Quantcast
Channel: ISOÄIDIN RESEPTILLÄ
Viewing all 249 articles
Browse latest View live

TUULIHATUT (WINDBÖJDEL) /2

$
0
0

Tuulihatuista voi tehdä monen muotoisia. Tällä kertaa tuli suorakaiteita, ranskalaisen isoäidin ÉCLAIR- leivoksia. Tuulihattutaikinan sisälle muodostuvaan onttoon säiliöön sopii täytteeksi  maustettu kermavaahto, tai vaikkapa vaniljainen kondiittorin kreemi. Jos tekee pohjaan reikiä ja pursottaa täytteen niistä sisään, käy syöminen siististi... Mutta halkaisemalla täytettä saa mahtumaan enemmän... ja ulkonäöstä tulee aika komea.


TUULIHATUT vuodelta 1909

6 dl. vettä
212 gr. voita
212 gr. vehnäjauhoja
5 munaa
täytteeksi:
 hyvää kermaa
1 tl. sokeria

Vesi ja voi kiehautetaan, vehnäjauhot vispilöidään sekaan, ja seos saa kiehua, kunnes irtaantuu kasarista. Kun seos on jäähtynyt, vatkataan yksi muna kerrallaan sekaan. Lusikalla pannaan taikinasta suuria kokkareita voidellulle pellille, ja vähän sokeria ripotellaan leivoksille. Ne paistetaan tasaisessa uuninlämmössä. Jäähtyneet tuulihatut täytetään vatkatulla kermavaahdolla, joka maustetaan sokerilla ja puserretaan paperitötterön läpi kunkin leivoksen sisään. Marjahilloa tarjotaan täytettyjen leioksien kera.
____________________

TUULIHATUT nykykielellä
= ranskalaisen isoäidin éclair-leivokset

100 g voita
3 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa

viimeistelyyn:
tummaa suklaata
pistaasipähkinä rouhetta
vaniljasokerilla ja/tai cointreau-liköörillä maustettua kermavaahtoa

Kiehauta vesi ja voi, vatkaa jauhot sekaan. Anna kiehua, kunnes taikina ei enää tartu kattilan reunoille.

Anna taikinan jäähtyä hetki, lisää sitten kananmunat yksitelle, koko ajan sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota suorakaiteita leivnpaperilla vuoratulle uunipellille. (Jätä tuulihattujen väliin turpoamisvaraa).

Paista 200℃ uunissa reilut 20 minuuttia, kunnes pinta vähän ruskettuu (älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana). Halkaise jäähtyneet leivokset, sulata suklaata ja dippaa kannen ulkokuori suklaaseen, ripottele päälle pistaasirouhetta. Täytä kermavaahdolla ja nosta suklaakuorrutteinen kansi päälle.
_____________________

LUUMUSALAATTI

$
0
0


Etikka antaa luumuille potkua ja tekee "tylsimyksistä" jännittäviä makupommeja. Kokoonkeitetystä etikkaliemestä tulee kuitenkin aika tuhtia, niin että sokeria saa lisätä melkoisesti, jos luumuista haluaa jälkiruokaa. Vanhassa kirjassa "Salaatti" nimikkeen alta löytyy muitakin etikkaan säilöttyjä kasviksia... Eikä se vanhan ajan kielellä ole kai tarkoittanut muuta kuin "talven varalle säilöttyjä  kesäkasviksia".

___________________

LUUMUSALAATTI vuodelta 1909

2 kg. luumuja
6 dl. viinietikkaa
6 dl. sokeria
kaneelinpalanen
10 neilikkaa

Luumut huuhdotaan, pistellään ja pannaan purkkiin. Viinietikka, sokeri ja mausteet keitetään ja kaadetaan kylmänä luumuille. Pyurkki peitetään ja viikon kuluttua kiehautetaan luumut ja liemi; luumut pannaan purkkiin ja liemi keitetään kokoon, vaahto kuoritaan ja liemi siivilöidään kuumana luumuille. Purkki peitetään paperilla ja säilytetään kylmässä paikassa.

______________________

LUUMUSALAATTI nykykielellä

300 g luumuja
2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 kanelitanko
5 mausteneilikkaa

Huuhtele luumut. pistele pintaan haarukalla reikiä ja nosta luumut lasipurkkiin. Laita etikka, sokeri, kaneli ja neilikat kattilaan, keitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri liukenee. Anna liemen jäähtyä ja kaada luumujen päälle. Sulje kansi ja anna levätä jääkaapissa viikko.

Keitä luumuja liemessään pari minuuttia, (pitempään, mikäli haluat pehmeitä luumuja), nosta sitten luumut takaisin purkkiin ja keitä lientä kasaan vielä 5 minuuttia. Kaada maustesiirappi luumujen päälle, sulje kansi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä luumusalaattia jääkaapissa.

______________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA

$
0
0

Hahaaaa!!!! Ensilumi tuli Vantaalle tänä aamuna... Tuli ja meni, mutta hetken tipsutteli valkoisenaan ennen kun muuttui tavalliseksi vesisateeksi. Sen kunniaksi tänään herkutellaan kylmän veden VALKOlihaisella kalalla ja LUMIVALKEALLA kermaviilikastikkeella. *❅*❉*❆*❅*❉*❆*


Vanhanajan uuniturska pääsi muuttumisleikkiin ja päätyi kalapuikoiksi. Kermakastike osallistui samaan leikkiin ja huomasi yht'äkkiä olevansa maustettu kermaviili. Korppujauhoillekin meinasi käydä samalla tavalla; oli ihan hilkulla, ettei niistäkin olisi tullut japanilaisia pankojauhoja, ruiskorppujauhoja tai murskattuja maissihiutaleita... Niin, ja nyt kun turska pilkottiin puikoiksi, olisi kypsennyksen voinut hoitaa ilman uuniakin, vaikka uppopaistamalla.

Se ja sama; sata vuotta vanha idea toimii, vaikka palapelin palasia vähän vaihteleekin.
______________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA vuodelta1909

1 1/2 kg. turskaa
3-4 rkl. voita
1 muna
2 rkl. survottuja korppuja
1 1/2 rkl. suolaa
3 dl. kermaa

Turska perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuivaksi. Se asetetaan voilla voideltuun uunipannuun ja sivellään vatkatulla munalla; päälle sirotellaan survotut korput ja suola, sitte pannaan kala uuniin paistumaan. Kun se alkaa ruskeutua, kaadetaan kerma päälle ja kala saa paistua valmiiksi. Turska tarjotaan kastikkeineen.

________________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA nykykielellä
= kalapuikot uunissa (7 kpl)

170 g ruodotonta kalafileetä (=iso filee) tai kohmeista pakasteturskaa
1 luomumuna
1 dl korppujauhoja, pankojauhoja tai maissihiutalemurskaa
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl valkopippuria
nokare voita

Leikkaa kala tangoiksi, riko munan rakenne ja sekoita mausteet korppujauhoihin. Kääntele kalapalat ensin kananmunassa, ja sitten korppujauhoissa. Voitele uunivuoka ja paista kalapuikkoja 200℃ uunissa 15-20 minuuttia, käännä puikot puolessa välissä. Tarjoa merisuolalla,  tillillä, suolakurkulla ja sinapilla maustetun kermaviilin kanssa.

