(konjakkia)

Sekoita kuivat aineet. Vatkaa sekaan; ensin kiehuva vesi, sitten öljy ja viinietikka. Mausta suolalla, valkopippurilla (ja konjakkitujauksella). Aloita varovasti... Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

________________

JOULUTORTUT 

$
0
0

Tässä isoäidin joulutorttuohje teille toiveuusintana, hyvä joulukansa. Matti-Myöhäselle suosittelin pari päivää sitten helpon gourmet-sinapin valmistamista...

Ennen joulua ehtii Matti vielä pyöräyttää isoäidin joulutortutkin. Torttutehtailu ei vaadi perinteistä kaulimista ja kääntämistä...kaulimista ja kääntämistä.... Lopputulos on kuitenkin lehtevää ja; aaaah, niin herkullista!
_____________________

JOULUTORTUT vuodelta 1909

voitaikina:
3 dl. hyvää kermaa
6 1/2 dl vehnäjauhoja
voita, puolet taikinan painosta

Leivinpulveri ja vehnäjauhot sekoitetaan vatkattuun kermaan. Taikina punnitaan, ja puolet sen painosta otetaan voita, joka vaivataan taikinan joukkoon. Tämä voitaikina on sopivin omenamunkkeihin, torttuihin y.m.s.

täyte:
425 gr. luumuja
7 dl. vettä
150 gr. sokeria
tahi omenasosetta

Luumut huuhdotaan, pannaan veteen ja sokeriin likoamaan muutamaksi tunniksi, keitetään pehmeiksi, kivet otetaan pois ja luumut hienonnetaan. Voitaikina kaulitaan 1/2 sm. paksuksi levyksi, josta leikataan sen muotoisia kakkuja kun halutaan: joko pyöreitä, joiden täytteeksi pannaan vähään sosetta, jonka jälkeen kakku käännetään kaksinkerroin ja reunat painetaan kiinni, tahi neliskulmaisia, joiden kulmat leikataan kahtia, keskelle pannaan sosetta ja joka toinen suippu vedetaan yhteen leivoksen keskelle, tahi neliskulmaisia, joiden kaikki kulmat yhdistetään leivoksen keskelle. Tortut paistetaan kuumassa uunissa. Ennen paistamiseta voi tortut sivellä vatkatulla munalla ja sokeroida.

_______________________

JOULUTORTUT nykykielellä

7 dl kotimaisia luomu vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
1 tl leivinjauhetta
3 dl kotimaista luomu kuohukermaa
300 g kotimaista normaalisuolaista voita (huoneenlämpöistä)

lisäksi tarvitset torttumuotin, tai taikinahyrrän, ja

täytteeksi:
paistamisen kestävää luumumarmeladia

voiteluun:
luomumuna

koristeluun:
tomusokeria

Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin, vatkaa sekaan kerma. Vaivaa taikinaan voi ja nosta jääkaapiin hetkeksi ryhdistymään.

Jauhota leivinalusta ja kauli taikinasta puolen sentin paksuinen levy. Paina torttumuotilla neliöt, nosta teelusikallinen luumutäytettä kunkin tortun keskelle, niputa joka toinen sakara yhteen hillonokareen päälle.

Riko kananmunan rakenne, siivilöi muna ja voitele sillä tortut. Paista joulutorttuja 200℃ uunissa 10-15 minuuttia. Ripottele tomusokerilunta päälle juuri ennen tarjoamista.

_____________________




PORSAANSATULA

$
0
0

Possu on possu ja maistuu joulukinkulle, ruhon osasta huolimatta. Iso, luullinen pala kelpaa loistavasti joulupöytäänkin.


Isoäidin joulupöydästä ei kenelläkään ole kiire yhtään minnekään... Aika terapeuttista...
Miksei joulua voisi viettää vaikka pari kertaa vuodessa?


Vuoden mittavinta illallista nautitaan pitkän kaavan mukaan, silti se on ohi silmänräpäyksessä. Onneksi itse syöminen on vain osa riemua. Joulutunnelma hivuttautuu kotiin jo viikkoja ennen H-hetkeä, jokaisella uuninluukun avauksella.