______________________

VARSINAINEN MAJONEESIKASTIKE/2

$
0
0
"ISOÄIDIN VEGAANIMAJONEESI"
Isoäidin majoneesi on klassikko. Vielä nykyisinkin ja jopa vegaaniversiona... Luit oikein; ilman kananmunaa... Munankeltuaisen voi helposti korvata sokerittomalla soijamaidolla. Kokeile itse jos et usko!


VARSINAINEN MAJONEESIKASTIKE vuodelta 1909

2 munankeltuaista
1 tl. suolaa
1/2 tl. sinappia
1 1-1/2  dl. ruokaöljyä
3 tl. sitruunan mehua tahi etikkaa
1 tl. kylmää vettä
1/4 tl. sokeria

Munankeltuaiset, suola ja sinappi hierotaan huolellisesti sekaisin ja malja asetetaan jäihin. Jäissä jäähdytettyä ruokaöljyä lisätään pisaroittain munankeltuaisten joukkoon. Saonneessa kastikkeessa sekoitetaan vuoroin sitruunen mehua tahi etikkaa ja loput ruokaöljystä. Vesi lisätään pisaroittain silloin tällöin,  ettei kastike juoksettuisi. Kun kastiketta on hyvin hämmennetty, maustetaan se sokerilla.

_____________________

VARSINAINEN MAJONEESIKASTIKE nykykielellä
=majoneesi ilman kananmunaa

1/2 dl sokeritonta soijamaitoa
1/2 tl Dijon sinappia
ripaus merisuolaa
1 tl valkoviinietikkaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
1/2 tl sitruunan tai limetin mehua

Mittaa kulhoon soijamaito, sinappi ja etikkaa. Lisää öljy ohuena nauhana, pienissä erissä, kokoajan vatkaten. (Tai käytä sauvasekoitinta: kaikki ainekset syvään kulhoon, sauvasekoitin pohjaa myöten sekaan ja kone päälle kymmeneksi sekunniksi.) Mausta majoneesi suolalla ja sitrusmehulla.

______________________

PIHVIPAISTOS

$
0
0
"HITAASTI HAUDUTETTUJEN LIHAPATOJEN AIKAKAUSI JULISTETAAN TÄTEN ALKANEEKSI"

"Suussasulavaa, mureaa lihaa rapean voitaikinakuoren alla... Spotifyn loputon joulujazzlista... Maa valkoisena ja illallinen kynttilän loisteessa. Lasissa tuhti, tanniininen punaviini."

 Olemme siis virallisesti siirtyneet hitaasti haudutettujen lihapatojen aikakauteen.



PIHVIPAISTOS vuodelta 1909

3/4 kg. selkälihaa, sisäpaistia tahi lapaa
voita paistamiseen
2 sipulia
vettä tahi lihalientä
1 ltr. perunoita
suolaa
hienonn. valkopippuria
1/2 annosta voitaikinaa

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, leikataan poikittain viipaleiksi ja nuijitaan hyvin. Viipaleet ruskeutetaan äkkiä voissa kuoritun ja viipaleiksileikatun sipulin kera. Pannu huuhdellaan vedellä tahi lihaliemellä.  Kuumennettuun, voideltuun pataan asetellaan kerroksittain kuoritut, viipaleiksi leikatut perunat, ruskeutetut pihvit ja sipulit sekä mausteet. Pannun huuhteluvesi kaadetaan päälle. Kaulittua voitaikinaa asetetaan siihen  päälle kanneksi, ja reunat painetaan vuoan laitoihin kiinni. Voitaikinan tähteitä käytetään kannen koristamiseksi. Pihvipaistos paistetaan uunissa 1-2 tuntia.

______________________

PIHVIPAISTOS nykykielellä

350 g karitsan, vasikan tai naudan patapaistia
luomuvoita paistamiseen
150 g sipulia
300 g kiinteää perunaa
merisuolaa
valkopippuria myllystä
2 laakerinlehteä

kuoreksi voitaikinaa ja pannun huuhteluun tilkka punaviiniä ja/tai lihalientä

Kuumenna pannu kuumaksi, sulata nokare voita pannulla, ja paista lihapaloille kauniin ruskea pinta. Kuori ja viipaloi sipulit, kuullota sipulisiivut. Kuori ja viipaloi perunat.

Voitele uunivuoka (tai vuoat), asettele pohjalle lihaa, mausta pippurilla ja suolalla, pinoa päälle perunoita ja sipulia. Lorauta sihisevän kuumalle pannulle tilkka punaviiniä/lihalientä, (ja toinen tilkka vettä), huuhtele pannu ja kaada vuokaan niin paljon nestettä, että koko komeus juuri ja juuri peittyy. Upota sekaan laakerinlehdet. Kauli voitaikinasta kansi ja painele se vuoan reunojen yli kanneksi. Paista 100-150℃ uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on sopivan mureaa. (Voitaikina "hikoilee" miedossa lämmössä sulaa rasvaa. Ellet halua jynssätä uunia, kannattaa laittaa padan alle pelti tai isompi vuoka.)

________________________

UUNIJUUSTO

$
0
0

Tämän isänpäivän herkku on uunijuusto.
Oikeaoppisestihan se tehtäisiin ternimaidosta, lehmä-äidinmaidosta. Mutta huonon saatavuutensa vuoksi piti sille keksiä nykyaikaisia kaupunkilaiskorvikkeita. Ternimaito on niin tuhtia ja ravitsevaa ettei siihen tarvitse lisätä munia eikä kermaa. Imitaatioon niitä kuitenkin kannattaa sujauttaa. Maitojauhettakin olen kuullut käytettävän, itse kuitenkin uskon perinteisen; märän maidon, kermaviilin ja kerman sekoitukseen.

Uunijuusto on oikeastaan pannukakku ilman jauhoja... Hmmm, niin; gluteeniton pannari.
Mutta astetta hienostuneempi; sellainen paahtovanukkaan lähisukulainen... Tai crème brûléen... Ihanan täyteläinen, hyllyvä herkku.

"ISOISÄN TASKUKAMERA"
Siinä missä Anna Hilda hurahti ruokamaailmaan, oli isoisä ahkera valokuvaaja. Harvoin itse kuvissa esiintyvää Lauri Albinia on kiittäminen vanhoista tilannekuvista.

Sunnuntaina isoisäni olisi viettänyt 77. isänpäiväänsä ja huomenna, 11. marraskuuta,  olisi Anna Hilda täyttänyt 119 vuotta!

♥ ILOISTA ISÄNPÄIVÄÄ KAIKILLE RAKKAILLE ISILLE JA ISOISILLE ♥

ANNA HILDA & LAURI ALBIN 27.4.1930

UUNIJUUSTO vuodelta 1909

1 1/2 ltr. ternimaitoa
1 tl. suolaa
(1 rkl. mantelia)
2 rkl. sokeria
1 rkl. hienonn. kaneelia

Ennenkun muut ainekset sekoitetaan ternimaitoon, koetetaan sen kiinteyttä keittämällä niitä pieni osa erikseen. Jos se on liian kovaa, laimennetaan ternimaito kuorimattomalla maidolla. Seos maustetaan suolalla ja kuorituilla, raastetuilla manteleilla. Kaadetaan sitte se voideltuun vuokaan ja pannaan uuniin vedessä hyytymään. Kun se on puoleksi hyytynyt, ripotellaan kaneeli ja sokeri pinnalle.