"JOULUKOKKIEN RYHMÄPOTRETTI"
Tip-tap-tip-tap-tipetipetiptap...



❤️ HYVÄÄ JOULUA JOKAIKISELLE ❤️

PORSAANSATULA vuodelta 1909

2 kg. porsaansatulaa
1/2 sitruunaa
10 luumua
vettä
suolaa
hienonn. valkopippuria
vettä tahi lihalientä

kastike:
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
1 rkl. tomaattisosetta
2 tl. sinappia

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, kamara poistetaan, ja satula hierotaan sitruunalla sekä silavoidaan vähässä vedessä keitetyillä luumuilla, joista kivet on poistettu. Se pannaan uunipannuun kuumassa uunissa paistumaan. Vettä tahi lihalientä lisätään pannuun. Kun satula on ruskeutunut, sirotellaan sen pinnalle suolaa ja valkopippuria. Senjälkeen valellaan satula usein liemellään. Paistumisen aikaa tarvitaan noin 2 tuntia.

Rasva kuoritaan kastikkeesta pois, ja liemi suurustetaan vehnäjauhoilla. Kastike saa kiehua vähän aikaa, maustetaan ja siivilöidään. Ennen tarjolle vientiä irrotetaan liha selkärahgasta, leikataan poikittain tasaisiksi viipaleiksi, jotka sitten asetetaan takaisin paikoilleen.


PORSAANSATULA nykykielellä

2 kg possun kylkipala (tai muu luullinen possun kimpale)
1 luomu sitruuna
15 kuivattua kivetöntä luumua
merisuolaa
jauhettua valkopippuria

Tee 3%inen suolaliuos ja upota liha siihen yöksi. Laita liha uunivuokaan. Leikkaa sitruuna kahtia, hankaa sitruunaa lihaan, purista mehu ja hiero lihan pintaan. Nosta vuoka 210℃ uuniin 20 minuutiksi, tai kunnes pinta saa vähän väriä. Ripottele lihan pintaan suolaa ja valkopippuria. Kaada vuokaan 4 dl vettä (tai niin paljon että pohja peittyy). Leivitä luumut possun ympärille.

Alenna uunin lämpö 150℃ ja paista possua 2-3 tuntia, kunnes liha tuntuu sopivan murealta. Valele lihaa liemellään puolen tunnin välein (mitä useammin valelet, sen mehevämpää possusta tulee). Viipaloi liha ja siivilöi liemi kastikkeeksi.

___________________



"ISOÄIDIN RESEPTILLÄ" ELÄKEPÄIVILLE

$
0
0

Rakkaat lukijat ja isoäidin reseptien ystävät; uuden vuoden juhlat ovat samalla Isoäidin Reseptillä- blogin jäähyväisjuhlat... Tai pikemminkin "eläkkeelle siirtymis juhlat". 7 vuotta ja 4 kuukautta vastaa  blogimaailmassa jo vanhuksen ikää.

ALKUPALAKSI SAHRAMI-SIMPUKOITA...PÄÄRUOAKSI HALSTERISSA  HIILLOSTETTUA LOHTA JA HUMMERIA...
Kyllä tätä kelpaa juhliakin! Viiden päivän välein olen valinnut ohjeen, hankkinut raaka-aineet, testannut reseptin, kyttäillyt kuvaukseen sopivaa luonnonvaloa, etsinyt ja valinnut kuvauspaikan, kuvausastiat ja muun rekvisiitan... Sitten kirjoittanut tekstin ja kaksi täsmäreseptiä, kuvannut annoksen, siirtänyt kuvat tietokoneelle, korjaillut valotusta ja liittänyt blogitekstiin... Ja lopuksi  julkaissut postauksen.... Sama taas uudestaan viiden päivän päästä. Haastavaa, varsinkin talviaikaan, kun valoa on tarjolla vuorokaudessa vain muutama tunti.