UUNIJUUSTO nykykielellä

5 dl täysmaitoa
1 dl  kermaviiliä
1 dl kuohukermaa
1 tl merisuolaa
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl mantelijauhetta
2 rkl sokeria
1 rkl jauhettua kanelia

lisäksi tarvitset uuninkestävän vuoan ja voita sen vuoiteluun

Sekoita maito, kermaviili, kerma, suola, vaniljasokeri ja mantelijauhe. Voitele uunivuoka ja kaada juustomassa vuokaan. Paista 170℃ uunissa tunti, ripottele päälle kaneli ja sokeri. Paista uunijuustoa vielä ainakin puoli tuntia, tai kunnes juusto hyytyy ja pinta saa kauniin värin. Tarjoa kanelisokerin ja/tai sokeroitujen marjojen kanssa.

__________________________

LIHAMUREKE

$
0
0

Lihamureke, lihapullat, jauhelihapihvit... Kaikki samaa sukua. Ja aina yhtä suuri yllätys syödessä; miten niin yksinkertaisista aineksista voi tullakin NÄIN hyvää?! Ja heti perään toinen ihmetys: tämähän on mummolaruokaa... Mutta ihmeen hyvältä se maistuu modernissa ympäristössäkin. Hmmm, vai... Olenkohan muuttumassa mummoksi (ilman lapsenlapsia tai edes lapsiakaan)?

Tässä teille minna-mummun murekemaistiaiset.

__________________

LIHAMUREKE vuodelta 1909

700 gr. luutonta naudanlihaa
1 1/2 dl. kermaa
2 dl. vettä (tahi kaljaa)
1 1/2 dl. survottuja korppuja
1-2 munaa
1 1/2 sipulia
2 rkl. voita
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen

Voitelemiseen:
1 muna
2 rkl. survottuja korppuja

Kastike:
1 rkl. vehnäjauhoja
1 dl. kermaa
vettä tahi lihalientä
suolaa

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua; sitte ne lisätään vatkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi. Sipuli kuoritaan, leikataan hienoksi ja ruskeutetaan voissa, jäähdytetään hiukan, ja voi siivilöidään murekkeeseen; senjälkeen lisätään mausteet.

Voi sulatetaan uunipannussa, mureke kaadetaan siihen, ja muodostetaan soikeaksi pyörykäksi. Pinta tasoitetaan hyvin, ja sivellään vatkatulla munalla, päälle sirotellaan survotut korput. Sitte pannaan liha uuniin paistumaan ruskeaksi. Pannuun lisätään silloin tällöin kiehuvaa vettä, jolla mureke valellaan usein. Noin tunnin kuluttua on se valmis ja nostetaan silloin vadille.

Pannussa oleva voi ja vehnäjauhot ruskeutetaan, kerma ja vettä tahi lihalientä lisätään niin paljon että kastike on kohtalaisen sakeaa. Kastike saa kiehua jonkun min., maustetaan ja siivilöidään.

_____________________

LIHAMUREKE nykykielellä

100 g sipulia
1 dl korppujauhoja + 1/2 dl ylimääräistä pinnalle ripoteltavaksi
2 dl kermaa
1 tl jauhettua valkopippuria
1 1/2 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
500 g kotimaista naudan jauhelihaa (luomu, 17%)
1 luomumuna
1/2 dl korppujauhoja
luomuvoita sipulin kuullottamiseen

Kuori ja silppua sipuli, kuumenna nokare voita pannulla ja kuullota sipulisilppu. Turvota korppujauhot kermassa, lisää suola, valkopippuri, muskotti ja kananmuna, sekoita tasaiseksi tahnaksi. Möyhi korppujauhoseos, jäähtyneet sipulit ja "kierros mustapippuria myllystä" jauhelihan sekaan.

Taputtele murekemassa uunivuokaan, silota pinta veteen kastetuilla käsillä. Ripottele korppujauhot päälle. Paista mureketta 200℃ uunissa vajaa tunti. Tarjoa suolakurkkujen, keitettyjen pottujen, mustaherukkahillon ja kermakastikkeen kanssa.

Kastike:
Sekoita pari teelusikallista vehnäjauhoja voisulaan (1 tl), anna jauhojen imeä kaikki rasva ja paahtua hetki. Lisää 1-2 dl luomukuohukermaa, mausta merisuolalla ja mustapippurilla (ja lorauksella Tamari-soijakastiketta). Siivilöi kastike ennen tarjoamista.

_________________________






MUREKKEELLA TÄYTETYT SIPULIT

$
0
0

Jos lihamurekkeesta jotain jää syömättä, voi jämillä täyttää vaikka sipuleita.
Ei mikään elämää suurempi makuelämys, mutta ainakin jotain ihan muuta kuin edellispäivän mureke.

Ja ovathan kotimaiset sipulit hyviä, varsinkin kun ne ensin pehmittää keittämällä ja sitten vielä paistaa uunissa. Niin, ja loppuviimeistelystä vastaa jälleen kerran pähkinävoi, se paahdettu ja täyteläinen taikaliemi.

"Voinektarikylpy" tekee sipuliherkusta KULTAISEN SIPULIN.


MUREKKEELLA TÄYTETYT SIPULIT vuodelta 1909

6 espanjansipulia
vettä
suolaa
1/4 annosta lihamureketta
3 rkl. voita
1 rkl. survottuja korppuja
lihalientä

Sipulit kuoritaan ja keitetään suolatussa vedessä puolipehmeiksi. Jokaisesta sipulista leikataan levy kanneksi, ja sisusta koverretaan pois. Sipulit täytetään murekkeella, johon osa hienoksi hakattua sisustaa on sekoitettu, ja kannet painetaan päälle. Voi ruskeutetaan paistinpannussa, täytetyt sipulit asetetaan siihen, valellaan pannussa olevalla voilla, survotut korput ripotellaan päälle, ja senjälkeen pannaan sipulit uuniin paistumaan. Kun ne ovat ruskeutuneet hyvin, lisätään vähän lihalientä, jolla ne vielä paistumisenkin aikana valellaan usein. Sipulit saavat kannen alla paistua pehmeiksi. Tarjotaan kuumina kastikkeineen.

_______________________

MUREKKEELLA TÄYTETYT SIPULIT nykykielellä
= kultaiset sipulit

sipuleita
merisuolaa
edellispäivän lihamureketta
(pähkinä)voita
korppujauhoja

Kuori sipulit, jätä kanta paikoilleen. Keitä sipulit suolatussa vedessä "al denteiksi". Leikkaa suippo pää kanneksi, koverra sisus ja silppua hienoksi. Sulata voita pannulla, paista sipulisilppua ja murekemassaa hetki.

Sulata toinenkin nokare voita pannulla ja kuumenna, kunnes voi saa kauniin ruskea sävyn (=pähkinävoi). Leikkaa sipulin kanta tasaiseksi (pysyvät siististi pystyssä), täytä sipulit ja ripottele korppujauhoja päälle. Nosta kansi paikoilleen ja valele sipulit pähkinävoilla. Paista 200℃ uunissa, kunnes pinta saa hieman väriä.

_______________________



OMENAKEITTO

$
0
0
✳︎

Omenakeiton ohje kertoo rivien välistä isoäidinaikaisen viisauden. Kun kaiken, siis ihan kaiken,  käyttää hyödyksi, saa biojätteestä talteen mielettömät aromit.... Sama idea kuin lihaliemen keittämisessä;  roippeista keitetty liemi korostaa keiton tai kastikkeen makua, vesi vain ohentaa. Niin omenakeitossakin; vedessä kypsentäminen olisi entisestään laimentanut omenan hentoa makua, mutta kuorista keitetty liemi tuo omenan luonteelle VOLYMEA⚡️ .

Tässä ohjeessa omenien alkuperän merkitys korostuu. Kotimainen ja luomu on aina ykkösvalinta, eikä oman pihan omppuja voita mikään!



OMENAKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. tuoreita (tahi 1/4 kg. kuivattuja) omenia
2 1/2 ltr. vettä
kaneelinpalanen
4-5 neilikkaa
2 dl. sokeria
1 1/2 rkl. perunajauhoja

Tuoreet omenat huuhdotaan, kuoritaan, leikataan lohkoiksi ja pannaan etikansekaiseen veteen, jotteivät tummenisi. Omenien kuoret keitetään vedessä 10 min. ja siivilöidään sitte pois. Omenalohot, ja mausteet keitetään siivilöidyssä liemessä, kunnes lohot ovat pehmeät ja näyttävät kirkkailta. Sitten ne pannaan varovasti liemimaljaan. Liemi suurustetaan kylmään vesitilkkaseen sekoitetuilla perunajauhoilla, saa kiehahtaa ja kaadetaan omenalohkojen päälle liemimaljaan.

Jos kuivattuja omenia käytetään, liotetaan ne vedessä muutamia tuntia ennen keittämistä.

_____________________

OMENAKEITTO nykykielellä

reilut 300 g kotimaisia omenia
reilu 1 l vettä
1 kanelitanko
3 mausteneilikkaa
1-2 dl sokeria (oman maun mukaan, omenien happamuusasteesta riippuen)
4 rkl perunajauhoja

Kuori ja lohko omenat. Keitä kuoria 10 minuuttia. Siivilöi kuoret roskiin ja keitä omenalohkoja, neilikoita, kanelitankoa ja sokeria  kuorienkeitinvedessä, kunnes lohkot pehmenevät. Nosta omenalohkot reikäkauhalla tarjoiluastiaan ja suurusta liemi kylmään vesitilkkaan sekotetuilla perunajauhoilla. Anna pulpahtaa, mutta älä keitä (ettei liemestä tule liisteriä). Kaada liemi omenien päälle ja ripottele pinnalle sokeria (estää kalvottumisen). Tarjoa löysäksivatkatun kermavaahdon kanssa.

______________________

JUUSTOVOILEIVÄT/1.

$
0
0
LEIVÄN "JUJU" ON KELTUAIS-SINAPPI-JUUSTO-VOI- KUORRUTUS.

Tiedän; näyttää, kuin kuvassa olisi vain leivän käntty ja jotain muovimaista kevytjuustoa... Mutta odotas, niin kerron.

Leipä on Ranskan tuliainen ystävältäni, suoraan Pariisista; POILÂNE-leipomon legendaarinen hapan hiivaleipä... Ja päällinen on isoäidinaikainen croque monsieur viritelmä. Leipää oli jäljellä enää tuo viimeinen siivu, sen päälle meni kaikki kastike (vaikka alkuperäisessä ohjeessa juustokastike riittää kymmenelle paahtoleivälle!) Jos tähän vielä lisäisi kinkkusiivun, juustoviipaleen ja pohjalle toisen leivän, olisi CROQUE MONSIEUR valmis.

____________________

JUUSTOVOILEOVÄT -1. vuodelta 1909

10 ranskanleipäviipaletta
2 rkl. voita
3 rkl. raastettua juustoa
1 tl. sinappia
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 munankeltuainen

Voi hierotaan pehmeäksi, juusto, sinappi, valkopippuri ja munankeltuainen vaivataan joukkoon. Seos levitetään leipäviipaleille, jotka asetetaan pellille ja paahdetaan kuumassa uunissa ruskeiksi.

____________________

JUUSTOLEIVÄT -1. nykykielellä
=croque monsieur leivän kansi
=köyhän ruouvan croque monsieur

2 rkl huoneenlämpöistä voita
3 rkl juustoraastetta (parmesaani/ cruyere/ punaleimaemmental)
1 tl Dijon sinappia
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1 luomumunan keltuainen
1 suuri hapanleipäviipale

Sekoita kaikista aineksista tasainen tahna ja leivitä se leivän päälle. Paista 200℃ uunissa, kunnes pinta saa muutaman ruskean täplän. Tarjoa lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.

_____________________








PIIRAKKAPAISTOS (VOUL-AN-VENT)

$
0
0

Tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhlissa samppanjan paras kaveri on piirakkapaistos. Hauskasti kirjoitettu voul-an-vent on ranskalaisen vol-au-vent voitaikinaleivonnaisen suomalainen pikkuserkku.

Isoäidinaikaisesta voitaikinasta ei juurikaan löydy yhtäläisyyksiä tämän päivän pakastettuihin torttutaikinoihin. Vanhanajan taikinaa ei "kaulita ja käännetä" kertaakaan...kaikki ainekset vain vaivataan sekaisin, taikina punnitaan ja lopuksi lisätään puolen painon verran voita. Aaaah, niin hyvää! Sopii aivan yhtä hyvin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin.

100 -vuotiaassa kotimaassamme koko ensi vuosi on yhtä suurta juhlaa. Vuoden kestävät kekkerit kuulostavat riittävän juhlalliselta päätökseltä myös kahdeksanvuotiaalle blogille. Vuosi 2017 tulee olemaan samalla ISOÄIDIN RESEPTILLÄ-blogin viimeinen vuosi.

Juhlavuoden kunniaksi ajattelin kulkea kaunista maatamme ristiin rastiin, kattaa pöydän vanhoilla astioilla ja kuvata ruokia uusissa maisemissa. Jos SINÄ haluat osallistua kuvauspaikan ideointiin tai jakaa oman sukusi ruokaperinteitä, voit nyt ilmoittautua mukaan. Ehdota minulle mielestäsi sopivaa, vanhaa, kuvausmiljöötä; taloa, navettaa, aittaa, venettä, autoa, porotilaa, majakkaa, huvimajaa, pappilaa, venevajaa, savusaunaa... Tai esittele sukupolvien takainen elinkeino, perheyritys, tai perinneresepti. Kutsu minut paikalle.

Lähetä ehdotuksesti sähköpostilla, kuvaliitteen kanssa. Kohteen pitäisi olla vanha, historiallinen, perinteinen ja/tai suomalaisella tyylillä mieleenpainuva. Lisäksi sinne pitäisi päästä julkisilla kulkuneuvoilla. Jos paikalla on vanhoja astioita, mitä saisi lainata kuvaukseen, ja/tai keittiö, missä ruokaa voisi valmistaa, olisi se plussaa... (Muttei välttämätöntä, voinhan posliinit ja kaasukeittimen pakata helposti reppuun). Huomiothan, etteivät vuokrattavat tilat sovi tähän tarkoitukseen, koska kyseessä on vapaaehtoinen ja palkaton "työ".

Mitään hoppua ei ole, aikaa meillä on kokonainen vuosi...  Ensimmäinen teemapostaus ilmestyy kuitenkin jo vuodenvaihteen jälkeen. Lähetä ehdotuksesi osoitteeseen:
isoaidinreseptilla@yahoo.com
tai käytä facebookin yksityisviestipalvelua.

HERKULLISTA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!