Olen matkustanut isoäidin kirjan kanssa ympäri maailmaa. Reseptejä on testattu milloin missäkin, kaiken tasoisissa keittiöissä. Viiden päivän rytmitys on ollut aika mukaansatempaavaa... Blogista on tullut kiinteä osa viikkorutiinia... Ja niin antoisia kun nämä vuodet ovat olleetkin; kyllä tämä on käynyt ihan työstä.

Usein minulta kysytään, että kuka maksaa palkan ja paljonko sitä saan. Olen siitä omalaatuinen bloggaaja, etten ole lähtenyt mukaan mihinkään tempauksiin, enkä suostunut markkinointiyhteistyöhön, en ole myöskään liittynyt blogirinkeihin. ISOÄIDIN RESEPTILLÄ on siis melko epäsosiaalinen, "yksinäinen susi". Palkaksi olen saanut tutustua isoäitini makumaailmaan ja herätellä henkiin suomalaista ruokaperinnettä. Tippinä sain viiden päivän välein puhdasta nautintoa ja hauskanpitoa... Niin, ja valtavaa kannustusta teiltä, hyvät lukijat. Kahden miljoonan kävijän rajapyykki ohitettiin ennen joulua. Se on aika hurja määrä! Keskimäärin blogia on käynyt kuukausittain katsomassa 20 000 lukijaa, tosin alussa teitä oli vain kourallinen, ja nyt viimeisen kuukauden aikana 55 478!

Eniten isoäidin reseptit kiinnostavat, luonnollisestikin; täällä kotimaassa. Kakkosena tulee USA, sitten Ruotsi, neljäntenä Venäjä ja viidentenä Saksa.

JA JÄLKIRUOAKSI MUNANVAAHTOLEIVOKSIA VANILJAKERMAN, KRANAATTIOMENAN SIEMENIEN JA SUOLATOFFEEKASTIKKEEN KANSSA.
Ruokakuvaus on oma lajinsa. Ellei valoja ja varjoja käytä hyväkseen, tai jos ei onnistu asettelemaan annosta "kolmiulotteisesti", näyttää hienostuneinkin ruoka kuvassa vain "koiranoksennukselta". Minulle luonnon valo on tärkeä elementti. Olen myös ehdoton siinä, että lämmin ruoka pitää kuvata höyryävänä. Kylmän pataruoan tai kohmeisen kyljyksen kuvaaminen olisi anteeksiantamatonta katsojan aliarvioimista. Onnistunut kuva on herkullista silmänruokaa. Jos kuvasta häviää aitous, häviää myös katsojan silmistä nälkä.... Silloin kyseeessä on vain "räps-räps" tusinatuote, peli on menetetty, ja koko projekti epäonnistunut.

Seitsemän vuoden ja neljän kuukauden aikana olen kuluttanut loppuun yhden järjestelmäkameran, pari mikrojärkkäriä, ja kuusi pokkaria. En omista enää yhtään toimivaa kameraa... Viimeisen vuoden kuvasin pelkästään iPhonella.


Lempireseptieni perään kysellään myös paljon. Tiedän, että pitäisi nimetä vain yksi, mutta se on täysin mahdotonta... Siksi jaoin suosikit alaryhmiin.

KALAT: hiilloskala (hilloksella paistetut silakat-ohjeella), kuha herkkusienikastikkeen kera ja kalamureke, lohi-riisilaatikko.

LIHAT: vatkuli, silavoitu selkäliha, siskonmakkara, kääresyltty, padassa paisettu vasikanlapa, linströmin pihvit, kaalikääryleet, maksapiiras.

KASVIKSET: (sisältää kananmunaa ja maitoa/kermaa): porkkanavanukas, porkkanakourukat, nokkosmuhennos, ranskalainen perunavanukas, pinaattikeitto.

KASTIKKEET: vaahtokastike, hieno vaniljakastike, hollantilainen kastike, tumma herkkusienikastike, varsinainen majoneesikastike, rapu- tahi hummerikastike.