PIIRAKKAPAISTOS (VOUL-AN-VENT) vuodelta 1909

Pohja:
3 dl. hyvää kermaa
1 tl. leivinpulveria
6 1/2 dl. vehnäjauhoja
voita, puolet taikinan painosta

Täyte:
25 kpl pieniä lihapyöryköitä
10 kpl. pieniä kalakokkareita tahi kalamureketta, lintupaistia
20 kpl. keitettyjä luumuja, muhennettuja ravun pyrstöjä
muhennettua kukkakaalia
muhennettua parsaa
paistettuja sieniä
keitettyjä sokeriherneitä

Kastike:
2 rkl. voita
1 rkl. vehnäjauhoja
(1/2 dl. viiniä)
luumun- ja sokeriherneen lientä
lihapyöryköiden ja lintupaistin kastike

Leivinpulveri ja vehnäjauhot seksoitetaan vatkattuun kermaan. Taikina punnitaaan, ja puolet sen painosta otetaan voita, joka vaivataan taikinan joukkoon.

Vuoka sisustetaan kaulitulla voitaikinalla, joka peitetään voipaperilla. Ontelo, säilyttääkseen paremmin muotonsa, täytetään kuivilla herneillä tahi pavuilla. Laite pannaan kuumaan uuniin paistumaan. Herneet tahi pavut ja paperi otetaan pois, ja taikinakuori kaadetaan vuoasta. Sen jälkeen se täytetään yllä mainitulla täytteellä ja kastikkeella.

Kastike valmistetaan seuraavasti: Voi ja jauhot käristetään, (viini), luumu- ja hernelientä sekä kastikkeet sekoitetaan joukkoon ja annetaan kiehua. Ylijäänyt taikina kaulitaan, siitä leikataan kaistaleita, joista muodostetaan piirakkapaistoksen suuruinen, ristikkomainen kansi. Se paistetaan erikseen pellillä ja asetetaan paistoksen päälle. Tätä tarjotaan kuumana.

_______________________

PIIRAKKAPAISTOS (VOUL-AN-VENT) nykykielellä
=sienipiirakka

Pohja:
1 tl leivinjauhetta
7 dl vehnäjauhoja
3 dl kermaa
puolet taikinan painosta huoneenlämpöistä voita

Täyte:
punasipuli
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
normaalisuolaista voita
mustia torvisieniä, tai suppilovahveroita
kuohukermaa (luomu)
mustapippuria myllystä
merisuolaa

Tee pohja:
Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa sekaan kerma. Punnitse taikina ja ota puolen painon verran voita. Vaivaa voi taikinaan ja nosta jääkaappiin hetkeksi jäähylle.

Tee täyte:
Kuori ja leikkaa sipuli siivuksi, sulata voita pannulla ja kuullota sipulisiivut. Sulata nokare voita pannulla, paista sieniä, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut, lisää sipulit ja mausta suolalla, pippurilla, timjamisilpulla ja persiljasilpulla. Lorauta sekaan kermaa ja anna kiehahtaa.

Vuoraa leivosvuoat (tai yksi suurempi piirakkavuoka) pohjataikinalla, laita päälle leivinpaperi ja kaada painoksi kuivattuja herneitä. Paista pohjia 200℃ asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes taikina kypsyy ja reunat saavat hieman väriä.

Poista leivinpaperipalat ja herneet, kumoa taikinakupit muoteista (jos teet piirakan suureen vuokaa, jätä pohja vuokaan) ja täytä piirakat sienitäytteellä. Tarjoa huoneenlämpöisinä tai nosta hetkeksi uuniin ennen tarjoamista.

_______________________

















KUIVATUT OMENAT

$
0
0

Omenista on moneksi.
Isoäidin aikaan niistä tehtiin leivonnaisia, kiisseleitä, puuroja, hilloja ja jopa joulukoristeita. Voisivatkohan joulunpunaiset omenalastut tuoda vielä 2000-luvullakin raikkaan ja terveellisen tuulahduksensa jouluherkkujen mässäilymaailmaan?!

Parhaiten omenat saa kuivattua kuivurissa, mutta onnistuu se uunissakin. Vanha kansa kastoi omppusiivut suolalla maustettuun etikkaveteen ennen kuivaamista, sitruunamehu ajaa saman asian; pitää värit kirkkaina. Merisuola korostaa makuja mukavasti.

_____________________

KUIVATUT OMENAT vuodelta 1909

Kypsyneet omenat kuoritaan, siemenkodat poistetaan ja hedelmät pannaan suolalla ja etikalla maustettuun veteen (1 ltr:lle vettä 1 rkl. suolaa ja 1 rkl. etikkaa) sitä myöten, kun ne leikataan viipaleiksi, paremmin säilyttääkseen värinsä. Ne pannaan niin pian kuin mahdollista, ensin vienompaan, sitten lämpimämpään uuninlämpöön kuivumaan. Omenat kuivuvat paremmin ja säilyvät kauniimpina kuivauskoneessa kuivattuina.

Päärynät kuivataan samoin kuin omenatkin: mutta jos ovat kovia, ovat ne ennen kuivaamista äkkiä vedessä kiehautettavat.

_____________________

KUIVATUT OMENAT nykykielellä

kirkkaanpunaisia omenia
luomusitruuna tai omenaviinietikkaa + ripaus merisuolaa

Poista siemenkodat omenaporalla. Leikkaa omenat viipaleiksi, kasta etikkaveteen (1 dl vettä + 1 tl omenaviinietikkaa + ripaus suolaa), tai puristetun luomusitruunamehun ja merisuolan sekoitukseen, ja levitä leivinpaperilla päällystetylle  uunipellille. Kuivata 50℃ uunissa, kunnes omenalastujen rakenne on sopivan rapea.
_____________________

VOITÄHDET

$
0
0

Voitähdistä saa mukavaa vaihtelua iänikuisiin piparkakkuihin... Älä ymmärrä väärin, kyllähän minä niistäkin tykkään...

Vanhan ohjeen "voin peseminen" askarrutti mieltäni; voisinpa nyt pirauttaa Anna Hildalle, ja kysäistä. Pesu saattaa tarkoittaa suolan huuhtelua, tai sitten voin kirkastamista. Jos olisin pelannut  varman päälle; olisin sulattanut suolatonta voita, ja erotellut heran pois... Mutta kun normaalisuolainen voi nyt vaan on NIIN hyvää, ja laiskalle luonettelleni maistuu herakin.

Siihen näiden keksien arkisuus loppuukin. Kun uuninluukku aukeaa, ja hienostunut paahtuneen mantelin tuoksu leviää keittiöön, tuo se mukanaan joulun taianomaista tunnelmaa. Ovathan nämä keksitähdet kuin suoraan joulun tähtitaivaalta, ja mantelilastut kuin leijailevia lumihiutaleita.

Ja vaikka kaneli puuttuukin, sopivat nämä mielestäni mainiosti jouluun.



VOITÄHDET vuodelta 1909

425 gr. voita
425 gr. sokeria
55 gr. karv. mantelia
750 gr. vehnäjauhoja

Voitelemiseen:
1 munanvalkuainen
kristallisokeria
mantelia

Voi pestään, mantelit kuoritaan ja hienonnetaan ja kaikki ainekset vaivataan yhteen. Taikina kaulitaan, muotilla otetaan tähden muotoisia leipäsiä, jotka sivellään munanvalkuaisella, sokeria ja kuorittuja hienonnettuja mantelia sirotellaan päälle. Leivokset paistetaan hyvässä uuninlämmössä.

______________________


VOITÄHDET nykykielellä

200 g huoneenlämpöistä, normaalisuolaista voita
200 g sokeria
300 g (luomu) vehnäjauhoja, tai gluteenittomia jauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

pinnalle:
1 kananmunanvalkuainen
sokeria
mantelirouhetta tai mantelilastuja

Sekoita voi, sokeri ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Jauhota leivinalusta ja kauli taikina levyksi, paina tähtimuotilla kuvioita ja nosta tähdet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Vatkaa munanvalkuainen ilmavaksi, levitä valkuaista pullasudilla jokaisen tähden pintaan. Ripottele päälle mantelia ja sokeria, paista voitähtiä 200℃ uunissa viitisen minuuttia, kunnes sakarat saavat hieman väriä.

________________________







MANTELIVUORET

$
0
0
"VALKOINEN JOULU - AINAKIN JÄLKIRUOKALAUTASELLA"
Rapeaa marenkia, täyteläistä mantelia, pehmeää kermavaahtoa ja paahteisia kastanjoita; niistä on tämän joulun nimikkoleivos tehty. Maistuuhan marenki muutenkin, mutta nämä mantelivuoret oikein vaatimalla vaativat huipuilleen kastanjakiviä ja tomusokerilunta!

Lainasin idean MONT BLANC-leivoksesta. En kuitenkaan käyttänyt marketin hillohyllyltä löytyvää kastanjatahnaa, vaan paahdoin ja keitin tahnan itse. Jätin kastanjoihin tarkoituksella vähän purutuntumaa, ja aidon kivikon näköä.


MANTELIVUORET vuodelta 1909

3 munanvalkuaista
200 gr. sokeria
200 gr. suikaleiksi leikattuja mantelia

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja atkaamista jatketaan vielä noin 15. min. Sitten seulotaan hienoimpia sokerijauhoja varovasti ja vähitellen sekaan. Lusikalla pannaan voidellulle ja perunajauhoilla jauhotetulle pellille pieniä, korkeita kakkuja, tahi painetaan paperitötterön läpi eri muotoisia leivoksia, jotka kuivataan heikossa uuninlämmössä.

__________________________

MANTELIVUORET nykykielellä

3 luomumunanvalkuaista
ripaus suolaa
1/2 tl maissitärkkelystä (maizenaa)
tomusokeria oman maun mukaan
1/2 dl mantelilastuja

koristeeksi:
kermavaahtoa, kastanjatahnaa, kastanjan palasia ja tomusokeria

Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi, lisää maizena ja sokeri pienissä erissä. Kääntele mantelilastut varovasti sekaan. Nosta marenkivuoria leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista niitä 100℃ uunissa pari tuntia. Koristele jäähtyneet marengit kastanjatahnalla, kermavaahdolla ja tomusokerilla.

KASTANJATAHNA
100 g kastanjapähkinöitä
70 g sokeria
200 g (n. 2 dl) vettä
halkaistu vaniljatanko

Tee tervävällä veitsellä kastanjoiden kylkiin viillot (jos käännät pähkinän tasaisen reunan alaspäin, pysyy kastanja parhaiten paikoillaan... Tai jos olet oikein taitava, tee risti suippoon päätyyn). Paahda kastanjoita 200℃ uunissa puolisen tuntia. Paina ison veitsen lappeella, pähkinä kerrallaan, kuin litistäisit valkosipulinkynttä, ja kuori kastanjat. Poista myös ohut välikalvo.

Keitä kastanjoita vaniljatangolla maustetussa sokerivedessä, kannen alla, puoli tuntia. Siivilöi liemi talteen, nosta kastanjat blenderin kulhoon ja aja tahnaksi. Lisää keitinlientä sen mukaan, minkä paksuista, ja kuinka makeaa tahnaa haluat.

__________________________





PIISPAN KAKKU 

$
0
0

Kuivakakku ja kardemumma kuuluvat yhteen... Varsinkin jouluna. Isoäitikin on antanut niille täydet kymmenen pistettä.


2000-luvulle päivitetty versio sai vielä vähän lisäväriä ja -makua puolukoista ja sokerikuorrutteesta... Ja niinpä piispan kakusta tuli, kuin vahingossa, tämän joulun kahvipöydän kuningatar.


Makeaa ja mausteista herkuttelujoulua meille kaikille!



PIISPAN KAKKU vuodelta 1909

5 munaa
250 gr. sokeria
100 gr. sulattua voita
4 rkl. kermaa
1 tl. hienonn. kardemummaa
1 dl. korintteja
250 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi; pesty, sulattu ja hierottu voi, kerma, kardemumma, huuhdotut ja kuivatut korintit ja vehnäjauhot lisätään; viimeksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuiolla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan hyvässä uuninlämmössä.

________________________

PIISPAN KAKKU nykykielellä

2 luomumunaa
120 g sokeria
50 g voisulaa
loraus kuohukermaa (luomu)
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 dl vaaleita rusinoita
120 g vehnäjauhoja
lisäksi tarvitset voita kakkuvuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen,
mandariinimehua ja tomusokeria kakun kuorrutukseen, sekä pakastepuolukoita ja sokeria koristeluun

Erottele keltuaiset valkuaisista, vatkaa keltuaiset sokerin kanssa tahnaksi. Vatkaa keltuaisseokseen  voisula, kerma, kardemumma, rusinat ja jauhot. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele varovasti keltusisvaahdon sekaan. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista piispan kakkua 200℃ uunissa puolisen tuntia, kunnes kakun keskelle painettuun bambutikkuun ei jää enää taikinaa.

Purista mandariinista mehua, siivilöi se ja sekoita tomusokerin kanssa tahnaksi. Koristele jäähtynyt kakku sokerikuorrutteella. Pyörittele puolukat sokerissa ja koristele kakku "huurteisilla" marjoilla.

_________________________

LEIPÄVANUKAS

$
0
0

HYVÄÄ HUOMENTA 100-VUOTIAS SUOMI!
Kansakunta on nyt herännyt juhlavuoteen, samoin ISOÄIDIN RESEPTILLÄ-blogi. Vuoden kestäviin juhlallisuuksiin on hyvä sulkea kahdeksanvuotiaan pop-up-koekeittiön ovet. Vuosi 2017 tulee olemaan blogin viimeinen vuosi. MUTTA, eipäs mennä asioiden edelle... Meillä on hieno vuosi edessä, ja parhaat palat jäljellä.

Juhlavuoden kunniaksi ajattelin kulkea kaunista maatamme risiin rastiin, kattaa pöydän vanhoilla astioilla ja kuvata ruokia uusissa maisemissa. Jos SINÄ haluat osallistua kuvauspaikan ideointiin tai jakaa oman sukusi ruokaperinteitä, voit nyt ilmoittautua mukaan. Ehdota minulle mielestäsi sopivaa, vanhaa, kuvausmiljöötä; taloa, navettaa, aittaa, venettä, autoa, porotilaa, majakkaa, huvimajaa pappilaa, venevajaa, savusaunaa... Tai esittele sukupolvien takainen elinkeino, perheyritys tai perinneresepti. Ja kutsu minut paikalle.