SUOLAISET PIIRAKAT: lihapiirakka, pasteijat, piirakkapaistos, juustoleivät, kaalipiirakka.

LEIVONNAISET: hiekkahentuset, voitähdet, tuulihatut, mantelivuoret, raparperitorttu, munanvaahtoleivokset, valkoinen mantelikakku, valkoiset piparkakut, mantelinäkkileivät, hedelmäpiiras, aleksanterin tortut, bebe-leivokset, joulutortut, tippaleivät.

JÄLKIRUOAT: luumukermahyytelö, kylmä sitruunavanukas, paahtovanukas, inkivääripäärynät, maissikiisseli, poltetut mantelit, hovijälkiruoka.

MUUT: näkkileipä, maalaisjuusto, vesirinkilät, Viipurin rinkilät, sima, voitaikina, saippuan valmistus.

Mitä sitten olen oppinut?
Noh, ainakin sen, että Isoäidillä oli hyvä maku. Kermaa, eikä voita säästelty, ja jos suolaa lisättiin, ripautettiin aina kylkiäisenä myös hitusen sokeria. Sata vuotta sitten maku oli pääosassa. Mistä tahansa raaka-aineesta tehtiin herkkua; joko kermalla tai voilla, tai sitten vatkaamalla rakenteeseen riittävästi ilmaa, tai lisäämällä kananmunia. Tärkeimmät mausteet olivat suola, valkopippuri, inkivääri, kaneli, manteli, fariinisokeri ja kardemumma. Niukkaa maustepalettia käytettiin taitavasti. Hidas kypsytys mureutti raaka-aineen ja aktivoi luontaiset aromit. Hiilloksella kypsentäminen toi toisenlaisen makuvivahteen, savustaminen taas ihan jotain muuta.

Jälkiruoista sata vuotta vanha keittokirja esittelee sen tason herkkuja, mitä ranskalaisissa leipomoissa leivotaan yhä edelleen. Minne ne ovat meidän korvapuustiemme seasta hävinneet? Myös kastikkeissa isoäidin kirja noudattaa ranskalaisen keittiön klassikkolinjaa, vain nimissä on eroja.

Jo Anna Hildan aikaan on osattu kuivata vihanneksia, yrttejä (pinaatti, tilli, persilja, meirami), hedelmiä ja marjoja. Eikä mitään heitetty pois, kaikille kasvin, lihan ja kalan osille keksittiin käyttätarkoitus. Se on jäänyt omaan keittiööni uutena piirteenä. Entistä "tuhlarityttöä" harmittaa hirmuisesti, jos näkee missään muuallakaan ruokahävikkiä!

Ja olenhan minä oppinut tuntemaan Anna Hildan, isoäitini, ketä en koskaan ole tavannut. Tämän reilun seitsemän vuoden matkan taivalsimme yhdessä... Mutta on tämä ollut paljon muutakin, kuin emotionaalinen mielikuvitusmatka. Mukana on kulkenut joukko oikeita ystäviä, koemaistajia, apukokkeja, oppi-isiä ja -äitejä. Olen saanut nauttia kauniista maisemista, hyvistä sapuskoista ja mielenkiintoisista tarinoista, parhaassa mahdollisessa seurassa.

Niin, ja tämän reilun seitsemän vuoden sisällä olen opiskellut itselleni uuden ammatin; minusta tuli vuonna 2014, virallisestikin; KOKKI. Tiedä häntä; olisiko se ollut meidän Anna Hilda, kuka minut tälle tielle sysäsi?!


ANNA HILDAN KOEKEITTIÖ KIITTÄÄ  YHTEISESTÄ MAKUMATKASTA & TOIVOTTELEEPI KAIKILLE PERINNERUOKARIKASTA UUTTA VUOTTA!

"SE OLI SIINÄ"

"KORIT ESIIN"

$
0
0

Olette uskomattomia!
Blogi on ollut eläkkeellä jo neljättä kuukautta, mutta lukijalaskuri raksuttaa edelleenkin yli 20 000 kävijän kuukausitahtia.