Lähetä ehdotuksesi sähköpostilla kuvaliitteen kanssa. Kohteen pitäisi olla vanha, historiallinen, perinteinen ja/tai suomalaisella tyylillä mieleenpainuva. Lisäksi sinne pitäisi päästä julkisilla kulkuneuvoilla. Jos paikalla on vanhoja astioita, mitä saisi lainata kuvaukseen, ja/tai keittiö, missä ruokaa voisi valmistaa, olisi se plussaa. (Muttei välttämätöntä, voihan posliinit ja kaasukeittimen pakata helposti reppuun). Huomioithan, etteivät vuokrattavat tilat sovi tähän tarkoitukseen, koska kyseessä on vapaaehtoinen ja palkaton "työ".

Ja; voitko uskoa: valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt yhteisen projektimme + ISOÄIDIN RESEPTILLÄ -blogin osaksi Suomi 100- juhlavuoden ohjelmaa!

Lähetä ehdotukset osoitteeseen:
isoaidinreseptilla@yahoo.com


Uudenvuoden juhlista johtuneeseen samppanjan yliannostukseen löytyi vuoden 2017 alussa vain yksi tehokas lääke; isoäidin leipävanukas, (testattu on). Mutta lähteehän tällä reseptillä tavallinen arkikin mukavan makeasti käyntiin...

NYKYKIELISELLÄ OHJEELLA LEIVÄT JÄÄVÄT SISÄLTÄ PEHMEIKSI, MUTTA REUNOISTA RAPEIKSI. JOS HALUAT KAUTTAALTAAN HYLLYVÄÄ "VANUKASTA", TUPLAA KERMA-MUNASEOKSEN MÄÄRÄ.

VOILEIPÄVANUKAS vuodelta 1909

20 ranskanlaipäviipaletta
voita
2 munaa
6 dl. maitoa
hedelmä- tahi marjahilloketta
1 rkl. kristallisokeria

Munat ja maito vispilöidään. Voita levitetään leipäviipaleille, jotka senjälkeen kastetaan munaseokseen ja asetellaan kerroksittain voideltuun vuokaan, voipuoli ylöspäin; hedelmä-tahi marjahilloketta levitetään leipäkerroksien väliin. Jäännös munaseoksesta kaadetaan vuokaan viipaleiden päälle. Kristallisokeria ripotellaan pinnalle, ja vanukas paistetaan uunissa. Tarjotaan kerman kera.

________________________

VOILEIPÄVANUKAS nykykielellä

8 viipaletta ranskanleipää, chiapattaa tai pullapitkoa
normaalisuolaista voita
1 luomumuna
2 dl luomu kuohukermaa
1 dl vettä
1 purkki vauvan mangososetta
1 dl vadelmahilloa
1 dl mantelilastuja
vaniljasokeria

Vatkaa muna, kerma ja vesi sekaisin. Voitele uuninkestävä kulho ja leipäviipaleet voilla. Kasta leivät muna-kermaseokseen ja aseta 4 viipaletta kulhon pohjalle. Levitä päälle mangosose ja hillo, ripottele vähän vaniljasokeria ja nosta loput leivät kanneksi. Kaada muna-kermaseos päälle, ripottele pinnalle vaniljasokeria ja koristele mantelilastuilla. Paista 200℃ uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes munakastike hyytyy ja mantelit saavat paahtuneen sävyn. Tarjoa vaniljalla ja muskotilla maustetun kermavaahdon kanssa. 

________________________




MUHENNETUT MAKAROONIT/2

$
0
0

Tämän vuoden ensimmäinen vapaapäivä! HUH!

Kipakka pakkanen antoi sopivan tekosyyn käperyä lämpimään huopaan ja ihastella pakkaspäivän auringonpaistetta siististi sisätiloista. Mutta- Auts- tänään olisi pitänyt olla jotain herkkua kuvattavaksi....eikä kaapeissa ole mitään syötävää!

Jos on riittävän laiska, alkaa mielikuvitus keksiä herkkuja aivan olemattomistakin aineksista... Niinkuin esimerkiksi; pastasta, voista, kermasta ja juustojen jämistä. Ei toki mitään ravintorikasta purtavaa, mutta AAAHHH, niin hyvää!

PAUKKUPAKKASET - mikä ihana tekosyy!

____________________

MUHENNETUT MAKAROONIT/2 vuodelta 1909

250 gr. makaroonia
vettä
suolaa
2 rkl. voita
1/2 rkl. vehnäjauhja
1/2 ltr. maitoa
2 tl. suolaa
1-2 tl. sokeria
hienonn. muskottia
1 rkl. raastettua juustoa

Makaroonit katkotaan palasiksi, huuhdotaan ja keitetään melkein pehmeiksi suolatussa vedessä; sitte vesi siivilöidään pois. Voi ja jauhot käristetään, kiehuva maito lisätään vähitellen, makaroonit pannaan sekaan, muhennos saa kiehua vään aikaa ja maustetaan.

__________________

MUHENNETUT MAKAROONIT/2 nykykielellä
= laiskan emännän makaroonilaatikko

250 g (nauha)pastaa
2 rkl voita (+ ylimääräistä sipulien kuullottamiseen)
1 rkl vehnäjauhoja
5 dl punaista maitoa (tai 2 dl luomu kuohukermaa+3 dl vettä)
ripaus muskottia
laakerinlehti
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
1 dl punaleimaemmentalraastetta (tai cruyere -raastetta)
valkosipulin kynsi
puolikas punasipuli
1/2-1 dl parmigiano reggiano raastetta

Keitä pasta pakkauksen oheen mukaan, valuta ja siirrä sivuun. Kuumenna maito. Sulata voi, lisää jauhot ja anna rasvan imeä kaikki jauhot itseensä. Lisää maito pienissä erissä, koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on sileää, lisää laakerinlehti ja jauhettu muskotti. Anna kastikkeen tekeytyä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja juustoraasteella, poista laakerinlehti.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Sulata voita pannulla ja kuullota sipulisilput. Lisää sipulit ja keitetty pasta kastikkeeseen, sekoita pohjia myöten.

Kaada pastaseos uuninkestävään vuokaan ja raasta pinnalle parmesaania. Paista 200℃ uunissa, kunnes juusto sulaa ja pinta saa kauniin sävyn.

______________________





PAISTETTU PORSAS

$
0
0

Paistettu kokonainen porsas... Hmmm... yhden hengen taloudessa ei kokonaisia possuja paistella, eikä niitä kyllä lähikaupan lihatiskilläkään ole tullut vastaan... Ja silti; ulkona on juuri sellainen myräkkä, että viima suorastaan huutaa ikkunan takana "possua pöytääääään!"

Nikkaroin nykykielisestä ohjeesta myräkkäpäivän kompromissin. Käytin possusta vain ulkofilee- pihvit, ja lisäsin inkiväärin kaveriksi hunajaa. Kastikkeeseen käytin Happy Joe luomusiideriä. Ensivaikutelma oli turhan makea... Sitten lisäsin merisuolaa ja pippuria, ja lorautin sekaan sitruunan mehua, hienoksi silputun valkosipulinkynnen, ja, tietysti; kermaa. Lopputuloksena sain sellaisen herkkukastikkeen, minkä olisi voinut maistella samantien loppuun. Makean, suolaisen ja valkosipulin pyhä kolminaisuus on erikoinen, mutta mielenkiintoinen yhdistelmä.

Vähän tavallisemman kastikkeen saa, jos käyttää lihalientä siiderin sijaan.