JOS TE JAKSATTE, kyllä minäkin jaksan innostua uudelleen ja uudelleen Anna Hildan herkullisista ohjeista. Ihan kohta on kesä, ja aika kaivaa maitokärryt varastosta, (muistattekos, ostin aikoinaan  piknikvankkureiksi), ostaa kaasukeittimeen patruunoita ja viritellä taas posliineita piknik koriin...

Tänä kesänä tehdään ISOÄIDIN EVÄSRETKIÄ. Vietetään pitkiä lounastaukoja joenvarressa, istutaan iltaa pellon reunassa ja kiivetään päiväkahvittelemaan kukkulan huipulle. Satoi tai paistoi; tästä kesästä tulee herkullisin ikinä!

Tunnelmaan pääset tämän vanhan tutun blogin kautta, ja/tai ISOÄIDIN RESEPTILLÄ- YOUTUBEKANAVALLA. Nähdään kesällä! 🐝

"SAAT ESIMAKUA KLIKKAAMALLA TÄTÄ"







ISOÄIDIN EVÄSRETKET - LOHIPIIRAKKA

$
0
0

Lokit kirkuvat, meri kimaltelee ja lämmin tuuli hyväilee kasvoja. Paras piknikkevät ikinä!
Sen kunniaksi ISOÄIDIN RESEPTILLÄ on avannut oman YouTube kanavan. Sitä kautta sinäkin  pääset helposti piknikille mukaan. Siis: "YouTube + isoäidin reseptillä ja tilaa kanava"!
ISOÄIDIN EVÄSRETKET - retkieväänä LOHIPIIRAKKA


Saaristolaislokit osaavat käyttäytyä paljon kohteliaammin kuin kauppatorin kaupunkilaisserkkunsa. Mutta lohipiirakan kanssa saa olla saaressakin varuillaan, se on nimittäin lokkimamman lempiruokaa.


ISOÄIDIN LOHIPIIRAKKA

Pohja:
1 1/2 dl luomu kuohukermaa
1/4 tl ruokasoodaa
3 1/2 dl luomu vehnäjauhoja
130 g normaalisuolaista suomalaista voita

Täyte:
2 kovaksikeitettyä luomu munaa
1 dl tillisilppua
100 g lohta (lämminsavu/graavi/kylmäsavu)
1 1/2 dl keitettyä riisiä
mustapippuria myllystä

Lisäksi tarvitset kananmuna piiraiden voiteluun (ei välttämätön, mutta antaa kauniin pinnan)

Tee pohja:
Yhdistä sooda jauhoihin ja vatkaa sekaan kerma. Vaivaa voi taikinaan ja nosta jääkaappiin hetkeksi jäähylle.

Tee täyte:
Kuori ja hienonna munat. Yhdistä kaikki täyteainekset kulhossa, sekoita kunnolla ja mausta pippurilla.

Kauli taikina levyksi, painele ympyröitä pyöreällä muotilla (tai juomalasin reunalla). Levitä taikinapyörylöiden päälle ruokalusikallinen täytettä (tai sen verran, että saat piirakan reunat vielä siististi kiinni). Taita pohja kahtia täytteen yli ja paina reunat kiinni haarukalla. Jatka, kunnes kaikki taikina ja täyte on käytetty. Vatkaa munan rakenne rikki, voitele piirakat ja paista 200℃ uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.


ALKUPERÄISEN OHJEEN LÖYDÄT TÄÄLTÄ.


ISOÄIDIN EVÄSRETKET-OHUKKAAT

$
0
0

Kesällä joka päivä on lettukestipäivä, tai ainakin pitäisi olla! Ohukkaiden täytettä voi vaihdella suolasesta makeaan, eikä näihin vanhanajan pitsiräiskäleisiin kyllästy ikinä.


Lämpimät leltut sopivat piknik evääksikin. Taikina valmistuu helposti paikanpäällä, tai voihan sen sekoittaa valmiiksi jo kotona ja säilöä pulloon... Sitten vain loraus taikinapullosta kuumalle pannulle, siisti juttu!

OHUKAS-PIKNIKIN KUVAKOOSTEEN NÄET TÄÄLTÄ


ISOÄIDIN EVÄSRETKET-KESÄKEITTO

$
0
0

Isoäidin kesäkeitto ei ole pelkkiä juureksia kuumassa maitoliemessä... Vanha resepti yllättää  pinaatinlehdillä ja keitetyillä jokiravunpyrstöillä, (vaikka ohjeen nimi onkin sekavihanneskeitto)!


Keskikesän valoshow hypnotisoi pilviselläkin säällä. Ja mikä parasta; koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä piknikille. JUHANNUSTERVEISENI; "Yöttömän yön kesäkeitto"-kuvakooste löytyy TÄÄLTÄ.
 


Kuvan keitto kiehui horsmapellon vieressä, yöttömässä yössä. Olin putsannut ja pilkkonut vihannekset isoon lasipurkkiin käyttövalmiiksi. Onneksi kuvausta varten mukana oli ylimääräisiä porkkanoita naatteineen, niin sai kiltisti poseerannut rusakkokin yöpalaa.


ISOÄIDIN EVÄSRETKET-MAALAISJUUSTO

$
0
0

Paistettu maalaisjuusto maistuu halloumilta... Mutta tietenkin vielä paremmalta! Kreikkalaiset käärivät herkkunsa viininlehtiin ja paistavat pannulla oliiviöljyssä... Sovelsin idean suomalaiseksi; käärin isoäidin juustoa herukan lehtiin ja paistoin voissa. Arvaa vaan maistuiko auringonlaskun aikaan laiturinnokassa?!


Jo perinteeksi muodostuneelle virtuaalipiknikille (=mykkäfilmi youtubessa) pääset mukaan ISOÄIDIN RESEPTILLÄ- youtube kanavalta, tai vaikka tämän linkin kautta: https://youtu.be/a8kQBMRJEvk , nykykielinen resepti löytyy videopätkän alta.



ISOÄIDIN EVÄSRETKET-KERROSKIISSELI

$
0
0

Me suomalaiset olemme aito kiisselikansa. Sen takia minulla on vaikeuksia ymmärtää, miksi kukaan ostaa jacky-makupaloja sun muita... Kotitekoinen kerroskiisselihän on periaatteessa ihan sama asia, mutta paljon parempaa, terveellisempää ja mielikuvituksellisempaa. Päälliskerroksen voi vaihtaa omien mieltymysten mukaisesti: hilloksi, tuoreiksi marjoiksi tai hedelmiksi, suklaatahnaksi, maapähkinävoiksi, vihreätee kiisseliksi, kinuskitahnaksi.......


Isoäidinaikainen mansikkahillo tehdään; hillosokerin sijasta, tavallisesta hienosta sokerista. Marjat ensin mehustetaan, ja sen jälkeen keitellään miedolla lämmöllä kiiltäviksi ja pulleiksi. Valmiin hillon koostumus on hyytelöityjä hilloja irtonaisempaa, ja marjat erottuvat juoksevasta liemestä kokonaisina. Liemi sopii sellaisenaan herkulliseksi jälkiruokakastikkeeksi.


Maissikiisseli on sama asia kuin maitokiisseli. Siinä vanilja maustaa suurustetun maidon. Idea on yksinkertainen, mutta; aaaahhh, niin täyteläisen herkullinen!

Jo perinteeksi muodostunut, joka viikkoinen mykkäfilmin pätkä, on katsottavissa isoäidin youtube-kanavalla, otsikon alta: "KERROSKIISSELI".  https://youtu.be/mPjGMS6EN24

HUOMAA: että keitetyt hillot säilyvät jääkaapissa talven yli, mutta kerroskiisselin maito-osa on tuoretuote, eikä sitä voi säilytellä muutamaa päivää kauempaa. 

Viewing all 249 articles
Browse latest View live