__________________________

PAISTETTU PORSAS vuodelta 1909

Pieni porsas
2 rkl. suolaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. valkopippuria
2 ltr. happamia omenia
vettä
voita tahi silavaa

Kastike:
2 rkl. vehnäjauhoja
vettä tahi lihalientä

Huolellisesti puhdistetun porsaan sisäpintaan hierotaan suola, inkivääri ja valkopippuri. Porsas täytetään omenalohoilla ja ommellaan kiinni. Se asetetaan voideltuun uunipannuun, selkäpuoli ylöspäin, ja paistetaan uunissa. Pinta sivellään usein voilla tahi silavalla, vettä lisätään pannuun silloin tällöin, ja paistia valellaan usein tällä liemellään. Paistumisen aikaa tarvitaan 2 1/2-3 tuntia. Kun porsas on valmiiksi paistunut, nostetaan se vadille. Selästä leikataan poikittain viipaleita, jotka asetetaan takaisin paikoilleen.

Rasva kuoritaan kastikkeesta pois, vehnäjauhot hämmennetään liemeen ja kiehuvaa vettä tahi lihalientä lisätään. Kastike saa kiehua vähän aikaa, maustetaan ja siivilöidään.

________________________

PAISTETTU PORSAS nykykielellä
= possun ulkofileekääryleet & siiderikastike

1 kotimainen (mielellään hapan) omena
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
220 g (6 pientä pihviä) possun ulkofileetä
1 valkosipulin kynsi
1/2 dl kotimaista (luomu) hunajaa
mustapippuria myllystä
merisuolaa
6 salvian lehteä
2 rkl normaalisuolaista suomalaista voita
2 dl omenasiideriä (esim. Happy Joe)
1 dl luomu kuohukermaa
2 tl luomusitruunan mehua

Leikka omenat siivuksi, kuori ja raasta inkivääri ja nuiji fileepalat ohuiksi. Kuori ja silppua valkosipuli. Sekoita inkivääriin hunaja,  pippuri ja suola. Voitele fileet inkivääriseoksella, nosta kunkin fileen päälle omenaviipale ja salvian lehti. Rullaa fileet kääryleeksi, sido paistonarulla tai bambutikulla.

Kuumenna voita kuumalla pannulla ja paista fileekääryleille kauniin ruskea pinta. Kaada siideriä (tai lihalientä) pannulle, anna sihahtaa ja nosta kansi päälle. Hauduta fileet kypsiksi. Nosta kääryleet  tarjoiluastiaan, poista narut tai tikut, jatka liemi kermalla, mausta suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla ja valkosipulilla. Keitä kastiketta kasaan, tarkista suola ja kaada kääryleiden päälle juuri ennen tarjoamista.

________________________


PERUNATANGOT

$
0
0
"PERUNAN PYHÄPUKU"
Sunnuntaina perunatkin puetaan juhla-asuun. Kullankeltaiset perunapötkilöt ovat oikeastaan uudelleensyntynyttä pottumuusia. Tämä resepti tuo mukanaan mukavaa vaihtelua ja vähän näyttävyyttäkin.

Paistoin kuvan tangot uunissa, tarkoitus oli vältellä oljyssä tiristämistä. Uunikypsennyksen kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan... Varsinkin, jos perunatangot haluaa lämmittää vielä uudelleen ennen tarjoamista. Tangot ovat parhaimmillaan; kun sisus on vielä pehmeää muusia, mutta kuori jo rapean rouskuvaa.

________________________

PERUNATANGOT vuodelta 1909

1 ltr. perunoita
vettä
suolaa
2 munankeltuaista
1/2 rkl. suolaa
1 tl. sokeria
1/8 tl. hienonn. valkopippuria
voitelemiseen:
2 munanvalkuaista
1 1/2 dl. survottuja korppuja

Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Ne painetaan lämpiminä sosepuristimen läpi, tahi survotaan hienoiksi joko perunanuijalla tahi kahvelilla. Vatkatut munankeltuaiset ja mausteet sekoitetaan perunasurvokseen. Tästä muodostetaan soermenpaksuisia pyöreitä tankoja, jotka leikataan join 5 sm. pitkiksi kappaleiksi. Ne kierretään vähän vatkatuissa munanvalkuaisissa ja sitten survotuissa korpuissa ja paistetaan voidellulla pellillä uunissa tahi paistinpannussa voissa.

_________________________

PERUNATANGOT nykykielellä

500 g jauhoisia perunoita
merisuolaa
ripaus sokeria
valkopippuria myllystä
1 luomu kananmuna
1 dl korppujauhoja (tai näyttäviä pankojauhoja, tai gluteenittomia korppujauhoja)

Kuori, keitä suolatussa vedessä ja soseuta perunat. Erottele keltuainen ja valkuainen, lisää keltuainen ja mausteet perunasoseeseen. Muovaile perunasoseesta sormenpaksuisia tankoja. Riko valkuaisen rakenne haarukalla, kieritä perunatankoja ensin valkuaisissa, ja sitten korppujauhoissa. Aseta tangot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200℃ uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes pinta saa kuparinruskean sävyn.

_________________________




SAKSANPÄHKINÄKAKKU/2

$
0
0

Nyt lähti lapasesta... Nykykielinen ohje pääsi hieman rönsyilemään. Mutta; kypsä banaani sopii vaan niin hyvin saksanpähkinän kaveriksi, ja banaanikakkuun kuuluu voi... Ja suolatoffee kastike... Niin; sen takia!


Pehmeää banaania, rapeaa pähkinää, täyteläistä kastiketta... Ja vielä raikasta vaniljajäätelöä. HHHHHMMMMMMM; MMMMMM; UUUMMMMMM!

Eipä kolota enää makeanhammasta tämän välipalan jälkeen!
_______________________

SAKSANPÄHKINÄKAKKU vuodelta 1909

8 munaa
212 gr. sokeria
4 rkl. hienonn. saksanpähkinöitä
100 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi; pähkinät ja jauhot lisätään; vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitetaan viimeksi. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korppujauhoilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

_______________________

SAKSANPÄHKINÄKAKKU nykykielellä
= banaani-pähkinäkakku & vaniljajääteöä + suolatoffee kastiketta

200 g normaalisuolaista voita + ylimääräistä kakkuvuoan voiteluun
80 g (n. 1 dl) sokeria
2 luomu kananmunaa
1/2 dl saksanpähkinärouhetta
100 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
2 kypsää banaania
korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri tahnaksi, lisää munat ja pähkinärouhe. Sekoita sooda ja suola jauhoihin, lisää jauhot voiseokseen. Kuori ja soseuta banaanit, lisää taikinaan. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 180℃ uunissa vajaa tunti, kunnes kakkuun painettun bambutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa, kumoa jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle ja tarjoa kakku vaniljajäätelön ja suolatoffee kastikkeen kanssa.


SUOLATOFFEE KASTIKE

120 g (reilu desi) sokeria
50 g voita
1 dl luomu kuohukermaa
1/2 tl merisuolaa

Sulata sokeri ja voi pannulla, sekoita ja keitä miedolla lämmöllä kunnes väri muuttuu ruskeaksi. Lisää kerma ja vispaa kastike sileäksi. Mausta suolalla, keitä kasaan, kunnes saat sopivan paksuisen kastikkeen.

 ______________________



Viewing all 249 articles
Browse latest View live